Už proto, že se důkladná rekonstrukce potáhne ještě aspoň pět let – ale ani pak není stěhování jisté. „Není fanouškem »velkého domu«. Nevidí ho jako domov pro moderní svět. Údržba je finančně i ekologicky neudržitelná,“ uvedl zdroj listu Sunday Times.

Tady vyrostl...

Zatím každopádně s chotí Camillou (75) bude dál bydlet v Clarence House. V domě vyrůstal, než se jeho matka stala královnou. Pak se tam přesunula jeho babička, ovdovělá královna matka Alžběta (†101); po její smrti roku 2002 se opět stal domovem následníka trůnu.

Dvě »úřadovny«

V Buckinghamském paláci nadále budou fungovat královští úředníci, panovník tam bude tak říkajíc chodit do práce – je to půl kilometru. Kromě toho bude jezdit úřadovat i na nedaleký hrad Windsor, pro víkendy a prázdniny má král k dispozici další zámky a venkovská sídla.

Clarence House

Rezidenci si ve 20. letech 19. století nechal postavit budoucí král Vilém IV., bydlel tam i za své vlády (1830-37). Až jeho následnice Viktorie přesídlila do Buckinghamského paláce.

Ložnice, jídelny i kanceláře

Na čtyřech patrech se nachází pět ložnic, několik salonků a jídelen, jakož i řada kanceláří, v nichž pracoval aparát následníka trůnu. Přes léto bývá část otevřena veřejnosti.

Video
Video se připravuje ...

Vnoučata královny drží stráž u rakve babičky Alžběty II. Reuters

Fotogalerie
35 fotografií