Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Celebrity na útěku před milionářskou daní! Co na to Babiš?

Autor: yk - 
31. prosince 2013
06:29

Francouzi, kteří vydělají za rok více než milion euro, budou od příštího roku zatíženi daní z příjmu ve výši 75 %. Zuří hlavně podnikatelé a fotbalové kluby. Francii hrozí odliv celebrit i úspěšných firem. Spokojeni nejsou ani občané s nižšími příjmy.

Socialistické vládě prezidenta Françoise Hollanda se napodruhé podařilo prosadit „milionářskou daň“ ze mzdy, která přesahuje jeden milion eur (27,5 milionu korun) ročně. Před rokem toto daňové opatření francouzská ústavní rada – obdoba českého ústavního soudu – zamítla, nyní mu však dala zelenou. Vyplývá to z úředního oznámení rady, o kterém v neděli informovala agentura AFP.

Daň byla původně navržena tak, že z příjmů nad jeden milion eur měl každý daňový poplatník odvést tři čtvrtiny do státní kasy. To však ústavní rada prohlásila za nespravedlivé a stanovila, že maximální daň pro jednotlivce může být 66 procent.

Vláda proto návrh přepracovala a rozhodla se daň uvalit místo na jednotlivce na firmy. Podniky tak budou ze mzdy přesahující jeden milion eur ročně odvádět státu 50 procent. S příspěvky na sociální zabezpečení to bude celkem dělat 75 procent. Daň však nesmí přesáhnout pět procent obratu firmy, napsala agentura Reuters. 

Toto neobvyklé opatření, kdy milionářskou daň za své zaměstnance zaplatí jejich zaměstnavatelé, ještě víc popudilo francouzské podnikatele, kteří obviňují prezidenta Hollanda, že brojí proti byznysu. Hollande se již dříve přiznal k tomu, že nemá rád bohaté, ale zároveň odmítl, že by uvalením vysoké daně chtěl trestat schopné a úspěšné za jejich pracovitost, jak tvrdila opozice.

Prohlásil, že bohatí by měli více přispívat ze solidarity, aby pomohli zemi dostat se z finančních problémů. „Jde o projev patriotismu,“ nechal se slyšet v televizi. Podle něj by tato mimořádná daň mohla snížit nepřiměřeně vysoké platy manažerů. Podle analytiků však toto opatření povede spíše k odlivu talentů a firem do zemí s nižším daňovým zatížením.

Celebrity na útěku

Hrozba vysokých daní už loni přiměla některé Francouze z odchodu ze země, mezi nimi i nejznámějšího francouzského herce Gérarda Depardieua, který krátce poté přijal ruské občanství a pas z rukou samotného prezidenta Putina. V Rusku totiž všichni daňoví poplatníci platí stejnou daň – 13 procent.

Za svého kolegu z branže se tehdy postavila bývalá filmová hvězda a nynější bojovnice za práva zvířat Brigitte Bardot, která také zvažovala odejít z Francie do Ruska, pokud by vláda dopustila, aby v lyonském cirkuse byly utraceny dvě slonice.

O belgické občanství zase zažádal nejbohatší Francouz Bernard Arnault, šéf společnosti LVMH, které patří například sítě obchodů Louis Vuitton nebo Christian Dior. Žádost však nakonec stáhl poté, co jeho krok vyvolal na veřejnosti obrovskou bouři nevole.

Do Británie se zas hodlal přestěhovat slavný hudebník, klávesista a autor elektronické hudby Jean­ Michel Jarre. Popřel však, že by se tím chtěl vyhnout placení daní. Důvodem prý je, že v Londýně hodlá otevřít vlastní hudební akademii.

Kvůli vysokým daním z Francie v minulých letech odešli například herec Alain Delon nebo nejúspěšnější kuchař světa a majitel prestižních restaurací Alain Ducassec.

Také finančně nejisté fotbalové kluby se obávají, že přijdou o své nejlepší, draze placené hráče. Společně s podnikateli už dříve pohrozily vládě, že vstoupí kvůli tomu do stávky. Jak uvedl server BBC, tým Paris Saint­Germain má více než deset hráčů, jejichž roční příjem přesahuje jeden milion eur. Mezi nimi je i elitní švédský útočník Zlatan Ibrahimović.

Zdaněním boháčů si vláda nepolepšila

Většina Francouzů, jichž se milionářská daň osobně netýká, však zdanění bohatých schvaluje. Navzdory tomu je však socialista Françoise Hollande nejneoblíbenějším francouzským prezidentem v novodobé historii. Ekonomická politika jeho vlády sklízí jednu porážku za druhou.

V listopadu se vyšplhala nezaměstnanost skoro k 11 procentům, ekonomika zaznamenala ve třetím kvartále pokles a zemi hrozí návrat do recese. „Francie se čím dál víc jeví jako další nemocný člen Evropy,“ prohlásil hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson.

Milionářská daň však těžce zadlužené zemi trn z paty zřejmě nevytrhne. Dotkne se 470 firem a tuctu fotbalových klubů a předpokládá se, že do státní pokladny nalije asi 210 milionů eur ročně. Veřejný dluh, který se francouzská vláda zavázala snižovat, přitom dál roste a na konci 2. čtvrtletí již dosáhl závratné výšky 1 912 miliard.

S narůstajícími protesty proti ekonomické a daňové politice současné vlády prezident Hollande přislíbil, že mimořádná milionářská daň se bude týkat jen příjmů za rok 2013 a 2014.

V České republice se od letošního roku zdaňují vyšší 22 procentní sazbou příjmy, které ročně přesáhnou 1,2 milionů korun. Sociální demokracie však před letošními volbami slibovala zavést až 38 procentní daň z hrubé mzdy a komunisté dokonce 40 procent.

Hnutí ANO si však při sestavování vlády stanovilo podmínku dočasně zmrazit růst všech daní. Ve srovnání s Francii má tak Česká republika dvakrát nižší daňové zatížení. Přesto se však francouzské celebrity do naší země nehrnou, a to ani nejslavnější český emigrant žijící ve Francii, spisovatel Milan Kundera. Zas tak nesnesitelně lehké bytí ho zde zřejmě nečeká.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

annakarenina ( 31. prosince 2013 15:00 )

Preji vsem krasny novy rok, hodne lasky, soudrznosti a hlavne hodne zdravi ....

gogo ( 31. prosince 2013 14:50 )

Jak jsi na to chlapče přišel ? Povídej.. Myslíš HIV nebo francouzskou revoluci ?

gogo ( 31. prosince 2013 14:48 )

Ano, chudák nemá z čeho dávat a navíc pomohl těm bohatým k majetku. Na př. uhlobaron, miliardář Bakala jistě sám nerube uhlí..

gogo ( 31. prosince 2013 14:46 )

Potrefená husička se ozvala ?

gogo ( 31. prosince 2013 14:46 )

Babiš ? Špíny a zlodějů se zbavíš !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa