Vzdát hold britské královně Alžbětě II., která zemřela 8. září, přišly tisíce lidí. Oficiální pozvánku na pohřeb dostalo na dva tisíce osob. Mezi nimi bylo 500 králů, prezidentů a dalších státníků nebo politiků. Jedním z nich byl i mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard, který na pohřbu zastupoval mexickou vládu. Na smuteční akci se vydal společně s manželkou Rosalindou a rozhodl se zahraniční návštěvu zdokumentovat.

Je to neuctivé, zlobí se Mexičané

Před samotným pohřbem si se ženou vyfotil selfie. „Na státním pohřbu HM (Jejího Veličenstva, pozn. redakce) královny Alžběty II.,“ napsal k fotografii. Na té je politik oblečen do černého obleku a snaží se o neutrální výraz ve tváři. Ebrardova manželka svou smuteční róbu doplnila o klasické bílé perly a smuteční čepec.

Pár však nečekal, jakou vlnu kritiky jejich selfie mezi lidmi vyvolá. „Pořizování selfie na pohřbu mi připadá neuctivé,“ napsala na twitteru jedna z uživatelek. Způsob, jakým o své návštěvě Velké Británie politik informoval, mnoho Mexičanů skutečně rozčílil.

Foto s rakví v pozadí?

„Nejste na narozeninové oslavě, abyste dělal selfie, Marceli. Chovejte se podle toho. Zastupujete přece Mexiko,“ komentoval emotivně další krajan. „Je to tak neuctivé a nevhodné. Netrvalo by to dlouho a možná byste se vyfotili i s rakví v pozadí,“ naváží se do ministra jiná uživatelka.

5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Zobrazit celý online

Video
Video se připravuje ...

Dětství a dospívání Alžběty II. před nástupem na trůn Videohub

Fotogalerie
44 fotografií