Procesí na Královské míli se zúčastnila stovka lidí, kteří reprezentovali různé aspekty skotského života a přes 700 příslušníků různých armádních sborů. Událost po bohoslužbě ve svatém Jiljí zakončila čestná salva jednadvaceti výstřelů z děl na Edinburském hradě a přelet Red Arrows (Rudých šípů), akrobatické letky královského letectva.

Asi stovka protestujících se shromáždila u paláce Holyroodhouse, odkud Karel III. s chotí Camillou (75) odjížděli do katedrály. Na místě k demonstrantům promluvil i místopředseda skotských zelených Patrick Harvie (50).

„Čeho jsme v posledních měsících svědky, je okázalé rozhazování vašich peněz ve prospěch těch nejbohatších lidí v zemi,“ řekl Harvie. „A to všechno proto, aby si mohli uspořádat jakousi předraženou přehlídku ve stylu Hry o trůny,“ dodal, čímž myslel americký dramatický fantasy seriál.

Hloučky protestujících s cedulemi „můj král to není“ na některých místech stály hned vedle podporovatelů monarchie, kteří třímali cedule s nápisem „Karel, král Skotů“, píše stanice BBC.

Když královský pár opouštěl katedrálu svatého Jiljí, skupina protestujících s bannerem „z tohoto paláce by mělo být sociální bydlení“ přilákala řevem pozornost policistů. Policie dotyčné zatkla po krátkém rozhovoru, během něhož demonstranti začali cosi sprostě říkat, popsal z místa novinář BBC David Cowan.

Video
Video se připravuje ...

William slíbil králi věrnost, pak svého otce políbil AFP/Profimedia

Fotogalerie
799 fotografií