Lavice parlamentu vyžadují, podobně jako sféra bankovnictví či managamentu, tzv. byznys look. To znamená formální šatník, který miluje střídmost, kvalitu, eleganci a výstřednost tvrdě odmítá.

Takový požadavek zní velmi jednoduše, ovšem jeho realizace se zdá být obtížná. Alespoň podle žen, které ve sněmovně sedí a čas od času se osmělí jít za řečnický pultík a sdělit něco voličům.

Bílé košile, jednoduché kostýmy a hladké pouzdrové šaty naše poslankyně většinou ignorují - zřejmě se jim zdají nudné a neženské. Ony raději parádivé blůzy (nejlépe s nápadnými potisky), kazaky s halenami, jež s oblibou směňují za sako. Jejich šatičky mnohdy vypadají, že jsou spíchnuté podle Burdy a o hábitech na tělnatějších nositelkách raději nemluvit.

Důkazným zrcadlem bídného stylingu byla i poslední volba prezidenta, kterou si některé zákonodárkyně spletly s večerním rautem, bálem či jiným podobným podnikem.

Fotogalerie
1 fotografie


Ale i ve sněmovně se najdou ženy, které předepsaný outfit zvládají. Jednou z nich je družka premiéra Lucie Talmanová, jež sází na klasiku z luxusní Pařížské třídy a značkové kabelky za desetitisíce.

Vítané noblese dostojí i místopředsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a dobře si vede i Kateřina Jacques. Její batůžky jsou sice stylově mimo, ale lze je vnímat jako povinnou image Strany zelených. A elegance není cizí ani nové ministryni zdravotnictví Daniele Filipiové, která to má ráda v black & white.

"Zelené" rebelky Věra Jakoubková a Olga Zubová mají sice odvahu nesouhlasit, ale zato jim schází vkus. Jejich modýlky zavání provinčností a k sofistikovanému šarmu mají daleko. A to bohužel platí i pro valnou většinu příslušnic komunistické či sociálně demokratické partaje.

Samostatnou kapitolou je europoslankyně Jana Bobošíková, která se do parlamentu EU dostala díky hnutí Nezávislí. Pro vstup do Bruselu zvolila černou koženou minisukni a podpatky. Její kolegové na chodbách zase jednou zpozorněli a navzájem se ptali, odkud vlastně tahle paní je...