Nový dokumentární film o britské královské rodině z produkce BBC se stal jablkem sváru mezi veřejnoprávní televizí a urozenými aktéry jejího díla. Královna Alžběta II. i její oba vnuci žádali, aby mohli dokument zhlédnout dříve, než se dostane na obrazovky, aby měli možnost se k němu vyjádřit. Jejich přání ale BBC nevyhověla.

Oba princové se proto spojili a spolu s hlavou monarchie hrozí společnosti bojkotem a ukončením spolupráce. BBC by tak přišla o možnost s nimi dále natáčet, vysílat jejich projevy či od nich dostávat vyjádření a přísliby k dalším natáčením.  

Zdroj z královské rodiny pro Daily Mail uvedl, že dokument je jen snůžka pomluv a rozepře s televizí 95letou královnu pořádně rozčílil. Není divu, dvojdílným filmem má totiž provázet známý odpůrce monarchie Amol Rajan, který bez váhání označuje královský dvůr uvnitř demokratického parlamentního státního zřízení v současné době za „absurdní“.   

Dokument má údajně mimo jiné dokazovat, jak na sebe oba princové donášeli do médií. To ale oba popírají. „Jdeme nyní každý jinou cestou, ale vždy se o mě bude moci opřít a věřím, že i já o něj. Nevídáme se tak často jako dřív, protože teď máme hodně práce, zažíváme mezi sebou tu lepší, tu horší dny, ale je to stále můj bratr a mám ho velmi rád,“ řekl při jedné příležitosti princ Harry o bráchovi.

Ačkoli tedy oba spolu v mnoha věcech nesouhlasí, ve věci přístupu k médiím prý jsou zajedno. Jakékoli mediální čachry za zády toho druhého Harry i William dlouhodobě a rezolutně popírají.

Jak moc odvysílání dokumentu vlivného veřejnoprávního média nakonec zčeří vlny, se brzy ukáže. Má jít do vysílání už v neděli večer.

Video
Video se připravuje ...

Princ William a Harry Reuters

Fotogalerie
23 fotografií