Anglické ladies pocházejí tradičně z pohádkově bohatých klanů nebo se rodí s aristokratickou hvězdou na čele. Scházejí se sice v klubech golfových, dostihových, tenisových, ale dovedou i slušně zabrat.

S matkou Terezou v Indii, učí ženy v burkách číst a psát, krmí ty nejubožejší. Jejich vlivu je využíváno při osvobozování rukojmích a své jméno propůjčují ve prospěch lidství. Do této kategorie se řadí vyjímečně i ženy některých prezidentů. Např. paní Mitterandová s nasazením vlastního života jistila konvoj sirotků iránsko-irácké války do Francie. K zábavě používají tyto cizinky vlastní sídla, vlastní konta, vlastní auta, šaty i šperky.

I u nás máme podobný klub. Není jen tak ledajaký, je to nadace. Sídlo je propachtované na adrese, která prý byla snem Marty Gottwaldové. I ona nosila klobouček se závojem a lišáka kolem krku…

V tajuplné sluji v Pařížské ulici (bílo zlaté ladění, rudé čalouny), v záplavě židlí, jak na stranickém sjezdu zabírá televizní kamera ženu s objemným účesem a poněkud zralým dekoltem rudých šatů. Renáta Vesecká, vysoká „komisařka“ české justice osobně. Vynalézavá právnička ještě z dob rozvinutého socialismu.

O rodinném klanu nemluví, má tajemného přítele z právnických kruhů, velmi se milují, ale nikdo ho nesmí vidět. Takže Batman.

Děti nemá, ale má je moc ráda. Myslela jsem, že promluví o alarmující legislativní volnosti při správě nadací. „Jsem zde jako soukromá osoba,“ odhání dotěru z televize.

Pobledlé političce Lucii Talmanové, proslulé v posledním volebním období hlavně poměrem s ženatým expremiérem Topolánkem a jejich potomkem, vehnal barvu do tváří dotaz na činnost v klubu. Charita? „Charita mě vůbec nezajímá,“ vzkázala vzpurně divákům a voličům do Kutné Hory.

Manželka bývalého středočeského hejtmana paní Bendlová, podnikatelka v ráji hodinek a předraženého šmuku, raději mizela z dosahu kamery. Dost na tom, že manžel je často v televizi. Stačilo, když před lety coby milenka figurovala v jeho mediálně propíraném, poněkud skandálním rozvodu.

Slovo nadace vzbuzuje kladné i záporné pocity. Pomáhají potřebným, ale dají se do ní schovat peníze před finančním úřadem, manželem, bezpečně se jí proženou prachy z nelegálních kšeftů, úplatky za státní zakázky. Konta založená přes nadace slouží i k financování politických stran. Není to bez rizika. Manželka Helmutha Kohla by mohla vyprávět! Ale nemůže! Spáchala sebevraždu a Helmuth už se nikdy nenastartoval.

Nic nenaznačuje tomu, že by české „ladies“ přišly o práci. Naše parlamentní Popelka se dokonce vrací do míst svého dětství. K babičce. Na chatu. Miluje kutnohorsko a jeho dělný lid. Tady se tradičně razily mince! A vždycky budou!