Slunce v Londýně v pátek 29. dubna zřejmě nezasvítí. Dřívější předpovědi hlásaly, že v den svatby desetiletí bude krásně slunečno. Zůstane to však zřejmě jen u vytouženého přání. Stovky tisíc lidí, kteří se vypraví do ulic Londýna sledovat královskou podívanou, se tak musí připravit, že u toho pořádně zmoknou a prostydnou.

A také toho asi bohužel moc neuvidí. Pokud bude pršet, novomanželé pojedou z Westminsterského opatství, kde se obřad uskuteční, v uzavřeném kočáře, takže výhled na šťastný pár nebude vůbec ideální. Připraven pro ně bude kočár, v němž byla na svatbu do Westminsteru přivezena princezna Diana.

„Nyní to vypadá, že teploty nebudou nijak vysoké, spíše průměrné, kolem patnácti stupňů, a očekáváme silný déšť,“ řekla meteoroložka Helen Rossington z agentury MeteoGroup a současně raději opatrně dodala, že počasí se může kdykoli změnit a předpověď se nemusí do detailu takto vyplnit. „Bude zataženo a očekáváme přeháňky. Ale občas může být déšť vytrvalejší a silnější,“ řekl Tom Morgan z Met Office.

Zbytek Británie čeká slunce

Stejně nepříznivé počasí meteorologové předpovídají také pro oblast West Berkshire. Ve městě Bucklebury, kde dosud Kate Middleton s rodiči žila, budou taktéž stovky lidí v tamním parku slavit královský sňatek.

Přitom předpověď pro většinu území Británie ukazuje, že tam si lidé opravdu slunný svatební den užijí. „V těchto oblastech bude slunečno s příjemnými teplotami,“ upřesnil Morgan.

Fotogalerie
10 fotografií