Obsah filmu David Holmes: Chlapec, který přežil

Tento intimní dokument vypráví pozoruhodný příběh o dospívání Davida Holmese, mladého gymnasty z anglického Essexu, který byl vybrán jako dublér jedenáctiletého Daniela Radcliffa. Během následujících deseti let se mezi nimi vytvoří nezlomné pouto, ale Davidův svět se obrátí vzhůru nohama, když po tragické nehodě na place ochrne. Příběh odhaluje univerzální dilemata dospívání, nepřízeň osudu a pouta, která nás spojují.

Obsazení filmu David Holmes: Chlapec, který přežil

Herci Postavy
David Holmes sám sebe
Sue Holmes sama sebe, Davidova matka
Andy Holmes sám sebe, Davidův otec
Greg Powell sám sebe, koordinátor kaskadérů
Daniel Radcliffe sám sebe
Tolga Kenan sám sebe, trenér kaskadérů pro sérii Harry Potter
Marc Mailley sám sebe, Davidův kamarád
Tommy Wells sám sebe, Davidův pečovatel a kamarád

David Holmes: Chlapec, který přežil • Intimní dokument vyprávějící pozoruhodný příběh o dospívání Davida Holmese, mladého gymnasty z anglického Essexu, který byl vybrán jako dublér jedenáctiletého Daniela Radcliffa.
Autor: HBO Max

David Holmes: Chlapec, který přežil – Podrobné informace

David Holmes: Chlapec, který přežil je intimní dokument vyprávějící pozoruhodný příběh o dospívání Davida Holmese, mladého gymnasty z anglického Essexu, který byl vybrán jako dublér jedenáctiletého Daniela Radcliffa. Během následujících deseti let se mezi nimi vytvoří nezlomné pouto, ale Davidův svět se obrátí vzhůru nohama, když po tragické nehodě na place ochrne. Příběh odhaluje univerzální dilemata dospívání, nepřízeň osudu a pouta, která nás spojují. Davidova neobyčejná houževnatost je také zdrojem síly a inspirace pro všechny kolem něj. Snímek David Holmes: Chlapec, který přežil obsahuje důvěrné rozhovory s Davidem, Danielem Radcliffem, přáteli, rodinou a kolegy.

David byl zázračným dítětem, sportovcem a gymnastou. Dublování Daniela Radcliffa ve filmech o Harrym Potterovi pro něj byl splněný sen. Dokument odhaluje, jak David s odvahou a až bezelstnou rozverností létá vzduchem jako loutka připevněná k drátům, padá před zeleným plátnem a pak se zvedá, aby to všechno zopakoval. Až do osudového okamžiku... David si zlomil vaz při kaskadérském kousku při natáčení filmu Harry Potter a Relikvie smrti: Část první (2010). Okamžitě ztratil schopnost používat nohy. Tím to neskončilo, pak se mu vytvořila cysta na páteři. Prodělal několik operací, včetně zákroku na mozku. Nyní je mu 42 let a daří se mu zachovat si postoj, jaký by chtěl následovat každý zdravý člověk. „Na této planetě zažívám velmi jedinečnou životní pouť,“ říká David. A jak se mu to daří? Odhaluje od 15. 11. 2023 HBO Max.

Kaskadér z Harryho Pottera David Holmes vypráví o okamžiku, kdy při hororové nehodě ochrnul. S hůlkou v ruce, střemhlavým letem vzduchem nebo bojem na koštěti vzrušoval Harry Potter diváky v kinech, když bojoval proti zlému lordu Voldemortovi. Když však chlapec čaroděj prováděl své nebezpečné útěky, nebyl za kulatými brýlemi hvězdný Daniel Radcliffe. Byl to jeho kaskadér David Holmes, který riskoval. Tedy až do filmu podle poslední knihy Harry Potter a Relikvie smrti, kdy David při natáčení utrpěl děsivou nehodu, když se mu jeden kaskadérský kousek velmi nepovedl. Při nácviku létající scény, která je považována za jednu z nejnebezpečnějších v oboru, narazil do zdi, zlomil si vaz a doživotně ochrnul. Poprvé však o tomto úrazu promluvil a prozradil, že se zpočátku nebál o sebe. „Moje první myšlenka byla: Nevolejte mámě a tátovi, nechci jim dělat starosti,“ říká David.

David Holmes: Chlapec, který přežil • Intimní dokument vyprávějící pozoruhodný příběh o dospívání Davida Holmese, mladého gymnasty z anglického Essexu, který byl vybrán jako dublér jedenáctiletého Daniela Radcliffa.
Autor: HBO Max

Neštěstí se stalo v lednu 2009 ve studiu Warner Bros v Leavesdenu v hrabství Herts, když narazil do zdi poté, co ho v rychlosti stáhl dozadu vysokopevnostní lano. David, který je nyní na invalidním vozíku, říká: „Narazil jsem do zdi a pak jsem dopadl na podložku pod ní. Můj koordinátor kaskadérů mě chytil za ruku a řekl: Stiskni mi prsty. Mohl jsem pohnout rukou a chytit ho za ruku, ale nemohl jsem stisknout jeho prsty. Podíval jsem se mu do očí a v tu chvíli jsem si uvědomil, že to, co se stalo, je něco zásadního. Vzpomínám si, jak jsem kvůli míře bolesti upadal do bezvědomí. Už jsem si předtím zlomil nějakou kost, takže když jsem poznal ten divný pocit po celém těle od konečků prstů až po prsty na nohou, věděl jsem, že jsem si opravdu způsobil nějaké zranění.“

Davida odvezli do místní nemocnice Watford General Hospital, ale pak ho převezli do Královské národní ortopedické nemocnice ve Stanmore v severozápadním Londýně, kde mu lékaři řekli, že bude ochrnutý od hrudníku dolů a bude mít jen omezený pohyb rukou a paží. „Moje první myšlenky nebyly o tom, že už nebudu moci chodit. Byly to všechny ostatní věci, jako že už nebudu moct tančit nebo mít sex.“ Šest měsíců strávil v RNOH, a protože jeho svaly téměř ochably, nebyl schopen několik týdnů sedět. „Jakmile mě posadili a váha hlavy mi ji srazila mezi ramena, bylo to příšerné. Ta trpělivost, které se musíte naučit, je neuvěřitelná. Na první hodině fyzioterapie vás posadí, dají za vás molitanový polštář a vy se jen snažíte najít rovnováhu. Říkal jsem si: Panebože, vždyť já ani nemůžu sedět rovně.“

Během pobytu v RNOH Davida navštívili Radcliffe a Felton, který hrál Draca Malfoye. Radcliffe později uspořádal charitativní aukci a večeři pro celebrity, aby získal peníze na Davidovy účty za léčení, a oba jsou si stále blízcí. Daniel řekl: „Mám s Davem vztah, který trvá už mnoho let. A byl bych nerad, kdyby lidé viděli jen mě a Davea a řekli si: Aha, tady je Daniel Radcliffe s člověkem na vozíku - protože bych nikdy, ani na okamžik, nechtěl, aby si mysleli, že Dave je něco jiného než neuvěřitelně důležitý člověk v mém životě.“

David z Leigh-on-Sea v Essexu začal svou kaskadérskou kariéru jako závodní gymnasta v pouhých šesti letech. Ve čtrnácti letech byl požádán, aby dělal dvojníka mladému herci, který hrál Willa Robinsona ve sci-fi filmu Ztraceni ve vesmíru z roku 1998 s Williamem Hurtem a Mattem Le Blancem v hlavních rolích. „Tam to začalo,“ říká David, který trénoval gymnastiku, skoky na trampolíně, skoky do výšky, kickbox, jízdu na koni a plavání. Jako potenciálního Radcliffova dvojníka si ho všiml koordinátor kaskadérů Greg Powell, se kterým se seznámil těsně před začátkem série, a požádal ho, aby si vyzkoušel práci na koštěti.

„Ocitl jsem se v nádherném studiu, připoutaný na korbě náklaďáku, táhli mě po dráze a já táhl nohy po podlaze před Chrisem Columbusem, režisérem. A tak jsem dostal práci.“ David se objevil ve všech filmech o Harrym Potterovi od Kamene mudrců v roce 2001 až do nehody v roce 2009. „Byla to úžasná zkušenost. Miloval jsem to a s Danem byla naprostá radost pracovat. Herci a štáb byli jako moje druhá rodina a s mnohými z nich jsem dodnes v kontaktu.“ David ví, že zranění, která utrpěl, navždy změnila jeho život. Je však odhodlaný nedovolit, aby ho jeho postižení určovalo. „Poměrně brzy jsem nad situací převzal kontrolu. Chtěl jsem svému lékaři říct, jak si myslím, že na tom jsem – moje přesná slova zněla: Myslím, že jsem úplně v háji. Pro rodiče to bylo těžké slyšet, ale bylo pro mě důležité mít tu kontrolu. Chtěla jsem se mýlit, ale to se nestalo. Určitě v tom byl pro mne pocit tragédie, ale také naprostého odhodlání porazit to a zlepšit to.“

Viděli jste film David Holmes: Chlapec, který přežil? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Obětoval vše pro úspěch kultu, přežil, aby inspiroval HBO Max, idh