Obsah seriálu Griselda

Griselda Blanco uteče se třemi malými syny a kilem kokainu z Medellínu do Miami, kde se z ní stane nemilosrdná šéfka drogového impéria, které se rychle rozrůstá.

Obsazení seriálu Griselda

Herci Postavy
Sofía Vergara Griselda Blanco, významná kolumbijská narkomafiánka, která v 80. letech 20. století působila v kokainovém podsvětí Miami na Floridě a byla známá také jako "kmotra kokainu"
Alberto Guerra Darío Sepúlveda, Griseldin třetí manžel
Martin Rodriguez Jorge "Rivi" Ayala-Rivera, Griseldin nejlepší zabiják
Juliana Aidén Martinez June Hawkins
Vanessa Ferlito Isabel
Christian Tappan Arturo Mesa
Alberto Ammann Alberto Bravo, Griseldin druhý manžel, který ji zasvětil do obchodu s kokainem
Karol G Carla, Griseldina přítelkyně a důvěrnice, sexuální pracovnice z Medellínu, která jí pomáhá pašovat zboží do Států
Julieth Restrepo Marta Ochoa, sestra bratrů Ochoaových, kteří jsou oba vysoce postavenými členy Medellínského kartelu
Maximiliano Hernández Papo Mejia, Griseldin soupeř, kolumbijský překupník
Paulina Dávila Carmen Gutiérrez
Camilo Jiménez Varón Rafa Salazar
Gabriel Sloyer Raul Diaz
José Zúñiga Amilcar
Diego Trujillo German Panesso

Sofía Vergara (Griselda Blanco)

Narodila se 10. července 1972 v kolumbijské Barranquille. Vergara začala svou kariéru jako modelka a získala si uznání díky svému úžasnému vzhledu a charismatickému vystupování. Sofía se proslavila rolí Glorie Pritchettové v populárním televizním seriálu "Taková moderní rodinka", která jí vynesla uznání kritiků a několik nominací na ceny. Kromě herecké kariéry je Vergara úspěšnou podnikatelkou. Má vlastní řadu oblečení v obchodě Kmart a podílí se na různých sponzorských smlouvách. Jako významná latinskoamerická herečka Sofía Vergara významně přispěla k reprezentaci hispánských žen v Hollywoodu a stala se jednou z nejlépe placených televizních hereček. Získala řadu nominací na ceny, včetně čtyř cen Primetime Emmy za roli v seriálu " Taková moderní rodinka ". Sofía Vergara se objevila také v několika filmech, například v "Chef", "Hot Pursuit" a "Happy Feet Two". Osobní život Sofie Vergary je středem pozornosti, zejména její manželství s hercem Joem Manganiellem, které začalo v roce 2015. Sofía je aktivní na sociálních sítích, kde ji sleduje velké množství lidí. Se svými fanoušky často sdílí pohledy na svůj osobní i profesní život. Kromě své kariéry a podnikatelských záměrů se Vergara věnuje charitativní činnosti. Podporuje různé projekty, včetně organizací zaměřených na výzkum a podporu rakoviny.

Alberto Guerra (Darío Sepúlveda)

Narodil se 5. prosince 1981, je kubánský herec žijící v Mexiku. Jeho kariéra začala v televizní stanici Telemundo v seriálu Vale Todo. Později přešel do sítě TV Azteca. Hrál také v Crime Diaries (Zločinecké deníky): The Candidate, původním seriálu společnosti Netflix. Je ženatý s herečkou Zurií Vegou. Guerra má dceru Penélope, dceru z předchozího vztahu. V lednu 2017 se mu narodila druhá dcera Lúa a první s Vegou. V květnu 2019 se mu narodil druhý syn se Zuriou Vegou, Luka Guerra Vega, pro herce třetí dítě.

Martin Rodriguez (Jorge "Rivi" Ayala-Rivera)

Argentinský herec narozený roku 1979 je známý především díky své práci v nezávislých španělsky mluvených filmech jako El cuarto de Leo a Zanahoria. Ve filmu debutoval v roce 2009 hlavní rolí ve filmu El Cuarto Leo. Tato role mu vynesla několik ocenění. Hrál také ve filmech Čas a vítr a Zanahoria. Ve filmu Griselda ztvárnil Rivi Ayalu. Rodríguez není tak známý jako někteří jeho kolegové, to, co mu chybí na slávě, více než vynahrazuje autenticitou, mnoho jeho výkonů sklízí pochvalné recenze španělských kritiků díky hercovu smyslu pro detail.

Alberto Ammann (Alberto Bravo)

Narodil se v roce 1978, je argentinský a španělský herec, který studoval herectví ve škole Juana Carlose Corazzy a v divadelním semináři Jolie Libois v Cordobě. Mezi jeho učitele patřili Ruben Andalor, Willy Lanni a Ricky Ceballos. Po škole hrál různé role ve filmech, televizi a divadle. Za svůj celovečerní debut ve filmu Cela 211 (2009) získal cenu Goya pro nejlepšího začínajícího herce. Mezi jeho další filmové počiny patří účinkování ve filmech Lope: (2010), Eva (2011), Invader (2012), Thesis on a Homicide (2013), Betibú (2014), The Year of Fury (2020), Presencias (2022) a Upon Entry (2022). Je známý také díky roli kolumbijského obchodníka s drogami Pacha Herrery v kriminálních televizních seriálech Narcos a Narcos: Mexiko.

Griselda (Netflix): Griselda Blanco uteče se třemi malými syny a kilem kokainu z Medellínu do Miami, kde se z ní stane nemilosrdná šéfka drogového impéria, které se rychle rozrůstá.
Autor: Netflix

Griselda – Stručný popis reálné předlohy

Griselda Blanco Restrepo (15. února 1943 – 3. září 2012) byla nechvalně známá kolumbijská drogová bosska známá jako "kokainová královna". Její život byl poznamenán trestnou činností, násilím a zapojením do obchodu s drogami. Narodila se 15. února 1943 v kolumbijské Cartageně. Vyrůstala v chudobě a údajně se již v mládí zapojila do trestné činnosti. Blanco zahájila svou kriminální kariéru v 60. letech 20. století a zpočátku se věnovala drobné trestné činnosti, jako jsou kapesní krádeže a drobné krádeže. Nakonec se spojila s Medellínským kartelem, jedním z nejmocnějších drogových kartelů na světě. Sehrála v 70. a 80. letech 20. století významnou roli v expanzi obchodu s drogami, zejména s kokainem. Stala se známou svou bezohledností, organizovala násilné taktiky k likvidaci konkurentů a udržení kontroly nad drogovými trasami.

V 70. letech 20. století se přestěhovala do Spojených států a v Miami vytvořila mocnou síť pro distribuci drog. Získala si pověst organizátorky a dohlížející na rozsáhlé operace obchodu s drogami. Blanco byla spojována s četnými vraždami a násilnými činy, včetně využívání motocyklových zabijáků známých jako "sicarios" k likvidaci konkurentů. Její zločinecké impérium bylo proslulé svou brutalitou a účinnými metodami likvidace konkurence. Blanco během své zločinecké kariéry čelila mnoha zatčením a právním problémům. V roce 1985 byla zatčena v Irvine v Kalifornii a později odsouzena k deseti letům vězení za obchodování s drogami. Z vězení nadále řídila své zločinecké impérium. V roce 2004 byla propuštěna z vězení a deportována do Kolumbie, kde žila poměrně nenápadným životem. Dne 3. září 2012 byla Griselda Blanco zavražděna v kolumbijském Medellínu neznámými útočníky. Byla několikrát zasažena při střelbě z auta.

Zůstává kontroverzní osobností, její životní příběh inspiroval řadu knih, dokumentů a filmů. Často je líčena jako klíčová postava v historii obchodu s drogami, známá svou bezohledností a vlivem na nelegální obchod s drogami. Život a trestná činnost Griseldy Blanco zanechaly trvalý dopad na svět organizovaného zločinu a nelegálního obchodu s drogami. Její příběh je stále předmětem zájmu a diskusí v různých formách médií. Griselda Blanco byla třikrát vdaná a každý z manželů zemřel násilnou smrtí na její žádost – nebo její rukou. To jí vyneslo další klasickou přezdívku: Černá vdova. Seriál se zaměřuje především na posledního manžela Blancové, Daria Sepulvedu, který se stal otcem jejího nejmladšího syna Michaela Corleona Sepulvedy. Otec a syn byli spolu, když Daria potkal jeho konec.

Griselda (Netflix): Griselda Blanco uteče se třemi malými syny a kilem kokainu z Medellínu do Miami, kde se z ní stane nemilosrdná šéfka drogového impéria, které se rychle rozrůstá.
Autor: Netflix

Griselda – Podrobné informace o seriálu

Seriál Griselda je fiktivní dramatizací inspirovanou životem chytré a ambiciózní Griseldy Blanco, která vytvořila jeden z nejmocnějších kartelů v historii. Děj se odehrává v Miami 70. a 80. let 20. století a Blancové pomáhá smrtící směs netušené dravosti a šarmu, díky níž se zkušeně pohybuje mezi obchodem a rodinou, což vedlo k tomu, že se stala všeobecně známou jako "kmotra". Dramatický limitovaný seriál Griselda, v němž hraje hlavní roli a jehož výkonnou producentkou je Sofia Vergara, vzniká ve spolupráci showrunnera seriálů Narcos a Narcos: Mexiko Erica Newmana, který se na titulu podílí společně s režisérem seriálu Narcos Andrésem Baizem, jenž režíruje všech šest epizod. Na seriálu se podílejí Doug Miro, Ingrid Escajeda & Carlo Bernard a výkonnými producenty jsou Newman, Baiz, Miro, Escajeda, Bernard spolu s Vergarou a Luisem Balaguerem ze společnosti Latin World Entertainment. Kromě Vergary v seriálu hrají Alberto Guerra, Christian Tappan, Martín Rodríguez, Juliana Aidén Martinez, Vanessa Ferlito a na obrazovce debutuje Carolina Giraldo (alias Karol G).

Sofía Vergara hraje hlavní roli v nové minisérii Griselda. Její proměna do kokainové kmotry byla jak vizuální, tak umělecká. Griselda je její první dramatickou rolí. Nejdůležitější byla její fyzická transformace – Vergara v maskérně trávila hodiny, aby byl její vzhled, co nejvíce uvěřitelný. Měla protetiky obočí, nosu i umělé zuby. Aby Sofía Vergara skutečně ztělesnila roli Griseldy Blanco, věděla spolu s kolegy producenty, že je nutná celková proměna. To si vyžádalo pečlivý proces tvorby účesů a make-upu a také dost pokusů a omylů. Ale nalezení vzhledu Griseldy byl jen začátek. Od její podoby, dojmu z kostýmů až po kulisy, ve kterých bude hrát, muselo vše vyvažovat dobovou přesnost a pečlivě propracovaný styl seriálu. „Správný vzhled byl pro mě velmi důležitý, protože jsem potřebovala zmizet," říká Vergara. „Chtěla jsem, aby si nikdo nevzpomněl na mě nebo na mou poslední roli Glorie Pritchettové. Dostat se do Griseldiny hlavy a skutečně pochopit její mentalitu, odkud pochází.“

Maskéři Vergaru líčili hodiny. Kromě protetického nosu měla i protetiky v oblasti očí, které ještě překryli falešným a širokým hustým ve stylu sedmdesátek. Proto, aby se přiblížila skutečným rysům pravé drogové královny měla i falešný chrup s mezerou mezi předními zuby. Ty na spodní čelisti pro větší věruhodnost ještě zažlutili, protože postava Griseldy Blanco v seriálu neustále kouřila a sněhové bílý úsměv by o tom nevypovídal. „Pokaždé, když jsme se snažili její vlasy zvětšit nebo přesněji dobově upravit, vypadala pak příliš krásně,“ říká Kelly Kline, vlasová stylistka Sofíi Vergay. „Takže každý účes je plošší a menší, než by ve skutečnosti měl být, aby vypadala opravdověji, na rozdíl od Sofie s parukou. V seriálu nejde o vlasy, kdežto v reálném životě, u Sofie, jde o vlasy, šaty a půvab. Tady nejde o vlasy ani o make-up, o nic z toho. Je to o příběhu a ten je fantastický.“ Ke stylizaci Griseldy sloužilo celkem pět paruk. Jak se děj seriálu pohybuje v čase, bylo potřeba vyměnit i look, který je různě typický pro 70. léta nebo i specifický a objemnější pro 80. léta. Kromě vzhledu musela Vergara změnit i postoj, mimiku i gesta.

V seriálu se Blanco a Sepulveda setkávají, když je vyslán do Miami, aby ji zabil. Blanco uprchla z Kolumbie poté, co zavraždila svého druhého manžela Alberta Brava, a jeho bratr se jí chtěl pomstít, Skutečný příběh je trochu zamotaný a možná méně dramatický. Sepulveda jako překupník drog, takže je logické, že se s Blanco pohybovali ve stejných chaotických kruzích. Podle VICE se vzali v roce 1978 a ještě téhož roku se jim narodil syn. Po jeho narození se přestěhovali do Miami. Nikoho nepřekvapí, že jejich manželství nebylo dokonalé, což bylo do značné míry způsobeno tím, že Blanco neustále trpěl paranoiou vyvolanou drogami.

Byla také neuvěřitelně žárlivá, a to natolik, že jednou nechala zabít osm striptérek, protože si myslela, že mohly mít sex se Sepulvedou. Pouhá představa jí stačila k tomu, aby se rozčílila. V roce 1983 Sepulveda vzal jejich syna a vrátil se do Kolumbie. Není jasné, jaká byla jeho motivace. Možná byl znepokojen Blancovým stále násilnějším a nevypočitatelnějším chováním. List Miami New Times napsal, že Sepulveda byl "zabit muži převlečenými za policisty v Medellínu". Dva z Blancových bývalých spolupracovníků úřadům řekli, že si Blanco tuto vraždu objednal, ale to se nikdy nepotvrdilo. Podle deníku Mirror Sepulveda zemřel v náručí svého syna, který byl v době smrti s ním.

Dětství Blancové bylo předobrazem toho, čím se nakonec stal její dospělý život. Její matka byla sexuální pracovnice, jejíž klienti Blancovou vystavovali různým formám fyzického a sexuálního zneužívání, uvádí A&E. V jedenácti letech pracovala jako sexuální pracovnice a páchala různé drobné trestné činy, až se údajně podílela na únosu jedenáctiletého chlapce. Když se dozvěděla, že jí jeho rodiče nezaplatí výkupné, údajně ho zastřelila. Několik let po tomto incidentu se Blanco seznámila se svým prvním manželem. Carlos Trujillo nebyl cizí ani ve špinavém podsvětí Medellínu, kde padělal imigrační doklady. Oba se vzali, když byla Blanco ještě teenagerka, a brzy poté se jim narodili tři synové. Manželství nevydrželo a mnozí se domnívají, že právě ona stála za Trujillovou smrtí v roce 1970. Nedlouho po jeho smrti se Blanco seznámila s Albertem Bravem, zkušeným obchodníkem s drogami. Rychle se přestěhovali do New Yorku a ovládli trh s drogami v Queensu. V dubnu 1975 úřady zjistily, co se děje, a tak Bravo a Blanco uprchli zpět do Kolumbie. Ještě téhož roku "podezřívala Brava, že ukradl peníze z obchodu, a zabila ho při přestřelce". Tímto okamžikem se Blanco stala známou jako Černá vdova.

Jorge "Rivi" Ayala-Rivera je bývalý nájemný vrah a klíčový spolupracovník nechvalně proslulého kolumbijského drogového bosse Griseldy Blanca, známé také jako "kokainová královna". Ayala-Rivera hrál významnou roli v její zločinecké organizaci v době největšího rozmachu obchodu s drogami v 70. a 80. letech 20. století. Ayala-Rivera začal pracovat pro Griseldu Blanco v 70. letech 20. století, kdy zakládala své drogové impérium. Sloužil jako nájemný vrah a vymahač, který prováděl násilné činy s cílem zlikvidovat konkurenty a chránit zájmy kartelu. Ayala-Rivera, známý svou brutalitou, se podílel na mnoha násilných incidentech, včetně střelby a vražd na objednávku Griseldy Blanco. V 90. letech se Ayala-Rivera stal klíčovým svědkem obžaloby proti Griseldě Blanco. Poskytl svědectví, které přispělo k jejímu odsouzení za obchodování s drogami.

Po svědectví proti Griseldě vstoupil Ayala-Rivera do programu na ochranu svědků. Jeho spolupráce s orgány činnými v trestním řízení sehrála významnou roli při rozbití medellínského kartelu. Po spolupráci s úřady se snažil žít nenápadný život v rámci ochrany svědků. Životní příběh Ayaly-Rivery byl zdokumentován v knihách a různých médiích. Jeho svědectví proti Griseldě Blanco umožnilo nahlédnout do vnitřního fungování medellínského kartelu. Jako bývalý spolupracovník mocného drogového bosse čelil Ayala-Rivera neustálému ohrožení své bezpečnosti a jeho spolupráce s orgány činnými v trestním řízení ho stavěla do nejisté pozice.

Medellínský kartel byl jedním z nejznámějších a nejmocnějších drogových kartelů na světě, známý svým zapojením do nelegálního obchodu s drogami, zejména s kokainem. Kartel působil především v 70. a 80. letech 20. století a sídlil v kolumbijském Medellínu. Medellínský kartel původně založila skupina zločinců, mezi něž patřili Pablo Escobar, Carlos Lehder, Jorge Ochoa a jeho bratři Juan David a Fabio Ochoa. Pablo Escobar, často považovaný za vůdce kartelu, byl klíčovou postavou organizace. Narodil se 1. prosince 1949 a stal se jedním z nejbohatších a nejmocnějších drogových bossů v historii. Escobar byl známý svou bezohledností, zapojením do násilných aktivit a schopností zavést a udržet si kontrolu nad obchodem s drogami.

Medellínský kartel se významně podílel na výrobě kokainu a obchodování s ním, díky čemuž se Kolumbie stala hlavním dodavatelem této drogy do Spojených států a na další mezinárodní trhy. Kartel vytvořil důmyslné pašerácké trasy a distribuční sítě využívající pozemní i leteckou dopravu. Kartel byl proslulý používáním násilí a zastrašování k likvidaci konkurentů a udržení kontroly nad obchodem s drogami. Atentáty, bombové útoky a další brutální taktiky byly běžnými metodami, které medellínský kartel používal k ochraně svých zájmů. Kartel měl značný vliv na kolumbijskou politiku, jeho členové upláceli nebo nutili úředníky, aby chránili své zájmy a vyhnuli se trestnímu stíhání. Na vrcholu své moci byl kartel schopen ovlivňovat vládní politiku a úsilí o prosazování práva. Medellínský kartel měl vazby na různé guerillové skupiny v Kolumbii, využíval je k ochraně a podpoře své trestné činnosti.

Na přelomu 80. a 90. let 20. století zintenzivnily donucovací orgány, zejména protidrogová agentura Spojených států (DEA), úsilí o rozbití Medellínského kartelu. Významnou ránu kartelu zasadila smrt Pabla Escobara v roce 1993 během policejní operace. Další klíčoví členové byli dopadeni nebo se vzdali, což vedlo k postupnému rozkladu kartelu. Odkazem medellínského kartelu je násilí, korupce a transformace obchodu s drogami. Sloužil jako vzor pro další zločinecké organizace zapojené do nelegálních aktivit. Příběh kartelu se stal předmětem různých dokumentů, knih a filmů, což přispělo k jeho trvalému vlivu na populární kulturu. Pád medellínského kartelu znamenal významnou kapitolu v boji proti obchodu s drogami a organizovanému zločinu, ale jeho dopad na kolumbijskou společnost a celosvětový obchod s drogami je citelný dodnes.

Kolumbie je dlouhodobě zapojena do nelegálního obchodu s drogami, zejména do výroby a obchodování s kokainem. Zatímco v 70. a 80. letech 20. století dominoval této scéně nechvalně proslulý Medellínský kartel vedený osobnostmi jako Pablo Escobar, dynamika obchodu s drogami se v průběhu let vyvíjela. Pablo Escobar, vůdce Medellínského kartelu, byl jedním z nejmocnějších a nejznámějších drogových bossů v historii. V mocenském vakuu, které vzniklo po zániku medellínského kartelu, se objevily další kartely a zločinecké skupiny. Kartel Cali vznikl jako nástupce Medellínského kartelu, pokračoval v obchodu s kokainem a rozšířil své aktivity. Kartel Cali přijal obchodněji orientovaný přístup, který kladl důraz na úplatkářství a korupci za účelem ochrany svých zájmů. Působil méně nápadně než jeho předchůdce. Čelil v polovině 90. let 20. století úpadku v důsledku zvýšeného tlaku orgánů činných v trestním řízení a vnitřních konfliktů. Klíčoví členové byli zajati nebo zabiti, což vedlo k rozpadu kartelu.

Po pádu velkých kartelů se kolumbijský obchod s drogami více roztříštil a převzaly jej menší, decentralizovanější skupiny. Do obchodu s drogami se zapojily také různé polovojenské a partyzánské skupiny, aby mohly financovat své aktivity. Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) a Národní osvobozenecká armáda (ELN), obě partyzánské skupiny, byly zapojeny do obchodu s drogami, aby financovaly své povstalecké aktivity. Ještě v lednu 2022 zůstává obchod s drogami a výroba kokainu v Kolumbii významným problémem. Kolumbijská vláda s mezinárodní podporou pokračuje v úsilí o potírání výroby drog a obchodování s nimi, včetně programů na likvidaci plodin a operací k prosazování práva.

Zločinecké podniky, často označované jako drogové kartely nebo impéria, se liší velikostí, mocí a vlivem. Je důležité si uvědomit, že dynamika nelegálního obchodu s drogami se může měnit a stav těchto organizací se mohl od mé poslední aktualizace vyvinout. Medellínský kartel, aktivní v 70. a 80. letech 20. století, vedený Pablem Escobarem, byl jedním z nejmocnějších a nejznámějších drogových kartelů v historii. Po úpadku medellínského kartelu se jako významný hráč v obchodu s kokainem prosadil kartel Cali. Mezi jeho klíčové členy patřili bratři Rodríguezové Orejuelové. Kartel Sinaloa, který se zabýval celou řadou drog, vedený Joaquínem "El Chapo" Guzmánem a dalšími, byl hlavním hráčem v obchodu s kokainem. Kartel Sinaloa, známý svým rozsáhlým působením, se podílel na pašování kokainu z Jižní Ameriky do Severní Ameriky. Kartel Norte del Valle, který vznikl po úpadku kartelu Cali, se stal významným hráčem v kolumbijském obchodu s drogami. Působil v 90. letech 20. století a na počátku 21. století, podílel se na výrobě kokainu a obchodování s ním.

Los Zetas (Mexiko) původně vznikly jako vymahači kartelu Gulf, později se staly nezávislou zločineckou organizací zapojenou do různých trestných činností, včetně obchodu s drogami. Aktivní byly v roce 2000 a známá svou brutalitou. Kartel nové generace, novější hráč kartel Jalisco New Generation Cartel (CJNG), rychle nabývá na významu a podílí se na obchodování s různými drogami, včetně kokainu. Vede ho Nemesio Oseguera Cervantes, známý také jako "El Mencho". Brazílie je významnou tranzitní a odběratelskou zemí kokainu a v obchodu s drogami zde působí různé zločinecké organizace. Do obchodu s kokainem jsou zapojeny skupiny jako Comando Vermelho a Primeiro Comando da Capital (PCC).

 

Viděli jste seriál Griselda? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Zločinec i jedna z milionu: Sofía Vergara je Griselda Netflix, idh