Vévodkyně Kate se teprve před týdnem oficiálně vrátila po porodu druhého potomka do práce a už musela čelit velice obtížnému úkolu. Navštívila totiž poprvé v životě vězení, konkrétně ženskou věznici HMP Send poblíž města Woking v Surrey.

Zde si odpykává trest zhruba 280 žen. Velké procento z nich bylo odsouzeno na doživotí, většinou za vraždu. Jednu z cel tu dříve obývala i vražedkyně Jane Andrews, garderobiérka vévodkyně z Yorku. Ze žárlivosti zabila svého přítele.

Věznice má zařízení pro ošetřování drogově závislých s kapacitou 20 osob. Právě Fond rehabilitace závislých vězňů (Rehabilitation of Addicted Prisoners Trust, zkráceně RAPt) pomáhal výpravu vévodkyně z Cambridge do vězení zorganizovat.

Návštěva nebyla z bezpečnostních důvodů dopředu avizovaná, a tak byla přítomnost krásné vévodkyně pro osazenstvo věznice velkým překvapením. Kate, které to v šedém kostýmku velice slušelo, se v zařízení setkala s některými vězeňkyněmi a vyslechla si i jejich osudy, jak se staly závislými na drogách a jak jim závislost zkomplikovala život. Vévodkyně si také promluvila s bývalými trestankyněmi a absolventkami léčebného programu.

Kate prohlídka věznice natolik zasáhla, že se rozhodla pro neobvyklý krok a vydala prohlášení, ve kterém uvedla: „Dnes jsem si připomněla, jak závislosti zapříčiňují tolik sociálních problémů a jak zneužívání návykových látek může sehrát rozkladnou roli v životech zranitelných lidí. Znovu jsem dnes pochopila, že neúspěch jednat včas a vypořádat se s psychickými problémy a dalšími životními výzvami může mít vážně důsledky na celý zbytek života.“

„Jsem vděčná ženám, se kterými jsem se setkala, za to, že se mi svěřily se svými nepříjemnými osobními příběhy. Je povzbuzující se dozvědět, jak organizace jako RAPt pomáhá lidem, aby prolomili bludný kruh své závislosti a těšili se na pozitivní a bezúhonný život,“ dodala vévodkyně z Cambridge.

 

Fotogalerie
8 fotografií