Podle deníku Sunday Telegraph byla pravděpodobně cílem odposlechů nejen sama Kate, ale i její příbuzní a navíc i celá řada zaměstnanců Buckinghamského paláce a blízkých přátel královské rodiny.

Odposlechy královských telefonů objevila policie v roce 2005. Podle původních závěrů vyšetřování byly napíchnuty telefony obou princů - Williama i Harryho, a tří zaměstnanců královské rodiny. Nyní ale vyšlo najevo, že síť odposlouchávaných telefonů byla mnohem širší.

Za odposlechy stál redaktor Clive Goodman, který měl v redakci britského bulvárního deníku News of the World na starost témata související s britským královským dvorem. Spolu s ním odposlouchával i soukromý detektiv Glenn Mulcaire.

Ve stejném roce také soukromý detektiv Jonathan Resse napadl bankovní účet Kate Middleton a získal některé její soukromé údaje. Reese kdysi pracoval právě pro News of the World.

Kate Middleton se s princem Williamem poznali na vysoké škole v St. Andrews už v roce 2001. Asi po roce jejich přátelství přerostlo v lásku, svůj vztah ale důsledně tajili. Fotografové je zachytili jako pár poprvé právě v roce 2005, kdy vyšla aféra odposlechů najevo.