Zřejmě jen ti nejnadšenější royalisté vydrží sedět u televize celou dobu a vychutnávat si každý moment. Pro ty, kteří potřebují prát, jít se psem, nebo nedej bože pracovat, přinášíme přehled těch úplně nejdůležitějších okamžiků. V uvedenou dobu prostě nechoďte do koupelny nebo si nejděte vařit kafe. Řiďte se naším průvodcem a budete  moci říkat: „No jistě, viděl(a) jsem ten moment, kdy...“

1. Šaty: 12 h

Uvidíme je za okny Rolls Royce, který poveze Kate do katedrály. Úplně celé si je budeme moci prohlédnou v pravé poledne, kdy Kate vystoupí z auta před Wesminsterským opatstvím. To je ta pravá chvíle na ááách a júúú. Tehdy konečně zjistíme, jestli má Kate svatební šaty jako princezna Diana (nadýchané s krajkami) nebo jako princezna Margaret (hedvábí, jednoduché). Nenechte si to rozhodně ujít!

2. Slib: 12:15 h

Je to trochu kruté, ale mnozí budou sledovat hlavně to, jestli budou nějaké chyby, přeřeky nebo dokonce skandály. Diana řekla špatně Charlesovo jméno (oslovila ho Philipe, což je jméno jeho otce, takže to vypadalo, že si bere jiného muže). Charles to taky trochu pomotal (zapomněl část svého proslovu), ale to nic. Mimochodem: Sarah Ferguson popletla jméno svého nastávajícího, když prince jménem Andrew Albert Christian Edward u oltáře oslovila jako Andrew Albert Albert Edward. Bude tradice zachována, nebo řeknou William a Kate vzájemně svá jména konečně správně? Nechoďte po dvanácté hodině krmit kočku.

3. První polibek: někdy po 12:15 h

K prvnímu polibku dojde poté, co arcibiskup prohlásí Williama a Kate za muže a ženu. Princ Charles to na své svatbě zpackal a zapomněl Dianu políbit. Musel si tak počkat na první manželský polibek až na balkón. Uvidíme, jestli to William také poplete.

4. Fanfára: Přibližně ve 12:30

Až uslyšíte zvuk trumpety, tak to bude ono. Fanfáry byly zkomponovány speciálně pro tuto příležitost. Budou ji hrát trumpetisté královského vojenského letectva, skladba se jmenuje „Chrabře a statečně“, což je motto jednotky, u které slouží princ William. Bude to takový randál, že by to mohlo probudit 300 mrtvých, kteří jsou pohřbeni v opatství.

5. Kladení květin: Po 12:45 h

Je vysoce pravděpodobné, že nevěsta Kate dodrží královskou tradici a položí svou svatební kytici na hrob neznámého vojína. Tuto tradici začala při své svatbě královně Alžběta v roce 1925 a následovaly ji všechny královské nevěsty.

6. Jízda kočárem: 13.15 h

Jakým kočárem pojednou novomanželé do Buckinghamského paláce? Když bude hezky (sucho), pojednou kočárem z roku 1902, ale když bude pršet, pojedou krytým kočárem z roku 1881. Podle předpovědí má pršet, takže budou novomanželé zřejmě pěkně pod střechou, nebo pojedou otevřeným kočárem a my si budeme moci prohlédnou královské deštníky.

7. Polibek na balkóně: 14: 25 h

I kdybyste celý ceremoniál prospali, pořád budete mít šanci vidět tento, zřejmě nejdůležitější moment svatby. Krátce před půl třetí se na balkóně Buckinghamského paláce objeví William, Kate a jejich příbuzní. Očekává se polibek a určitě k němu dojde, protože to bude vyžadovat dav asi milionu diváků, shromážděných kolem paláce.

Tuto „polibkovou“ tradici začal Charles a Diana a pokračovali v ní Sarah a Andrew. Teď jsou na řadě William a Kate. Bude to takový ten polibek aby se neřeklo, nebo pořádná pusa jako od vojáka? Když zmeškáte tenhle moment, budete mít pokaženou celou svatbu. Královská svatba jako je tato, se koná tak jednou za třicet let. Nenechte si ji ujít!

Fotogalerie
10 fotografií