Tématem se konkrétně stal diváky nadprůměrně hodnocený seriál ČT 1 Čtvrtá hvězda. Pro pana Komárka, jenž se stále považuje za humoristu a také ve volných chvílích spisovatele, má ale toto sledované dílo pokleslou hodnotu. I když uznává, že vkus diváků je různý a někdo může považovat komediální (jindy ji označuje za satirickou) nadsázku Čtvrté hvězdy za vrchol vtipu. A jiný, jako například on, za vrchol trapnosti. To však pana poslance až tak netrápí. „Inu viděli jsme jinší věci,“ píše rozšafně. Zároveň se ptá: V čem je problém?

Nová role humoristy?

Podle Martina Komárka tkví problém v ohrožení mravní výchovy dětí, ve způsobu s jakými veřejnoprávní Česká televize s nemalými prostředky, které jsou podle něj fantastické a s jinými TV kanály nesrovnatelné, nakládá. Pan poslanec míní, že ČT je díky penězům od daňových poplatníků mimo konkurenční boj a přesto se pouští do laciného, odsouzeníhodného boje o diváka. „Sprostá slova, náznak různých typů sexu, byť detailů přeci jen o něco méně než ve filmu Nymfomanka. Toto jsme mohli totiž vidět v pondělí večer na prvním programu ve veřejnoprávní České televizi v seriálu Čtvrtá hvězda“ píše ve svém blogu Komárek.

Ten, kdo shlédnul snímek Nymfomanka a ví, o čem TV Čtvrtá hvězda je, se nutně musí ptát, jak to vlastně má zralý muž, lidem do Poslanecké sněmovny zvolený Komárek s erotikou, sexem, všeobjímající morálkou a výchovou dětí rozdané. Proč došel k poněkud udivujícímu příměru Nymfomanky se Čtvrtou hvězdou. A k pozdvižení obočí provokují i další věty tohoto chlapíka, jenž čtenáře ujišťuje, že není prudérní.

„Děti se mohou dvojklikem z celkem počestných serverů dostat k lehké pornografii a trojklikem k tvrdé. To však pořád neznamená, že by Česká televize neměla brát ohled na zvyklosti a zákony. Nemyslím, že by děti měly ve veřejnoprávní televizi sledovat kolem půl desáté simulovaný sex, byť prý v satirické nadsázce…,“ bouří se pan poslanec.

Příště jinak, pane poslanče

K výkřiku Martina Komárka si dovolím jako matka tří synů a babička dvou vnuček podotknout, že děti by měly o půl desáté večer v pondělí spát. Maličkými počínaje, žáky první obecné konče, neboť vstávají do školy. Adolescenti ví o erotice své a ti co mají vlastní pokoj, laptop, si možná před spaním dají ten zmiňovaný dvojklik, trojklik… Chlapci především. Bude se jim líp spát.

Každopádně za výchovu dětí odpovídají rodiče, nikoli ČT. Svádět na ni stav duší našich dětí je poněkud laciné. Další ublížené konstatování pana Komárka, že ČT úzkostlivě politikům (prý nespravedlivě) vyměřuje čas a malé školáky o půl desáté ohrožuje amorálním škvárem, snad ani nezaslouží rozporovat. Úsudek je na čtenáři.

P.S

Já jen mohu dodat, že blog pana Komárka vyprovokoval vzpomínku na dědu Huga, který mě vychovával. A už jako malé nechápající holčičce říkal: „Fanynko, politika je špína. Ta se podepíše na každém i inteligentním člověku. Všichni zblbnou, nikdy nebuď v žádný partaji. Zakázal mi jiskřičky, pionýra, v úvahu tedy nepřišlo ani SSM. Jiskřičky jsem chtěla, pionýra taky, SSM už ne. Jeho řečem o etice, o tom jak politika hne jejími hodnotami, jsem nerozuměla. Později pochopila, ale i tak mě udivuje, jak vstup do politiky může za tak krátkou dobu vymýt mozek. Anebo neměl pan Martin Komárek, bývalý novinář, taky humorista a spisovatel svůj den?