Nemá smysl rozebírat všechna nešťastná, a leckdy stupidní prohlášení, všechny kontroverzní reakce, jež Prague Pride, který je obdobou jiných, jinde v pohodě přijímaných (z iniciativy gayů a lesbiček vzešlých) podniků, v Česku vyprovokoval. Pan prezident Klaus se diví a jeho vicekancléř Hájek ve formátu mimozemšťana blábolí. Nacionalista Bátora děsí a expremiér Paroubek se s manželkou chystá do sobotního, excentricky veselého, karneval v Riu připomínajícího, průvodu...

Kdo všechno se z tuzemské homosexuální enklávy estétů, jež na českou módu, vkus a image zdejších idolů působí, Prague Pride aktivně zúčastní, odhadnout nelze. Myslím, že nikdo z nich. Oni se totiž nepotřebují na této akci zviditelnit - na rozdíl od politiků z ní něco vytěžit. Oni vědí své. Proto jsem jim zavolala a zeptala se: Jak ovlivňují čeští gayové módu? Vkus hvězd showbyznysu, které jsou ikonami ulice?

Svět nestíhají, ale shoda panuje

V mém seznamu byli návrháři, stylisté, vizážisté. Více či méně šedé eminence slavných, které se na jejich looku podílí. Exota Dušana Chrástka jsem nezastihla, byl na dovolené. Jiní se odmítli vyjádřit, protože stále mají s přiznáním své orientace problémy – kvůli sobě, kvůli rodičům. Někteří promluvili: návrhář a designér Josef Klír, renomovaní stylisté Filip Vaněk (měl v péči Simonu Krainovou, dal nový a lepší look Leoši Marešovi) a Jan Pokorný (stylista renomovaných módních pictoriálů i leckterých osobností high society). Zaznamenala jsem i prohlášení dalšího návrháře, Jakuba Chovance.

Všichni se se mnou shodli, že gayové světovou módu ovlivňují, na jejím Olympu jsou masově zastoupeni a jejich přínos je nesmírný. Stačí připomenout jména nedávno zesnulých i žijících velikánů, jakými byli a jsou Versace, Alexander McQueen, Karl Lagerfeld, Yves Saint Laurent, Mark Jacobs, Dolce & Gabbana, John Galliano, Jean Paul Gaultier, Giorgio Armani a další jiní. A také jsme se shodli na tom, že my takovou sílu nemáme. Gay tvůrci počínaje, přesilou tuzemských návrhářek konče. V české módě je invence gaye zkrátka na chvostu.

Na vině jsou léta totality, která tuto komunitu včetně extravagance odmítala. Dvacet let, jež od ní uplynulo, smýšlení a vkus národa příliš nezmění. Otázkou je, zda čeští homosexuální návrháři mají na to invencí prorazit. Stylista Filip Vaněk má pravdu když tvrdí, že nikoli: „Obecně řečeno, móda českých gay návrhářů se mi nelíbí. Ani Klíra, ani Kaloudy a spol. Většinou připomíná divadelní tvorbu, těžkou křeč - nic pro život.“

I návrhář Klír má pravdu, když říká: „Gayové mají intenzivnější vnímání, které do své tvorby projektují. Ušel jsem kus cesty a jsem drzejší, než dřív.“ Přejme mu to, včetně uplatnění, ale vkus české scény neovlivňuje. Ani návrhář Jakub Chovanec se nemýlí, když míní: „Homosexuálové většinou rozumí dvěma věcem - ženám a oblékání.“ Jenže ani on tuhle teorii v českou praxi neproměnil. Jak bylo řečeno: Gayové jsou u nás na chvostu.

Fotogalerie
10 fotografií

Stylisté mají navrch

Stylisté hvězdy oblékají, a tím potažmo asi nejvíc ovlivňují vkus národa. Stylisté jsou šedé eminence, ale i na tomto poli nemají gayové u nás masivní zastoupení, i když jejich jména ve společenských magazínech figurují. Na rozdíl od českých stylistek. Oni jsou naštěstí nad věcí. „Nemám rád, když gay návrháři stírají rozdíl mezi mužem a ženou, což u nás dělají,“ míní Filip Vaněk. A jede Leoše Mareše a jeho Hanku obléknout do USA...

Nejvíc vystihl českou scénu stylista Jan Procházka: „Homosexuálové světovou módu bezesporu ovlivňují, ale hýbou jí i heterosexuálové. Jen nepoutají tolik pozornosti, nežijí tak excentricky. Hovořit o vlivu gayů na českou módu je nafukování bubliny.“ A já dodám: Ať žije Prague Pride. Jsme zase blíž světu i se všemi xenofobními kolečky. V sobotu má svítit sluníčko.