Jak Blesku prozradil expert na protokol a šlechtické rody Jindřich Forejt (45), britské korunovace jsou výjimečné a trochu rozdílné od našich zvyklostí v tom, že je tradičně provázely nějaké nehody. Ty se do dnešních dní zachovaly v různých kronikách a ve svědectvích tehdejších Britů.

Špatně oblečený panovník

Díky nim můžeme například dnes číst záznamy o korunovaci Karla I., jenž byl později popraven. „Bylo jasné, že se něco nebude dít správně, protože on přijel na korunovaci v bílé barvě a bílá je pro muže při korunovaci nedůstojná,“ vysvětlil Forejt s tím, že „ta správná“ barva pro krále je purpurově červená. „A když arcibiskup měl kázání, tak hosté cítili, že se chvěje země. Došlo k malému zemětřesení,“ vypočítal špatná znamení.

Cinkání příborů přímo při obřadu

Potíže se nevyhnuly ani korunovaci krále Jiřího III., která trvala celých šest hodin. „Britští vévodové odmítli čekat, až skončí, a vytáhli si ze svých zavazadel nebo příručních tašek či kapes sendviče. A začali jíst tak hlasitě, že bylo slyšet cinkání vidliček, nožů a lžic,“ říká Forejt. Kvůli tomu se pozdější korunovace musely zkrátit.

V roce 1953, když byla korunována královna Alžběta II. (†96), ale přesto došlo k něčemu podobnému. Tehdy bylo ve Westminsterském opatství na 8 tisíc hostů, tedy čtyřikrát více, než jich bude v sobotu.

Sendviče v korunách a sůl v rukavicích

„Pochopitelně být v opatství hodinu až dvě před korunovací, potom obřad a potom teprve čekat na odchod znamená, že jste na jednom místě třeba pět, šest hodin,“ vysvětlil Forejt. „Spousta vévodů, peerů, to tehdy vyřešila tak, že si do svých malých korunek schovala sendviče a ve chvílích, kdy mohli, se neváhali občerstvit. Dámy zase měly ve svých bílých rukavicích nad lokte schovanou vonnou sůl,“ pokračoval.

Ženy totiž mnohdy neustály vedro z nashromážděného davu a reflektorů kvůli televiznímu vysílání a řada z nich ztrácela vědomí. „Nikdo to tehdy nezaznamenal, protože jak tam byly všichni vedle sebe těsně, tak ty dámy nemohly spadnout, většinou zůstaly omdlelé, ale stát mezi dvěma dalšími kolegyněmi, které je podpíraly, dokud nepřišly k sobě,“ prozradil Forejt. Tak snad tentokrát všechno půjde jako na drátkách!

 

Video
Video se připravuje ...

Expert Forejt a scénář korunovace Karla III.: Co nesmí nikdo vidět? Kdo Camille zakázal korunu? A o trapasech! Petr Macek

Fotogalerie
139 fotografií