Mnoho lidí rozzlobil fakt, že tento jeden jediný svatební den padne 250 000 liber (necelých 7,5 milionů korun) z peněz daňových poplatníků na náklady na úklid v ulicích Windsoru, a další 2 miliony liber (60 milionů korun) budou stát bezpečnostní opatření a spoluúčast policie. Bezdomovci podotýkají, že je dost nefér dát tak vysokou částku do svatební veselky princezny Eugenie, zatímco oni mrznou. A není to ani poprvé, co se ozvala kritika na chování městských institucí v případě královské svatby – stejná situace nastala i v květnu před sňatkem prince Harryho (34) a Meghan Markle (37). Mluvčí městské čtvrti Windsor a Maidenhead k tomu řekl: „Radili jsme jim, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti přesunuli z centra města. Nevyháníme je, ale musíme zajistit určitý klid.“

Policie pak zdůraznila, že všechno a všichni, kteří budou považováni za riziko, by měli být odstraněni. James Pusey (34), jeden z těch, co byli upozorněni, aby se v pátek 12. října neukazovali na ulicích, řekl: „Ty peníze by mohly být klidně použity na bydlení. Prioritou by měli být skutečně zranitelní lidé, jako jsou třeba bezdomovci. Vždyť ona ani není skutečná šlechtična. Nikdo jí nebere její šťastný svatební den, ale proč takové zbytečné utrácení?“ Poukazuje tím na fakt, že Eugenie, která nevykonává žádné veřejné povinnosti jako třeba princ William (36) s Harrym, by mohla ušetřit miliony liber jenom tím, že by se provdala v královské kapli na zahradě svého otce, prince Andrewa (58).

S tím ostatně souhlasí i zdroj z královského paláce. „Z hlediska zabezpečení by to bylo mnohem rozumnější. Nebyly by potřeba žádné složité bezpečnostní a policejní operace, vše by se odehrávalo na zabezpečeném královském panství, nic by nebylo veřejné…“ Veškerá pompa, která se však od královské svatby očekává, by tím pádem padla, nepsalo by se o velkolepé jízdě kočárem ulicemi Windsoru a tak dále… Proti tomu bude i petice zmiňující toto bezuzdné plýtvání penězi, která by měla být dnes předána poslancům, zcela bezmocná. A to i přesto, že údajně získala více jak 38 tisíc podpisů.

Fotogalerie
11 fotografií