O tom, že bál náleží, měl by náležet, k výjimečným, na garderobu náročným okamžikům veřejného života, jistě není sporu. Ale i tak je nutné rozeznávat, kde se koná, kdo jej pořádá. V případě sdružení zahrádkářů či myslivců bude velké gala na Ples v Opeře působit dost bizarně. A naopak, to co obstojí v sokolovně, místním kulturáku na elitních akcích vůbec neprojde.

Obecně tedy platí, že vesnické bály, plesy různých spolků žádají střízlivější garderobu. Zde si můžete dovolit i malé večerní šaty, ne však minišatičky. Ve velkých dramatických toaletách, smokingu či dokonce fraku tady nejspíš nezapadnete. Totéž platí pro maturitní plesy, jež rovněž mají civilnější ráz.

Pokud na velkou róbu hodnou prestižního bálu nemáte finance, raději zajděte do půjčovny společenských oděvů. I to sice představuje větší investici, ale ples je přece výjimečná událost. Okamžik, který si hned tak nezopakujete. Nicméně i tady je nutné vybírat obezřetně. Řídit se svým typem a před laciným efektem dát přednost kultivované střídmosti. Zdaleka ne všechny půjčovny, zdaleka ne všechny jejich nabízené modely laťky alespoň standardního vkusu dosahují!

Jak na to?

Ten, kdo chce obstát, by měl vědět, že kalhoty, kalhotové kostýmy jsou na plese u žen tabu. Zrovna tak odhalená stehna. Tady se vystavují ramena a sexy dekolty. Plesové róby mají být střižené tak, aby se v nich dobře tančilo. Pánové musí mít k obleku kravatu a šněrovací polobotky. Nikoli mokasíny. K smokingu pak motýlka a společenské lakovky.

Ortodoxní etiketa velí punčochy, ale otevřené střevíčky i tak obujte naboso. Na plastová, rádoby neviditelná ramínka podprsenky rozhodně zapomeňte! Stejně tak na kabelky přes rameno. Na ples se hodí psaníčka, skořepinové oválky v rámu, měkké shrnovací váčky zvané pompadourky.

V outfitu je vždy dobré vsadit na jedno eso. Ať už je to omamný dekolt, vlečka, opulentní mašle, romantický úder volánu... Hrát s několika efekty se nevyplácí, navzájem si konkurují, žádný z nich patřičně nevyzní. Opulentně zdobné výšivky, dramatické materiály vyžadují jednoduchý, byť v konstrukci rafinovaný střih.

P.S.

Bál ve Státní opeře Praha, jenž se považuje za vrchol tuzemské plesové sezóny, nás druhého února teprve čeká. Ale Divadlo Hybernia si ples na téma dekadentní hvězdy rokoka, královny Marie Antoinetty, už odbylo. Svůj bál v opeře má za sebou i zlatá loď jménem Brno. Bohužel outfity většiny návštěvníků těchto akcí měly k dobrému vkusu, mnohdy i etiketě daleko. Jsou spíš příkladem čeho se vyvarovat, než inspirací, jak se ctí obstát, nejlépe oslnit.