I když malého prince George miluje celý svět, pro britskou ekonomiku není takovým přínosem jako jeho malá sestřička Charlotte.

Ta se na veřejnosti objevila pouze dvakrát, ale díky ní britská ekonomika neuvěřitelně bohatne. Podle odhadů Brand Finance má čtyřměsíční princezna hodnotu pěti miliard dolarů, to je 121,1 miliardy korun. Zatímco její bratr Británii vydělá jen 3,6 miliard dolarů.

Malá Charlotte přináší růst hlavně módním značkám. Oblečení a doplňky, které jí oblékne její maminka Kate, jdou neuvěřitelně na dračku. Jen její narození podle Brand Finance vygenerovalo ekonomický přínos více než 150 milionů USD (3,6 miliardy Kč).

Krajkový šátek za 100 dolarů (2400 Kč), který měla princezna na sobě, když ji její rodiče představovali světu, se podle výrobce okamžitě vyprodal a je o něj nadále velký zájem. „Šál je stále velmi populární, viděli jsme obrovský růst objednávek z celého světa v posledních několika měsících, vše díky médiím,“ řekla ředitelka firmy G.H. Hurt & Son Gillian Taylorová.

Podobné šílenství vyvolal i starobylý kočárek, ve kterém vezli Charlottu ke křtu. Společnost Prams With Pizazz, která se zabývá obnovou starobylých dětských kočárků, byla podle jejího majitele Scotta Frewa po ceremoniálu doslova zaplavena zprávami, e-maily a telefonáty.

I když princ a princezna vydělají britské ekonomice velké peníze, nemohou konkurovat své matce, vévodkyni Kate. Její hodnota se odhaduje na neuvěřitelných 7,2 miliardy dolarů.

Hodnota pět miliard dolarů u princezny Charlotte ukazuje, že tato částka přiteče do britské ekonomiky ročně jen díky princezně. Hodnota „firmy“, jak sama královna Alžběta II. údajně nazývá královskou rodinu, je podle Brand Finance celkem 87 miliard dolarů (2,1 bilionu Kč).

Fotogalerie
11 fotografií