"Vladimir Putin podepsal dekret o udělení občanství Ruské federace francouzskému herci Gérardu Depardieuovi," oznámil dnes Kreml na své webové stránce.

Prezident tak v souladu s ústavou vyhověl hercově žádosti. Putin už minulý měsíc nabídl herci ruský pas, pokud si to Depardieu bude přát. Reagoval tak na zprávy, podle nichž Gérard, který se kvůli daním rozhádal s francouzskou vládou, uvažuje o novém občanství.

Depardieu si po zavedení takzvané milionářské daně koupil dům v belgické obci Nechin těsně u hranic s Francií a přihlásil se v Belgii k trvalému pobytu, protože hodlá platit daně tam, kde jsou nižší. Herce rozčílil prezident Francois Hollande, který v jeho rodné zemi zavedl 75procentní milionářskou daň z příjmu.

Dosti ubohé

"Pokud Gérard chce povolení k pobytu či ruský pas, tak je to vyřízená věc, a to kladně," odpověděl Putin 20. prosince na tiskové konferenci na otázku, co si myslí o rozhodnutí Depardieua.

Herce rozhořčily také výroky francouzského premiéra Jeana-Marka Ayraulta, že je jeho odchod kvůli nižším daním "dosti ubohý". "Všichni ho mají rádi jako herce, ale platit daně je aktem solidarity, je to vlastenecký čin", prohlásil Ayrault. "Kdo jste, abyste mě takhle soudil?" reagoval vzápětí herec v nedělníku Journal du Dimanche.

Fotogalerie
3 fotografie