Princ Harry je známý rebel královské rodiny. Dá se očekávat, že jeho svatba s Meghan se ponese v tomto rebelském duchu, nebo bude spíše ctít tradice a pravidla královských svateb?

"Jeho královské veličenstvo Harry se svou nevěstou porušili jedno z největších britských pravidel, které zní, nikdy nelez do cesty fotbalu. Ale vážně, společenský kalendář je tak zaplněn společenskými eventy, že Harry s Meghan měli pouze malou možnost najít nějaký příhodnější termín. Když oznámili datum svatby, ani veřejnost, ani média se nedokázala zdržet rozhořčených komentářů. Naopak fanoušci královské rodiny kvitovali, že mohou oslavit oboje."

Meghan Markle už jednou vdaná byla, bude to mít vliv na podobu svatby?

"Při první svatbě by nevěsta měla obléci bílé šaty jako symbol čistoty, panenství. V dnešní době může každá nevěsta obléci, jakou barvu svatebních šatů chce. Od královského paláce by neměla přistát žádná doporučení, rady, či zákazy. To by se mělo týkat také barvy svatební róby.

Meghan je dokonalým zjevením v životě prince Harryho. Je starší, mnozí by mohli říci, že chytřejší či zkušenější. Můžeme se na ni spolehnout, že díky ní bude svatba jak stvrzením jejich partnerského štěstí, tak oslavy celého národa."

Kdo určuje seznam hostů? Tušíte, kdo na něm bude? Jak do něj zasahuje královská rodina?

"Seznam hostů samozřejmě zahrnuje všechny osoby, které hrají v životě novomanželů důležitou roli, jelikož je to jejich svatba. Současně je to ovšem celonárodní událost, takže můžeme očekávat státníky a čelní politiky, významné osobnosti společenského života, zahraniční diplomaty a hosty, stejně tak jako řadu méně známých gratulantů či hostů."

Musí hosté projít před svatbou nějakým „školením“? Liší se etiketa? Jaká jsou pravidla pro hosty? Jaký je například dress code – má pevně daná pravidla, nebo bude určen na pozvánce?

"Britové jsou proslulí svou zdvořilostí a vybranými způsoby za všech okolností – ať již jde o svatbu, či o jakoukoli jinou společenskou událost. Jsou k tomu vedeni prakticky od okamžiku, kdy přijdou na svět. Je tu ovšem několik základních pravidel, které musíte dodržovat, pokud se setkáte s členem královské rodiny. Například dívky musí udělat pukrle, muži se musí uklonit.

Co se týče dresscodu, většinou platí, že muži oblékají žaket, neboli denní společenský oděv, který se skládá z šedých pruhovaných či jinak vzorovaných kalhot, dlouhý černý kabát se šikmo střiženými šosy, součástí je vesta, která může někdy být až extravagantní. V knoflíkové dírce může být provléknut karafiát. Nedílnou součástí jsou šle a bílá košile.

Na žádné tradiční britské svatbě neuvidíte ženu bez originálního kloboučku. Na základě více než 10leté spolupráce s předním královským kloboučníkem Johnem Boydem mohu s jistotou říci, že žadná Britka nejde na svatbu, aniž by neinvestovala drahocenný čas i finance do výběru toho nejkrásnějšího klobouku. V tomto směru se na královské svatbě máme na co těšit."

Jak je to se svatebními dary? Jaké svatební dary se nosí na královskou svatbu a jaké jsou naopak nevhodné?

"Nikdy nenoste dárky na královskou svatbu! Ostatně jako při každé svatbě musíte být s dary velmi opatrní. Výjimkou mohou být velmi mladí novomanželé, kteří si teprve zařizují domácnost, jinak se dá předpokládat, že dvojice má již vše, co potřebuje. To, že s nimi přijdete oslavit jejich důležitý den, je to nejlepší, čím můžete dvojici potěšit. Pokud byste chtěli přinést něco dekorativního, či umělecké dílo, vždy je zde riziko, že se netrefíte do vkusu obdarovaného nebo do stylu, v němž má svůj dům či byt zařízen. Moje blízká přítelkyně se stále ještě nevzpamatovala z toho, že její dar – malbu – odmítla tchyně prince Williama."

Donesly se vám nějaké detaily z příprav – nějaké zákulisní informace?

"Přípravy královské svatby podléhají striktnímu utajení, přesto, nebo právě proto, chce každý získat dopředu část z tohoto sladkého tajemství. Jediné, co mohu zmínit, je dort. Svatební dorty patří v Británii mezi vrcholy celé oslavy. Dort je ostatně také důležitou součástí při uvádění debutantek do společnosti.

Svatební dort odkazuje k tradici, na jejímž počátku byla královna Charlotte v 18. století. Když se sama nemohla objevit na své slavnosti, debutantky udělaly pukrle místo před královnou před dortem. Nicméně nemyslím si, že by při této příležitosti královská rodina chyběla..."

Proslýchá se, jaké bude mít Meghan šaty? Jaký má Meghan vztah k módě?

"Meghan se už stala módní ikonou. Jakýkoli obchod, o který Meghan byť jen pohledem zavadí, si může mnout ruce, protože se okamžitě stane středem pozornosti a příjmy se jen hrnou. Současně všichni hádají, jaké šaty Meghan oblékne. Meghan je velmi chytrá žena, která karty neodkryje do poslední chvíle a nechá veřejnost v patřičném napětí, které bude gradovat až do posledního okamžiku."

Zaregistroval jste v britské společnosti nějakou nevoli vůči svatbě – například finanční náročnost? Není monarchie v dnešní době vnímána jako přežitek?

"Lidé vždycky přijdou s nějakými drby a zaručenými informacemi. Jediný skutečně relevantní zdroj jsou londýnští taxikáři, kteří jsou hnací silou tohoto národa. Ti vás ubezpečí, že ohledně této svatby nemohou být žádné pochybnosti či obavy. Je to oslava nové Británie, signál, který tato země vysílá navenek směrem ke svým přátelům a partnerům. Že si Harry bere Američanku je vítaným, a tak nutným protipólem separace započaté brexitem."

Jak Meghan Markle přijala královská rodina? Dle britských médií je tato Američanka miláčkem většinové veřejnosti, platí to i za zdmi Buckinghamu? Nebo je někdo, komu v rodině nesedla?

"Královská rodina otevírá své dveře i svá srdce. Smutný příběh princezny Diany byl lekcí pro celý národ. Tato tragédie svým způsobem změnila královskou rodinu a ostatně i Brity. Všichni se snaží vřele přijmout rozhodnutí jejich mladých členů, s kým se stýkají, či s kým se rozhodnou uzavřít manželství."

Video
Video se připravuje ...

Tradice nade vše: Jak Harry a Meghan stráví předsvatební noc? Reuters

Když byste měl porovnat snoubenky/manželky princů Harryho a Williama, vévodkyni z Cambridge a Meghan, co mají společného a co je odlišuje? Jsou to „kamarádky“? Mohly by být…?

"Řeknu-li to s odkazem na jemný britský humor, Kate je anglická růže, proti níž stojí americká herečka."

Myslíte, že Harry s Meghan pocítí tlak na početí potomka?

"Harryho synovec princ George je tak rozkošný, že se Harry s Meghan prostě budou muset snažit…" 

Lukáš Kroulík vyrostl ve Rtyni v Podkrkonoší. Když mu bylo 21 let, vydal se do Londýna, kde začal studovat módní fotografii na London College of Fashion Photography. Když tvořil svou závěrečnou práci, která se týkala debutantek a nových začátků v životech lidí a žen především, požádal o rozhovor předsedkyni prestižní londýnské charity, společnosti The London Season, která každoročně pořádá Bál královny Charlotte, jež patří k vrcholům společenské sezóny. Ta ho následně oslovila ke spolupráci.

Od té doby byly pod Kroulíkovým vedením do společnosti uvedeny stovky dívek – debutantek. Kromě koordinace plesu, výběru dívek, které se ho mohou zúčastnit, či lektorství etikety se věnuje také fotografii. Připravoval focení třeba pro slavnou mrchu ze seriálu Dynastie Joan Collins (84), fotil nejstarší modelku, 86letou šarmantní Carmen Dell’Orefice, pracoval třeba pro Ivanu Trump, Kim Kardashian nebo Emmu Bunton ze Spice Girls.

SLEDUJTE ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVATBY HARRYHO A MEGHAN A ŽIVÉ SVATEBNÍ STUDIO S HOSTY I MÓDNÍ POLICIÍ V SOBOTU NA BLESK.CZ

 

Fotogalerie
28 fotografií