Král Karel III. (74), jenž byl ještě donedávna znám světu jako princ Charles, odhalil první sochu své matky královny Alžběty II. od jejího skonu, k němuž došlo letos v září. Nová socha, na níž je skutečně velmi umně zachycena podoba zesnulé vladařky, byla odhalena v anglickém městě York, před York Minster, což je největší gotická katedrála ve Velké Británii. Socha vzdává hold zesnulé panovnici a oceňuje její život plný oddané služby svým poddaným.

Pro truchlícího krále, jenž ještě stále oplakává milovanou maminku, jistě muselo být velice těžké ji znovu vidět – a to dokonce v nadživotní velikosti. Pokud však vnitřně trpěl, navenek nedal nic najevo. S královnou-manželkou Camillou (75) po boku a s deštníkem nad hlavou, jelikož v ten den panovalo v městě York typické anglické počasí, vrhal úsměvy na všechny strany a mával davům. Ani déšť totiž neodradil příznivce královské rodiny, aby se na slavnostní událost dostavili.

Video
Video se připravuje ...

Na zdraví našich chotí a milovaných žen aneb Příběhy královských milenek Videohub

„Když se tato socha začala poprvé před pěti lety plánovat, během její vlády nebývalého trvání a úspěchů, byla zamýšlena jako oslava platinového jubilea zesnulé královny,“ uvedl podle CNN.com král ve svém projevu. Osud tomu však chtěl, aby socha byla odhalena až po jejím skonu... „Zemřelá královna byla během svého života vždy bdělá nad blahem pro svůj lid. Teď bude nad ním bdít alespoň její socha,“ dodal, než stáhl fialovou látku, jež ji zakrývala. S tím sice chvíli bojoval, ale nakonec se mu to podařilo.

Působivá skulptura je postavená tak, že „hledí“ z jednoho z vchodů do katedrály přímo na nové náměstí v Yorku, které nově nese královnino jméno. Navrhl a vytesal ji kameník z York Minster Richard Bossons. Socha je vysoká necelé dva metry a váží přes 1800 kilogramů, zobrazuje zesnulou královnu v podvazkovém rouchu, korunovanou státním diadémem Jiřího IV. a držící kouli a žezlo – symboly její role hlavy církve a státu. „Bude stát hrdě a odhodlaně ve svém výklenku, vítat věřící i návštěvníky,“ přál by si Bossons.

Fotogalerie
63 fotografií