Jejich strýci Harrymu bylo 13 let, když na něj byly upřeny miliony párů očí celého světa, když spolu se svým bratrem Williamem a otcem Charlesem kráčel za rakví své tragicky zesnulé matky Diany.

Jejich vzdálenější strýc James, vikomt Severn má 14 let a v sobotu jakožto nejmladší z vnoučat královny Alžběty II. držel 15minutovou smuteční vigilii u rakve své babičky.

Princi Georgovi je devět a už mu byla přidělenal první závažná královská povinnost. Palác dlouho zvažoval, zda ho v pondělí pošle do smutečního procesí za královninou rakví. George toho má za poslední měsíce naloženo hodně, s rodiči a mladšími sourozenci se odstěhovali z Londýna, všechny tři děti se seznamují s novou školou a nyní přišli o milovanou prababičku. Jejím úmrtím se dostal do druhé následnické linie britského trůnu (hned po svém otci Williamovi).

Video
Video se připravuje ...

Černá ovce rodiny princ Harry: Největší skandály Videohub

Podle britského DailyMailu poradci z paláce doporučili jeho rodičům Kate a Williamovi, aby se už přes svůj nízký věk George pondělního pohřbu babičky zúčastnil. „Jednalo by se prý o silný symbolický vzkaz celé monarchii,“ píše DailyMail.

„U dvora chtějí, aby George svou účastí v jasně vymezeném postavení vyslal jasný signál. Národ by tím byl ujištěn o pořadí následnictví,“ cituje deník zdroj z paláce. 

Verdikt padl nakonec po dlouhých a těžkých debatách. Podle zdroje z paláce jde o společné rozhodnutí Williama a Kate, že George se pohřbu zúčastní. Ale nebude sám, těžký úkol dostala i jeho o dva roky mladší princezna Charlotte. Společně v doprovodu rodičů půjdou za rakví průvodem ze Westminsterského sálu do Westminster Abbey, kde proběhně první ze smutečních obřadů, jehož se bude účastnit přes 2000 hostů - státníků a monarchů z celého světa. 

Účast milovaných pravnoučat Alžběty má být jasným vzkazdem monarchii. Charlotte je totiž třetí v následnické linii na trůn. A jak ukázala historie, události mohou protokolem zamávat kdykoli a bez přípravy..

Děti prince Williama od smrti královny nebyly na veřejnosti vidět. Pravnoučata od královniny vnučky Zary – Mia a Lena Tindallovy byly přítomny páteční vigilie princů ve Westminsterském sále britského parlamentu.

 
5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

 
5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

 
5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Kompletní online

Fotogalerie
45 fotografií