Odborník na britskou monarchii Richard Fitzwilliams varoval prince Harryho, aby byl opatrný, pokud dojde k nějakému jeho oficiálnímu prohlášení v den sedmatřicátých narozenin. Podle britského deníku Daily Mail by neuvážená slova syna princezny Diany (†36) a prince Charlese (72) mohla mít negativní vliv na budoucí kariéru jeho manželky Meghan Markleové. Ta má totiž docela jiné ambice než se zase vrátit před televizní kamery a hrát vedlejší role v seriálech, jak tomu bylo předtím, než se přivdala do královské rodiny.

Předpokládá se sice, že Harry využije svých 37. narozenin, aby upozornil na charitativní práci jejich společnosti Archewell a zmínil uprchlickou krizi v Afghánistánu, bude si však muset „dávat pozor, aby neřekl nic kritického o prezidentu Bidenovi“.

„Zdá se, že Harry a Meghan vidí svou budoucnost v Americe, a Harry tak bude muset být opatrnější v tom, co říká o domácích záležitostech USA. Zvláště když se spekulovalo, že Meghan vidí svou budoucí kariéru v politice,“ tvrdí Fitzwilliams. Harry se totiž za velkou louží pořádně odvázal, a i když by si měl být vědom faktu, že každé jeho slovíčko bude podrobeno důkladnému rozboru, servítky si nebere. V podcastu herce Daxe Sheparda (46) například označil první dodatek americké ústavy o svobodě projevu za „ulítlý“. Mnohých Američanů se to hrubě dotklo, a texaský senátor Ted Cruz (50) mu připomněl, že by si měl uvědomit, že právě díky tomuto dodatku vůbec může něco takového říct na veřejnosti.

VIDEO: Harry a Meghan: Nejzásadnější okamžiky ostře sledovaného páru

Video
Video se připravuje ...

Harry a Meghan: Nejzásadnější okamžiky ostře sledovaného páru Mall.tv

I proto Fitzwilliams Harrymu doporučil, aby si dával pozor na to, co říká uprostřed rostoucího politického napětí po stažení vojáků USA z Afghánistánu. „Je to velká krize, a tak se dá předpokládat, že jeho narozeninová iniciativa může být spojena právě s ní,“ řekl. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se sice k tomuto dění již vyjádřili, své příznivce však nikterak nepotěšili. Pár vydal pouze plytkou vatu o tom, že jsou „beze slov“ a cítí „mnoho vrstev bolesti“.

V nicneříkajícím prohlášení sice vyzvali své příznivce, aby podpořili řadu charitativních organizací, sami však neuvedli, zda oni osobně něco trpícím darovali, či zda nějakým jiným způsobem pomohli. Díky tomu si vysloužili nálepku pořádných pokrytců.

O tom, že se dnes dočkáme nějakého prohlášení, ovšem není pochyb. Meghan během svých nedávných 40. narozenin informovala širokou veřejnost o svém projektu 40x40, v němž požádala čtyři desítky vysoce postavených žen o to, aby věnovaly 40 minut svého času k online koučování žen vracejících se po koronavirové pandemii zpět do práce. Slavný pár také využil příležitosti druhých narozenin synka Archieho ke kampani týkající se spravedlivého očkování proti viru covid-19, a vyzval fanoušky, aby darovali 5 dolarů. Tím se měly zajistit vakcíny i pro země s nižší ekonomikou, které by si je jinak nemohly dovolit.
Fotogalerie
46 fotografií