Norský král Harald V. byl během své soukromé dovolené v Malajsii hospitalizován s infekcí, uvedl norský královský palác v oficiálním prohlášení. Od úterý zůstává v péči tamních lékařů a jeho převoz domů zatím v plánu není. 

Sedmaosmdesátiletý monarcha v posledních měsících prodělal hned několik onemocnění, což vyvolalo obavy o jeho zdravotní stav. Královští úředníci se ale veřejnost snaží uklidnit – norským médiím sdělili, že korunní princ Haakon (50) bude mezitím doma plnit všechny královy plánované závazky, píše agentura AP. 

„Je jasné, že v jeho věku je potřeba to pořádně zaléčit. V nemocnici má skvělou péči. Zatím nevíme, kdy se vrátí domů. Budeme to muset rozhodnout později,“ informoval princ Haakon podle deníku The Guardian. Podle norských médií se králův stav postupně zlepšuje. 

Harald, který jel do Malajsie na osobní dovolenou, je nejstarším monarchou v Evropě. Dva dny před jeho narozeninami minulý týden palác podle norské tiskové agentury NTB oznámil, že král podnikne soukromou cestu do zahraničí, aniž by upřesnil destinaci nebo termín.

Norský premiér Jonas Gahr Støre (63) uvedl, že byl „smutný“, když se dozvěděl o králově hospitalizaci, a popřál mu brzké uzdravení.

Video
Video se připravuje ...

Dopis zní jasně, jak to se Středulou dopadne? A zdroje mluví o návratu Harryho do paláce Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
57 fotografií