Po smrti princezny Diany zůstal jediným rodičem dvěma princům jen současný král Karel III. Ačkoliv podle českého překladu knihy William a Harry: Bitva bratrů od Roberta Laceyho byl Karel často mimo domov a výchovu chlapců měly na starosti chůvy nebo později v internátní škole Eton, přesto jim různorodě vypomáhal.

V letošním rozhovoru Harry tvrdil, že si přestali volat, když „vzal věci do vlastních rukou,“ a myslel tím období v březnu 2020, kdy se s Meghan a Archiem odstěhovali z Británie do USA. Pár se měl podle úmluvy mezi Buckinghamským palácem a právníky vévodů ze Sussexu stát finančně nezávislý a nedostávat výplatu za reprezentaci britské královské rodiny. Peníze jim ale na účtě stále přibývaly.

Harryho lži

„Lidé v okolí prince Charlese prozradili, že Harry ho pokaždé žádal o peníze a ptal se ho, kdo zaplatí to a tamto. A to je něco, co maminky a tatínci o svých dětech vědí, a možná proto mají víc sympatie s Charlesem, že mu na hovory neodpovídá,“ vysvětlil v prosinci 2021 historický konzultant populárního seriálu Koruna jednu z příčin, proč se jejich vztahy zhoršily.

Byl to právě Karel, kdo kontroverznímu páru posílal až do léta 2020 stovky tisíc liber, aby se mohli zabydlet na druhém břehu Atlantiku, a ještě jim nechával významné sumy bokem na bankovních účtech. Harry mu i tak v rozhovoru zazlíval, že je měl více podpořit, když věděl, jaké to je, být vychovaný jako člen královské rodiny. Po odvysílání interview se světově známou moderátorkou se propast mezi nimi ještě více rozšířila. 

V současnosti emoce vychladly, ale cestu k sobě oba šlechtici nenašli. „Charles se svým přátelům zcela jistě svěřil, že by chtěl vztahy napravit. Camilla má prý o Charlese strach, protože je velmi sklíčený, a všemožně ho podporuje. Tudíž ze strany Charlese je touha se s Harrym udobřit. Jestli to stejné platí i ze strany Harryho, to ukáže až budoucnost,“ dodal odborník.

Karel na trůně

Ve čtvrtek 8. 9. zemřela britská královna Alžběta II. Sjela se k ní velmi rychle celá rodina, včetně Harryho. Britská média pak spekulovala nad tím, že Harry se k jejímu lůžku nedostavil včas. Den po úmrtí maminky měl král Karel III. první projev k národu, v němž vysvětlil změny v uskupení královské rodiny a jejich titulů. Neopoměl zmínit ani rodinu svého druhého syna: „Chci též vyjádřit lásku Harrymu a Meghan, kteří nyní budují své životy v zámoří,“ uvedl Karel III. Mosty k nim nikdy nezbořil.

Jestli zazněly o Archiem rasistická slova, proč jsme doposud neviděli dceru Meghan a Harryho malou Lilibeth a jaký je zdravotní stav královny Alžběty II., prozradil v Blesk Podcast spisovatel a novinář Robert Lacey: 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Princi Charlesovi se stýská po Harrym, říká Robert Lacey Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
94 fotografií