Nasadila si perlové náušnice, krk ozdobila náhrdelníkem s perlami a diamanty, vše doplnila perlovým náramkem a hodinkami s perlami. A na hlavě vystřídala hned dvě koruny! Skvělá demonstrace toho, že královská rodina »na to pořád má«!

Koruna britského impéria

Byla vyrobena v roce 1937 pro korunovaci Alžbětina otce krále Jiřího VI. Pro Alžbětinu korunovaci v roce 1953 byla upravena a snížena o 2,5 cm. Je na ní 2 868 diamantů, 273 perel, 17 safírů, 11 smaragdů a 5 rubínů. Tato koruna se používá jen při dvou příležitostech, při korunovaci a právě při zahájení zasedání Parlamentu. Váží kilo a 35 gramů.

Státní diadém krále Jiřího IV.

Na diadému vyrobeném v roce 1820 pro krále Jiřího IV. je 1333 diamantů a 169 perel. Královna jej již tradičně nosí při cestě na zahájení zasedání Parlamentu a pro některé ofi - ciální portréty.

Královský plášť

Má ho od korunovace v roce 1953. Sametová karmínově rudá vlečka je dlouhá skoro 5,5 metru a váží bezmála 7 kilogramů. Při chůzi jí ho vždy přidržují.

Perlový náramek s diamanty a květinovým vzorem

Perlových náramků vlastní Alžběta několik, na tomto jsou perly v pěti řadách, spona je ve tvaru květiny, jejíž lístky jsou obloženy jedním velkým a menšími diamanty.

Šaty od Angely Kelly

Tyto skvostné šaty pošité perlami si nechala v salónu své dvorní návrhářky Angely Kelly ušít pro focení oficiálního portrétu k jejímu diamantovému jubileu (60 let na trůnu).

Perlové večerní hodinky

Královna hodinky vždy nosí na levém zápěstí, tyto perlové si bere jako doplněk k dalším šperkům s perlami. Pásek se skládá z pěti pruhů s perlami, spona hodinky jsou zdobené diamanty.

Perlový náhrdelník s diamanty

Na tento náhrdelník pro královnu Viktorii se složily britské ženy v roce 1887 u příležitosti 50. (tedy zlatému) výročí její vlády.

Perlové naušnice

Alžbětina praprababička královna Viktorie je dostala od svého muže prince Alberta v roce 1847. Na každé z nich je velká perla ve tvaru hrušky.

Fotogalerie
4 fotografie