Bál v pražské Opeře, jenž má zatím nenaplněnou ambici srovnat krok s tím vídeňským, se prezentuje jako luxusní vrchol tuzemské společenské sezóny. Někteří se s tímhle konstatováním jistě ztotožní, zatímco jiní tento podnik považují za přežitou atrakci. Stupidní akci pro snoby, záminku ke hře na honoraci. Což ostatně platí i pro rakouskou metropoli.

A co šlechta?

Bez ohledu na odlišnost názorů platí, že ples ve Státní opeře Praha významné persony z umělecké, intelektuální, politické či podnikatelské sféry postrádá. Údajně zastoupená šlechta je v utajení, ve společenských o bále referujících rubrikách se neobjevuje, pořadatelé ji neanoncují. A to je škoda, neboť aristokracie a stejně tak osobnosti tuzemské i zahraniční scény, by prestiži napomohly.

Modelky nestačí

Bál, o němž je řeč, bohužel do současnosti především prezentují tuzemské modelky, absolventky soutěží o korunku královny krásy, pár řadových moderátorek v čele se Zorou Hejdovou ze Snídaně s Novou. A předpokládám, že letos to o moc jiné nebude.

Každopádně i tak se se jedná o ples první kategorie, provázený démanty, kožichy a štolami z norka. O nejvyšší formu společenského setkání s pevně určeným oblečením i chováním, jež se v naší zemi dost často nedodržuje. Ať už vinou neznalosti etikety, či stupidní ignorace kosmopolitně respektovaného kodexu. Křupani, bez ohledu na kreditku, na něm místo nemají. Neměli by mít. Což se týká i tancemilovných návštěvníků s místem sezení na bidýlku.

Ve jménu královny

Kdo to tedy letos dal na jedničku a kdo selhal, byl mimo hru? Leitmotivem plesu se tentokrát stala Velká Británie. „Monarchie jako symbol aristokratické společnosti se prolne cateringem Zátiší catering group, pojetím scény i uměleckým programem,“ referují pořadatelé.

„Za ústřední motiv jsme zvolili ženu. Ženu královnu. Na scéně se hosté tedy mohou těšit především na dámy, které kralují svému oboru,“ jak naznačila ředitelka Plesu v Opeře Zuzana Vinzens.

Pro úvodní operní vystoupení se podařilo získat operní sólistku Pavlu Vykopalovou, také zatančí první sólistka baletu Národního divadla Andrea Kramešová a pouze pro Ples v Opeře si speciální vystoupení inspirované Jamesem Bondem připravila violoncellistka Terezie Kovalová plus zpěvačka Tonya Graves… Moderátorem večera je Marek Eben a já se znovu ptám: Kdo to dal a kdo selhal? Příchod do Opery jistě mnohé napoví.

 

Lucie Borhyová – Úlet večera
Lucie Borhyová: Úlet večera. Známka 5
Autor: Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl

Stabilní moderátorská star zpravodajství TV Nova si s módou dost často nerozumí, ale tento model v Opeře přímo šokuje. Je mementem, jak nikdy ne! Důvodů je hned několik. Potisk je v podstatě na plesové róbě tabu a tenhle kartonu hodný, cibulákové nádobí připomínající vzor patří do sféry hororu. Mimo je i charakter látky a nemožná forma kostýmu, jenž dlouhá sukně nespasí.


Známka: 5

 

Jitka Schneiderová a Marek Dědík – Jemná nuda

Jitka Schneiderová a Marek Dědík: Jemná nuda. Známka 2
Autor: Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl
Populární herečka přišla v doprovodu tanečníka, s nímž se probojovala na druhé místo televizní soutěže StarDance. On zvolil poněkud avantgardní košili s černou légou a smoking na něm plandal přes míru. Róbě paní Jitky z dílny Lukáše Lindnera nelze nic teoreticky vytknout, nicméně volba temné toalety šťastná nebyla a závěje látky na dlouhé sukni jí předtančení také neusnadnily.

Známka: 2

Iva Kubelková – Průsvit přes čáru

Iva Kubelková: Průsvit přes čáru. Známka 4
Autor: Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl

Moderátorka a seriálová herečka ani loňský rok výběrem toalety na Plese v Opeře nepřesvědčila. A potlesk si nezaslouží ani ta letošní, která se od loňské glamour stylem markantně liší. Pompézní výšivka na tylu jistě, ta k bálu náleží, ale spodní, pod rozkrok sahající slupka připomínající mini kombiné či body je nemístná. Takový transparent protiřečí požadované noblese, duchu aristokracie. Nohy se na tradičním plese neodhalují.

Známka: 4

 

Lukáš a Veronika Hejlíkovi – Správná noblesa

Lukáš a Veronika Hejlíkovi: Správná noblesa. Známka 1
Autor: Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl
Všem známý herec, moderátor a renesanční kutil opustil se svou krásnou něžnou ženou, která se kvůli jejich lásce vzdala kariéry světové modelky, venkovské sídlo na Moravě a na Plese v Opeře ukázali, jak na takový bál jít. Jemu smoking padne a ona pudrovou řízu od Michaela Kováčika, jehož modely vynesly i jiné účastnice bálu, doplnila norkovou štolou a psaníčkem z hadiny od skvělé zn. Lusha a jako třešničku na dortu zvolila šperky Boucheron.

Známka: 1

 

Iva Pazderková – Rudá Nikita

Iva Pazderková: Rudá Nikita. Známka 3
Autor: Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl

Divadelní či filmové hvězdy na Plesu v Opeře chybí. Iva Pazderková je jedna z mála, jež přesile modelek čelí a nutno říci, že v případě VIP bálu zůstala svá. Vlečka dlouhých šatů, jejichž materiál se tváří jako transparentní samet, dodává modelu potřebný punc očekávané pompéznosti. Dlouhý štrasový závěs půvab stylingu krásné epochy třicátých let minulého století stvrzuje. Kontrast rudé a černé je až příliš tvrdý, akcent rozparku nepřesvědčuje, nicméně osobitost nechybí.

Známka: 3

 

Simona Krainová - Královna Opery

Simona Krainová: Královna Opery. Známka 1
Autor: Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl
Ředitelka modelingové soutěže Czechoslovak TopModel, která si v krátké době střihla dvě zásadní role v celovečerních filmech, vynesla v Opeře róbu od slovenské návrhářky Jany Pištějové, jež se ve světě glamour pompy pohybuje s geniálností eskamotéra na hraně. Honosná, pro Pištějovou charakteristická výšivka na transparentním tylu, útlý živůtek, uzavřený průkrčník, dlouhé rukávy, krinolína s rebelsky zajímavými kapsami totálně konvenuje letošnímu leitmotivu plesu, jímž je britská monarchie. Královna.

Známka: 1

62 FOTOGRAFIÍ: VELKÁ GALERIE Z PLESU V OPEŘE ZDE >>>

 

Fotogalerie
7 fotografií