Od svého narození má titul „princezny Spojeného království Velké Británie a Severního Irska“ a po otci Andrewovi (58) přídomek „z Yorku“. Její svatba tak bude první „princeznovská“ od r. 1973. V uplynulých letech to byly totiž svatby princů – tedy mužských členů panovnického rodu – které do Británie přitahovaly pozornost světových médií.

Velkolepá svatba princezny „královské krve“ se v Londýně konala naposledy před 45 lety, kdy se vdávala jediná dcera vládnoucí panovnice – princezna Anna (*1950). Jejím vyvoleným byl tehdy kapitán Královského jezdectva Mark Phillips. Svatební oslavy byly o to velkolepější, že připadaly na 14. listopad, tedy den 25. narozenin staršího bratra nevěsty a následníka trůnu prince Charlese.

Manželství Anny a Marka skončilo po 19 letech rozvodem. V prosinci roku 1992 se pak princezna provdala podruhé, tentokrát za důstojníka Královského námořnictva a někdejšího pobočníka královny Timothy Laurence. Skromný obřad proběhl v ritu Skotské církve, která umožňuje rozvedeným uzavřít druhý sňatek.

12. říjen 2018 se tak zapíše do královské historie jako den, kdy se po dlouhých desetiletích konala opět tradiční svatba pravé britské princezny…

Titul britské princezny lze získat pouze rodem nebo sňatkem. V prvním případě se jedná o doživotní praxi, v případě druhém může být titul odebrán při rozvodu.

Mezi princezny „královské krve“ patří ze zákona dcery panovníka a dcery panovníkových synů. Ty jsou zahrnuty do následnictví trůnu a titul neztrácejí ani sňatkem. V současné době do této skupiny patří: princezna Anna, princezna Beatrice, princezna Eugenie (z Yorku), princezna  Charlotte (Cambridge – dcera prince Williama) a princezna Alexandra z Kentu (sestřenice královny). Dcera a syn nejmladšího královnina syna – prince Edwarda – neužívají na základě otcova přání královské tituly.

V dynastii Windsorů mají princové nad princeznami zatím mírnou převahu, o čemž svědčí základní údaje za poslední století udávající „skóre“  15 x 12:

* královna Viktorie a princ Albert = 4 synové a 5 dcer

* král Edward VII. a královna Alexandra = 3 synové a 3 dcery

* král Jiří V. a královna Mary = 5 synů a 1 dcera

* král Jiří VI. a královna Elizabeth = 2 dcery

* královna Alžběta II. a princ Philip = 3 synové a 1 dcera

Fotogalerie
61 fotografií