Desítky knih, stovky článků a tisíce nejrůznějších drobných postřehů o britské královně Elizabeth Alexandra Mary Windsor a její rodině pročetli a probrali Martin Valeš s Kristýnou Syslovou. Ty nejzajímavější a nejdůležitější části pak použili pro unikátní publikaci z edice Blesku o nedávno zesnulé královně. Velmi čtivým způsobem dokázali podat historické momenty, u nichž hrála britská královna zásadní roli, ale popsali i nejrůznější drobnosti, jako byly její oblíbené pokrmy, výběr šatníku a roztomilé zvyky, či zlozvyky.

Jedna z překvapujících věcí, kterou Martin Valeš během rešerše zjistil, byla, jak se drobná žena dokázala královsky bavit. „Když jsem před tím neznal osobnost Alžběty II. tolik do hloubky, tak jsem ji považoval za britský studený čumák. To se ale změnilo, jakmile jsem se začetl do nejrůznějších historek. Ikdyž něco byly zkazky typu ‚jedna paní povídala', ale dost jich prozradili vyloženě lidé, kteří se jich zúčastnili. Ona měla na soukromých akcích docela živý smysl pro humor. V zákulisí byla uštěpačná, dokázala imitovat osoby, které se jí nelíbily a uměla být i škodolibá. Uměla však rozpoznat, kdy si to může v soukromí dovolit. Na oficiálních akcích by se to samozřejmě nestalo,“ řekl v podcastu Martin Valeš ze zahraniční redakce Blesk.cz.

Blesk Speciál: Alžběta II. Pravda o jejím životě
Autor: Blesk

Knihu o Alžbětě II. si můžete zakoupit v tuzemských trafikách nebo na webu ikiosek.cz.

Královně cukaly koutky, když došlo třeba k překvapivéme nebo úsměvnému porušení protokolu. Podle Valeše o tom svědčí řada fotek: „Na jedné z nich je princ Philip v červenočerné palácové uniformě, do očí má sraženou vysokou, černou medvědí čepici stráží. Královna kolem něj při nějaké ceremonii prochází a hihňá se. To bylo proto, že se na zahradě rojily včely a vojáci měli plno starostí, jak to s nimi vyřešit,“ říká o události z roku 2003 autor knihy a dodává „Tohle ji přesně bavilo, když se nějaká ceremonie trochu nedařila.“ dodává.

Co udělal britský recidivista Michael Fagan, když se vloupal do ložnice ke spící královně v Buckinghamském paláci, proč si královna rozuměla s Václavem Havlem a na co by se jí Martin Valeš byl býval zeptal, kdyby se potkali, se dozvíte v Blesk Podcast.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Alžběta II. nebyla studený britský čumák, říká novinář Valeš 

Fotogalerie
71 fotografií