Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pozdrav od „berňáku“ dostala téměř stovka novomanželů. I ti, kteří slavili doma

Autor: zst, vei - 
9. října 2018
09:34

„Kobercový nálet“ na novomanžele uspořádal Finanční úřad pro Olomoucký kraj. Podle údajů z matriky poslal „pozdrav“ téměř stovce novomanželů, a to kvůli svatební hostině. Berňák chtěl tímto způsobem zkontrolovat elektronickou evidenci tržeb. Výzvu ale dostali i ti, kteří uzavření manželství slavili doma. Odborníci se shodují, že úřad postupoval nezákonně. Informace přinesl web Podnikatel.cz.

Když veselku, tak jedině s účtenkou. Blesk Zprávy informovaly i jednom z případů začátkem srpna. Po nevěstě Kateřině z Olomoucka chtěl „berňák“ účty za svatební hostinu, která mu přišla nedostatečně zaevidovaná. Datum svatby si zjistil na matrice. Úředníci zjišťují možné podvody jednotlivých hospod a restaurací, které v den svatebního veselí hlásí zavřeno nebo omezený provoz. Podle zjištění webu Podnikatel.cz je takových párů už téměř stovka.

V rozhovoru se ministryně financí Schillerová po několika týdnech od zveřejnění informací pustila do šéfa Finanční správy Janečka s tím, že postupuje necitlivě. Novomanželé měli berňáku doložit účty za svatební hostinu včetně toho, kde se hostina konala, kolik měli hostů, kde přespávali, jakým způsobem byla hostina vyúčtována nebo zda zaplatili zálohu, popř. kolik.

„S tou výzvou jsem měla možnost se seznámit na sociálních sítích, protože nemám právo vstoupit do spisu. Ta výzva, tak jak jsem ji viděla, tak nebyla v rozporu (se zákonem). Nicméně je to typ výzvy, která není vymahatelná, není sankciovatelná. Je to prostě, skoro si troufnu říct, neformální dopis,“ řekla Schillerová pro Blesk Zprávy přesto, že finanční úřad sankcemi hrozil.

„Vyzvala jsem generálního ředitele k citlivému přístupu a zvažování toho, zda zrovna v takovémto případě je ten prostředek přiměřený,“ dodala šéfka státní kasy. „Předpokládám, a to už je moje dedukce, že pokud se obrátili na svatebčany, tak neměli možnost komunikace, nebo s nimi nekomunikoval daný (kontrolovaný) subjekt,“ bránila své podřízené.

Po aktuální zjištění ale Schillerová přitvrdila. žádá prověření kontrol a případné postihy - včetně personálních. 

„Jak jsem již dříve uvedla, postup finanční správy v této věci nepovažuji za šťastný. Ač je vůči mě FS vázána mlčenlivostí a tak neznám detaily případu, jedná se pravděpodobně o přílišnou úřednickou horlivost, která se rozhodně nestala a nesmí stát standardem. Toto jsem také opakovaně zdůraznila generálnímu řediteli Janečkovi. V případě, že se prokáže překročení zákonných kompetencí, budu apelovat na vyvození personálních a pracovněprávních důsledků,“ řekla ministryně financí Blesk Zprávám. Není tedy vyloučené, že budou skutečně v brzké době padat hlavy.

Experti: „Kobercový nálet“ je nelegální

Výzvy Schillerová jako nezákonné nevidí, narozdíl od některých odborníků. Ukázalo se navíc, že finanční správa postupovala plošně. Výzva totiž přišla i novomanželům, kteří měli hostinu doma.

Pokud úřad oslovil paušálně všechny, kteří měli ve vybraném období svatbu, pak jde ze strany úřadu o jednoznačné pochybení. Správce daně nemůže oslovit každého, kdo by mohl být ve vytyčeném období v restauraci, tento způsob by pak mohl poskytovat právo na oslovení všech osob, protože bez ohledu na svatbu či v opačném případě oslavu narozenin či výročí apod. by mohl oslovit každého. Správce daně takovou pravomoc nemá, soudy opakovaně rozhodly, že nemohou nadmíru a nedůvodně zneužívat svého postavení,“ vysvětlil webu Podnikatel.cz právník Jiří Matzner.

„Jestliže použili takto kobercový nálet, jednoznačně nepostupovali zákonně,“ souhlasí také Michal Hanych, vlastník společnosti, která se specializuje na spory s finančními úřady.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hafblaf ( 9. října 2018 22:46 )

Ouřadové, kteří mají hlídat dodržování zákonů postupují protizákonně. To je vrchol arogance, takový úředník tam nemá co dělat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa