Ve čtvrtek 8. září zemřela britská královna Alžběta II. Naposledy vydechla na skotském zámku Balmoral obklopena svými nejbližšími. Jejím nástupcem se stal nejstarší syn Charles, který do dějin vstoupí jako král Karel III. Nový britský panovník pak na druhý den po smrti své matky promluvil k národu.

Projev přednesl z modrého salonku Buckinghamského paláce, ze stejné místnosti, kde tolikrát před ním hovořila i Alžběta. Vedle něj byla vidět fotografie zesnulé královny, jež vládla neuvěřitelných sedmdesát let. V projevu slíbil, že stejně jako ona bude sloužit s úctou a loajálně.

„Hovořím k vám s pocity hlubokého zármutku. Celý svůj život Její Veličenstvo královna, moje milovaná matka, pro mě byla inspirací a příkladem, jakož i pro celou naši rodinu,“ uvedl v proslovu. „V den svých 21. narozenin vysílala z Kapského Města do Společenství národů a řekla, že svůj život, ať bude dlouhý, anebo krátký, zasvětí službě lidu,“ dodal a připomněl, že svůj závazek vrchovatě splnila.

Na sociální síti se objevilo video, které zachycuje momenty v modrém salonku poté, co byl projev natočen. Zdrcený král vstává ze židle s očima plnýma slz. „Máme hotovo?“ zeptal se ještě v dojemné chvíli, než se opět připojil ke své truchlící rodině.

Fotogalerie
75 fotografií