Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smrt Diany, špinavý Megxit i sexuální zneužití Andrewa: Skandály, které Alžběta II. ustála

/
  • Královna Alžběta II. dokázala ustát všechny skandály
    8. září 2022 ● 19:42

    Královna Alžběta II. byla vždy svéhlavou osobností a její pestrý, dlouhý život se stal zdrojem nejednoho filmu či seriálu. Aby také ne, vždyť britský královský palác čelil v nedávné historii nejednomu skandálu. A vždy je dokázal ustát - i kdyby jenom díky královskému majestátu nejdéle vládnoucí vladařky. Pojďme si společně projít ty nejzajímavější kontroverze...

  • 1.

    Nacistický pozdrav

    Psal se rok 1933. Sedmiletá Alžběta II. pochoduje zahradou Buckinghamského paláce a nacvičuje si nacistický pozdrav, její konání napodobuje tříletá Margaret. Vedle dvou princezen kráčí také královna matka, která obě holčičky sleduje a také hajluje. Za nimi jde jejich strýc Eduard VIII., který byl znám a kritizován pro své sympatie k nacismu.

     

    Zveřejnění sedmnáctivteřinového záznamu, který měl zůstat navždy zahrabán hluboko v královském rodinném archivu, v Británii rozpoutalo vlnu pobouření a kritiky. Ke zveřejněným snímkům z filmu se okamžitě vyjádřil Buckinghamský palác, který prohlásil, že považuje za velké zklamání, že film byl získán a použit tímto způsobem. Pak palác dodal: „Většina lidí bude na tyto obrázky nahlížet v jejich správném kontextu a čase vzniku. Jedná se o rodinnou hru. Královně je ve filmu kolem šesti let a gesta, která dělala, pro ni neměla žádný význam.“

  • 2.

    Nevhodný manžel

    Mladá princezna Alžběta se do svého vzdáleného bratrance zakoukala už jako mladá školačka po návštěvě námořní akademie. Vzali se, když jí bylo 21 let. Královskému dvoru se ženich, princ řecký a dánský, moc nezamlouval. Podle rádců byl Philip absolutně nevhodnou osobou, jelikož měl hodně svérázný smysl pro humor a ve společnosti udělal několikrát faux pas. A i když pocházel z urozeného rodu, jeho otec, princ Andreas byl notorický gambler, a hluché matce Alici zase diagnostikovali maniodepresivní psychózu. Alžběta si však trvala na svém a sňatek s ním si prosadila i přes vůli své rodiny. Princ Philip ale musel konvertovat k anglikánům a vzdát se řecké i dánské koruny.

  • 3.

    Divoká sestra

    Zatímco se královna Alžběta II. připravovala na roli budoucí královny, kterou zastávala od roku 1952, její sestra Margaret měla mnohem více volnosti a platila za jakousi bohémku – v rámci pravidly a povinnostmi svázané královské rodiny určitě. S přezdívkou princezna rebelka se proslavila svými skandály a nekonvenčním chováním. V 50. letech, kdy princezně tehdy 22 let, se provalil její románek s kapitánem Peterem Townsendem, hrdinou bitvy o Anglii. I když se kvůli ní rozvedl, anglikánská církev princeznin sňatek s Townsendem, který navíc měl z předchozího manželství děti, neschválila.

     

    Margaret se později sice provdala za fotografa Antonyho Armstrong-Jonese a měli spolu dvě děti, jejich manželství ale skončilo v roce 1978 rozvodem. Podle mnohých informací byly důvodem skandály kolem alkoholu, drog a milostné románky obou z manželů. Princezna pak byla spojována s mnoha jinými muži, měla ráda večírky, alkohol i cigarety, což se později podepsalo na jejím zdravotním stavu. Zemřela ve věku 71 let.

  • 4.

    Nezdárné děti

    Královna Alžběta II. se ale musela potýkat nejen s nepovedeným manželstvím své sestry, ale také svých dětí. První sňatky jejích tří nejstarších dětí, tedy prince Charlese, princezny Anne i prince Andrewa, skončily nezdarem.

     

    Následník trůnu princ Charles si v roce 1981 vzal tehdy devatenáctiletou Dianu Spencerovou a v roce 1996 se po mnoha peripetiích rozvedli, což veřejnost nesla velice nelibě. I když se Charles v roce 2005 oženil se svou dlouholetou láskou Camillou Parker-Bowlesovou, která by se po Alžbětině smrti měla stát královnou, dlouhou dobu se za tuto „zradu“ na Dianě pohybovali na nejnižších příčkách oblíbenosti mezi britskou šlechtou.

     

    Dcera královny Alžběty II. se v roce 1973 provdala za britského olympionika Marka Phillipse a měli spolu dvě děti - Petera a Zaru. Jejich manželství skončilo roku 1992 a princezna Anne se poté provdala za Timothyho Laurence, důstojníka britského námořnictva.

     

    Princ Andrew se roku 1986 oženil se Sarah Fergusonovou, kterou znal od dětství. Z manželství vzešly dvě dcery - Beatrice a Eugenie. Již dva roky od narození nejmladší dcery se však rozhodli žít odděleně a roku 1996 se definitivně rozvedli.

  • 5.

    Nezkrotná snacha

    Právě lady Diana, takzvaná princezna lidských srdcí, která trpěla psychickými problémy se sklonem k sebepoškozování i poruchami příjmu potravy, přidělala královně Alžbětě II. spoustu vrásek. V prosinci 1992 oznámil prvorozený princ Charles a jeho manželka Diana odloučení, v manželském svazku však setrvávali ještě několik dalších let. A ani jeden se netajil tím, že mají milence… Dopis, kterým Alžběta II. v prosinci 1995 vyzvala Charlese k rozvodu s Dianou, patřil údajně k jejím nejtěžším státnickým krokům. Pár se rozvedl půl roku nato.

     

    Diana zahynula 31. srpna 1997 v centru Paříže při autonehodě, kterou podle francouzských a britských vyšetřovatelů zavinil především její řidič, který byl podnapilý, jel příliš rychle a ztratil kontrolu nad řízením. Diana byla velmi oblíbená i díky svým charitativním aktivitám a její tragickou smrt oplakávaly miliony lidí po celém světě.

     

    Zatímco slzící zástupy Britů pokládaly miliony květin k branám Buckinghamského a Kensingtonského paláce, princ Charles a jeho matka setrvávali v mlčení na hradě Balmoral ve Skotsku. Panovnice se k celé události vyslovila až v předvečer pohřbu. Údajně ani nechtěla pronést v televizi mimořádný projev a svolila až na synův nátlak. Později se na ni snesla vlna kritiky, že prý zůstala chladná, zatímco lid upřímně truchlil. Našli se i tací, co královskou rodinu obviňovali, že nezvladatelnou Dianu nechali odstranit z cesty…

  • 6.

    Nestálý vnuk

    Jenom máloco otřáslo britským majestátem jako „megxit“. Britský princ Harry a jeho manželka vévodkyně Meghan v lednu 2020 oznámili, že se vzdávají plnění povinností v rámci královské rodiny, jelikož upřednostňují osobní svobodu a nezávislost na veřejných financích. Meghan navíc obvinila Buckinghamský palác z šíření lží o ní a jejím muži. Harry se s Meghan a synem Archiem, k němuž pak v květnu 2021 přibyla sestřička Lilibeth, přesunuli do Ameriky, kde si pořídili luxusní sídlo ve slunné Kalifornii v hodnotě 18 milionů dolarů (zhruba 452 milionů korun). Život v Británii zcela odstřihli, alespoň tedy bývalá herečka Meghan Markleová, jelikož Harry za ty poslední dva roky tu a tam do Anglie na otočku zaletěl.

     

    Po bouřlivém rozhovoru, který Harry s Meghan dali moderátorce Oprah Winfreyové, je ale v Británii nikdo s otevřenou náručí vítat nebude. Meghan si například stěžovala na rasistické chování v královském paláci během jejího těhotenství se synem Archiem. Královská rodina si podle Meghan nepřála, aby se Archie stal princem, protože panovaly obavy, „jak tmavá může být jeho pokožka, když se narodí“. Rovněž si stěžovala, že měla sebevražedné myšlenky, když však žádala o pomoc královskou rodinu, odmítli ji – z důvodu, že nebyla „placený zaměstnanec“, a navíc by to prý poškodilo pověst „instituce“, tedy královské rodiny. Mnohá Meghanina tvrzení ale byla veřejně vyvrácena.

  • 7.

    Zažalovaný syn

    V poslední době rezonoval královskou rodinou skandál ohledně Alžbětina syna Andrewa. Ten byl obžalován ze sexuálního napadení v případě, který souvisí s kauzami zesnulého amerického finančníka a usvědčeného delikventa Jeffreyho Epsteina. Je doloženo, že Andrew nejméně jednou navštívil Epsteinem vlastněný „pedofilní ostrov“ Little St. James na Amerických Panenských ostrovech v Karibiku, zneužití Virginie Giuffreové v době, kdy byla ještě nezletilá, však Andrew vždy popíral. Dlouho odkládané soudní stání (většinou se soud posouval kvůli Andrewovi, jenž vždy našel nějakou výmluvu…) nakonec skončilo poměrně nečekaně – mimosoudním vyrovnáním.

     

    Celková částka sice nebyla zveřejněna, odhaduje se, že se může vyšplhat až na 12 milionů liber (340 milionů korun). A podle všeho ji zaplatila právě královna, jelikož Andrew nemá žádné vlastní finanční prostředky, což u poddaných vyvolalo velkou nelibost. Peníze totiž šly z jejich kapes daňových poplatníků…  Andrew navíc musel vrátit své vojenské tituly a královské záštity. Navíc už na žádných oficiálních akcích nemůže používat titul „Jeho královská Výsost“.

  • 8.

    Galerie

    Na další snímky legendární panovnice se můžete podívat do naší galerie.

     

    VIDEO: Královna Alžběta II. a její kouzelný život

    Video
    Video se připravuje ...

    Královna Alžběta II. a její kouzelný život Videohub

    Fotogalerie
    76 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Milla: Dianě bylo dvacet,ne devatenáct když se brali,peníze na odškodnění pro Andrewa v žádném případě nešly z peněz poplatníků a na tom že se královně moc nechtělo promlouvat k Dianině pohřbu swe nedivím,naprosto za to nestála ovšem mediální hvězdu z ní udělala především tragická poplitika Buckinghamského paláce včele se samotnou královnou což si pro velký úspěch zopakovali s Harrym a Meghan protože s poučením se nedalo počítat.

(16. 10. 2022 08:33)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy