Někdo může ples v současnosti považovat za přežitek. Faktem však je, že je stále označován za vrchol společenské sezóny. Podle statistik osmdesát procent Čechů jeden či dva bály za sezónu absolvuje, i když to čítá nemalé peníze. A lze předpokládat, že u bratrských Slováků je situace obdobná.

Podtrženo, sečteno

Vstupenky pro dva v podstatě představují sumu za dovolenou u moře. V Brně se za místo u stolu obsluhovaném číšníky platilo necelých dvaadvacet tisíc. V případě Českého plesu se jednalo o cca čtrnáct tisíc korun a Česko – Slovenský ples měl vstupenku první třídy ve Smetanově síni za dvanáct a půl tisíce. V ostatních sálech stála o čtyři tisíce méně a na balkoně v druhém patře, kde se návštěvníci museli spokojit s židlí bez stolu, klesla o další tři tisíce.

Nejde však jen o vstup. Nemalou položkou je i etiketou diktované oblečení. I pouhé vypůjčení róby vyjde na dalších několik tisíc. O částce za její pořízení nemluvě.

Zkouška ohněm

Ples je jako každá společenská událost v režii etikety, v níž značně pokulháváme. Stále si neuvědomujeme, že nejde jen o samotnou róbu, smoking, ale i na něj navrstvený doprovodný oděv, kde tristně selháváme. O trapných kozačkách a igelitkách se střevíčky na přezutí nemluvě.

O to víc těší, že pořadatel Česko – Slovenského plesu na svém informačním webu jasně udává, že pánové mají mít Black Tie (smoking) či White Tie (frak). Dámy smoking doprovodit dlouhou večerní toaletou, frak honosnou róbou. V případě, že dress code nedodrží, neumožní jim přístup na bál bez nároku na vrácení vstupného.

Po takovém radikálním opatření nesáhl ani pozastavený Ples v Opeře, i když by bylo na místě. Otázkou je, nakolik se v Obecním domě ve skutečnosti dodrží. Mělo by.

Nikol Švantnerová
Autor: Tonda Tran

Nikol Švantnerová

Krvavá opulence

Česká Miss 2015 vsadila na frekventovanou, s nábojem erotiky spojenou rudou a grandiózně pojednanou toaletu s útlým živůtkem bez ramínek přecházející do krinolíny s dlouhou vlečkou. Přidala nenásilný doprovod klenotů za čtyři milióny a zvolila dobrou barvu skořepinové kabelky. Celkový vzhled modelu od sourozenců Ponerových kazí zmačkaná látka a lem v konci sukně.

2

Monika Bagárová
Autor: Tonda Tran

Monika Bagárová

Téma overalu

Kombinéza s překříženým živůtkem a nohavicemi na tělo z pavučiny pajetkami posetého transparentu plus zavinovací sukně z krepovaného hedvábí jistě zaujmou. Barevnost je skvělá, stejně jako doplňky. Nicméně i tak je tato kreace v případě plesu s otazníkem, byť je jedinečnost vítaná.

2-

Andrea Verešová
Autor: Tonda Tran

Andrea Verešová

Dokonalý tah

Modelka tentokrát svůdné tělo nijak neodhalila. Naopak oblékla aristokratky hodnou róbu s uzavřeným průkrčníkem a dlouhými rukávy, jež dala vyniknout materiálu, poselství dekorativní výšivky. V sofistikovaně efektním modelu z dílny renomované slovenské návrhářky Jany Pištějové se stala nekorunovanou královnou večera.

1+

Karel Janeček a Lilia Khousnoutdinová
Autor: Tonda Tran

Karel Janeček a Lilia Khousnoutdinová

Luxus s pochybením

Excentrický miliardář a filantrop, jenž sladil motýlka u smokingu s barvou róby milované kněžky, si neohlídal límeček, neobul patřičné lakýrky a jeho kalhoty byly kratší, než měly být. Set šperků Lilie je krásný, ale ke zdobné toaletě od Blanky Matragi se absolutně nehodí. Stejně tak značková pashmina.

4

Gabriela Partyšová
Autor: Tonda Tran

Gabriela Partyšová

Zrádné prádlo

Moderátorka ranního zpravodajství TV Nova sáhla jako mnoho jiných po černé, která pro ples rozhodně není typická. Smuteční barvu společenských šatů od plzeňské návrhářky Zuzany Lešák Černé tu kompenzuje transparentní, dekorativní výšivkou poznamenaný sexy živůtek a asymetrická, nohy odhalující a v zadním díle do vlečky přecházející sukně. Róba jako taková si výtku nezaslouží, ale světlá podprsenka je velkým, outfit odepisujícím trapasem.

5

Nikol a Jakub Ponerovi
Autor: Tonda Tran

Nikol a Jakub Ponerovi

Mimo mísu

Sourozenecký pár mladých návrhářů, jenž se do povědomí veřejnosti dostal díky partnerce legendárního hokejisty Jágra, Veronice Kopřivové, podle vyjádření na kameru na ples oblékl (zapůjčil model) třicet žen. Každopádně Jakub v kombinaci separátního saka, oblekových kalhot a společenských sliprů bez ponožek nepřesvědčuje. A totéž platí pro sestru v kostýmu, jehož korálkové výložky na ramenou, štrasová spona, kabelka s rajčím peřím a zácloně podobná vsadka sukně o vytříbeném vkusu nesvědčí.

3

Fotogalerie
38 fotografií