Na Štědrý den si dáváme dárky a začínáme s týdenním obžerstvím. Na Silvestra se v rámci nařízeného veselí opijeme. Na Nový rok toužíme být lepší. Dokonalejší. Chceme se zbavit svých neřestí, dostát slibům, nezklamat ostatní. Dáváme si novoroční předsevzetí s velkým odhodláním splnit je. Dělá to elita společnosti i obyčejná ulice. Včetně politiků. Deník Aha několik z nich na tohle téma oslovil. A nevynechal ani pana prezidenta Zemana.

Babiš baví

Z tázaných osobností nejvíce zaujal Andrej Babiš, jenž hodlá i přes veškeré vytížení zase pravidelně cvičit. Pohyb ho udrží v dobré kondici a pomůže mu shodit pět kilo, které prý kvůli politice přibral. Kdo by řekl, že super štíhlý, rtuťovitý Babiš bude řešit hmotnost - možné (každopádně pro jiné zanedbatelné) závalce tuku jako modelka? Zejména když drtivá většina jeho kolegů v Parlamentu viditelně bytní každým rokem volebního období. Každopádně je sympatické, že pan Babiš vypasenost jako prvek blahobytné image odmítá. Vepři jsou mu cizí, byť je mocný agrárník.

Velmi zajímavě zní i další Babišova meta, která je mnohem oduševnělejší. Respektive její formulace: „Doufám, že nezklamu lidi čekající na zázrak, který ale tak rychle nepřijde." Připomenout v jedné větě společné ideály držící voliče nad vodou a zároveň se jistit faktem, že realita jde proti nim, je prostě geniální. Šéf hnutí Ano je zajímavější a obratnější muž, než se může zdát.

Zeman není ve formě

Interesantnost a řečnická obratnost bohužel začíná v poslední době scházet Miloši Zemanovi, který na rozdíl od Andreje Babiše vepře rád. Zejména produkty ze zabijačky, i když od své inaugurace tvrdí, že nejraději grilované kuřátko. Doufejme, že to vodňanské… Každopádně pan prezident je na novoroční předsevzetí příhodná osobnost.

Měl by se polepšit v životosprávě, přidat na pohybu. Měl by zhubnout, držet dietu, vystříhat se alkoholu, nekouřit. Dát na verdikt lékařů. On sám si umínil, že přestane kouřit. Prý to udělal už několikrát a jinak to nebude ani teď. Zřejmě se stejným výsledkem, dodejme. Popelníčky na Hradě zůstanou.
Odpověď pana prezidenta vyvolávala dojem, že mu došel vtip, břit, anebo novináři, kteří jej obtěžují stupidními otázkami, za žádný bonmot Zemanovi nestojí. Ale dolních deset miliónů, jimž chce být tatíčkem a kteří jeho slova v novinách čtou, by mu za pozornost stát mělo. Tohle byla snadná příležitost (stejně jako vánoční prezidentský projev) si upadající reputaci vylepšit.

Nestalo se.

Nuda ocasu

Dotázaná byla i místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, která zůstala při zdi, ale kromě hubnoucího Babiše vyzněla její odpověď lidsky. A jak má ve zvyku civilně: „S předsevzetím si nikterak hlavu nelámu. Většinou roztají stejně rychle jako první sníh.“ Ostatně není jediná, která tento folklór takhle vnímá. Je nás víc.

Vyjádření místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky na téma novoroční předsevzetí bylo ostudně nudné. „Rád bych byl dobrým ministrem zemědělství a zároveň si našel čas na manželku a tři syny. Zároveň se těším na čtvrtý přírůstek do rodiny.“

Mít čtyři děti je jistě chvályhodné, ve dvaatřiceti letech Mariana Jurečky v dnešní době až fascinující. Nicméně tahle slova čpí klišé. Jeho prohlášení zavání stejně jako KDU-ČSL (z mého subjektivního pohledu) asexuální formálností. Vzorný a jistě bohabojný mladý muž rozsévá sémě a hodlá příkladně obdělávat ornici. Do chlévů nahnat více dobytka. Čistě pragmaticky: Jako ministr zemědělství příliš času na manželku a děti nenajde.