Obsah seriálu Loki

První sezóna

V novém seriálu Loki od Marvel Studios odehrávajícím se po událostech filmu Avengers: Endgame se nechvalně proslulý bůh lsti a falše Loki vydává na dobrodružnou cestu prostorem a časem.

Druhá sezóna

Druhá řada seriálu Loki od Marvel Studios se odehrává bezprostředně po šokujícím finále řady první. Bůh lsti a falše Loki se ocitá uprostřed boje o existenci Temporálně variační agentury. Spolu s Mobiusem, Lovkyní B-15 a týmem nových i navracejících se postav se Loki vydává do divoce se větvícího toku času a hledá svou Variantu Sylvii, zrádnou soudkyni Renslayerovou a zběhlou umělou inteligenci Minutku. Rovněž se snaží zjistit, co to znamená mít svobodnou vůli a naplnit velké poslání.

Obsazení seriálu Loki

Herci Postavy
Tom Hiddleston Loki
Gugu Mbatha-Raw Ravonna Renslayer
Wunmi Mosaku Lovec B-15
Eugene Cordero Casey
Tara Strong hlas Miss Minutes
Owen Wilson Mobius M. Mobius
Sophia Di Martino Sylvie

Tom Hiddleston - Loki

Narodil se 9. února 1981 ve Westminsterské nemocnici v Londýně, Spojené království. Studoval na University of Cambridge, kde hrál ve studentských divadelních představeních. Hiddleston debutoval na televizních obrazovkách v roce 2001 v britském televizním dramatu "The Life and Adventures of Nicholas Nickleby." Získal světovou slávu jako Loki, bratr Thora, ve filmech Marvel Cinematic Universe, začínaje "Thor" v roce 2011.

Hiddleston má silný zájem o divadlo a zahrál si několik významných rolí ve hrách od Shakespeara, včetně Hamleta a Coriolana. Získal mnoho ocenění za svou práci, včetně Laurence Olivier Award za roli v Shakespearově hře "Cymbeline." Je znám svou charitativní prací a je velvyslancem charitativní organizace UNICEF UK. Kromě herectví je také producentem. Kromě rolí v MCU hrál v různých žánrech, od dramatických filmů jako "War Horse" po horory jako "Crimson Peak."

Má velkou a oddanou fanouškovskou základnu po celém světě, díky jeho talentu, charismatu a skvělé práci v různorodých rolích. Hiddleston se spolu s dalšími celebritami zúčastnil charitativního zápasu Soccer Aid pro UNICEF, který se konal 11. června 2023 na stadionu Old Trafford.

Gugu Mbatha-Raw - Ravonna Renslyer

Umělkyně, která se narodila 21. dubna 1983 v anglickém Oxfordu jihoafrickému otci lékaři a anglické matce zdravotní sestře. Její křestní jméno je zkratkou slova igugu lethu, což v jazyce isiXhosa znamená "naše pýcha".

V roce 2004 absolvovala Královskou akademii dramatických umění (RADA) v Londýně a získala bakalářský titul v oboru herectví. Gugu začala svou hereckou kariéru v britských televizních seriálech, jako jsou "Holby City" a "Doctor Who". Průlomovou se pro ni stala role ve filmu "Belle" z roku 2013, kde ztvárnila hlavní roli Dido Elizabeth Belle, aristokratky smíšené rasy.

Mezinárodního uznání se jí dostalo za roli v romantickém dramatu "Za světly" z roku 2014, kde ztvárnila problémovou popovou hvězdu. Gugu se prosadila v Hollywoodu díky rolím ve velkých produkcích, jako je "Jupiter Ascending" (2015) a "Concussion" (2015) po boku Willa Smithe. V roce 2017 si zahrála Plumetku, oprašovačku peří, v Disneyho hrané adaptaci filmu "Kráska a zvíře".

Mbatha-Rawová se objevila v kritiky oceňované epizodě seriálu Black Mirror s názvem "San Junipero", za kterou získala nominaci na cenu Emmy. V seriálu "The Morning Show" na Apple TV+ si zahrála po boku Jennifer Aniston a Reese Witherspoon.

Owen Wilson - Mobis M. Mobius

Narodil se 18. listopadu 1968 v Dallasu v Texasu v USA do tvůrčí rodiny. Jeho bratři Andrew a Luke Wilsonovi se rovněž věnují filmovému průmyslu. Široké uznání mu přinesla role Hansela McDonalda v komedii Zoolander (2001) po boku Bena Stillera. Wilson má za sebou významnou spolupráci s režisérem Wesem Andersonem, podílel se na scénáři a hrál v několika Andersonových filmech, včetně "Bottle Rocket" (1996), "Rushmore" (1998) a "The Royal Tenenbaums" (2001).

Mezi jeho nejoblíbenější filmy patří komedie Wedding Crashers (2005), kde si zahrál po boku Vince Vaughna. Film zaznamenal velký kasovní úspěch. Wilson propůjčil hlas Blesku McQueenovi, hlavní postavě animovaného filmu společnosti Pixar "Auta" (2006) a jeho pokračování. Získal si uznání kritiky za role ve filmech Půlnoc v Paříži (2011) režiséra Woodyho Allena a Inherent Vice (2014) režiséra Paula Thomase Andersona.

Wilson se v polovině roku 2000 potýkal s osobními problémy, ale dokázal je překonat a pokračovat v úspěšné herecké kariéře. Je známý svým výrazným hlasem a uvolněným, komediálním hereckým stylem, který se stal jeho poznávacím znamením. Wilson se kromě herectví věnuje také psaní scénářů a produkci, čímž dokazuje svou všestrannost ve filmovém průmyslu.

Wilson v současné době hraje v seriálu Marvel Cinematic Universe Loki po boku Toma Hiddlestona na Disney+ jako Mobius M. Mobius. Podepsal také smlouvu na účinkování v nové filmové adaptaci The Haunted Mansion. V říjnu 2018 se mu s bývalou přítelkyní Varunie Vongsvirates narodilo třetí dítě, dcera.

Loki - podrobné informace o seriálu

Po krádeži Teseraktu během událostí Avengers: (2019) je alternativní verze Lokiho přivedena do tajemného Úřadu pro časové odchylky (TVA), byrokratické organizace, která existuje mimo čas a prostor a monitoruje časovou linii. Dají Lokimu na výběr: buď bude muset čelit vymazání z existence kvůli tomu, že je "časovou variantou", nebo pomůže napravit časovou linii a zastavit větší hrozbu. Loki skončí ve vlastním kriminálním příběhu, cestuje časem a loví ženskou verzi sebe sama jménem Sylvie. Poté, co první sezóna skončí přerušením časové linie a vytvořením multivesmíru, ve druhé sezóně se Loki spojí s Mobiem M. Mobiem, Lovcem B-15 a dalšími agenty TVA "v boji o duši" TVA. To zahrnuje pátrání po Sylvii, Ravonně Renslayerové a Miss Minutes napříč multivesmírem.

Tom Hiddleston jako Loki je Thorův adoptivní bratr a bůh zlomyslnosti, založený na stejnojmenném severském mytologickém božstvu. Jedná se o alternativní, "časovou variantu" Lokiho, který vytvořil novou časovou linii ve filmu Avengers: Kvůli tomu neprošel událostmi z filmů Thor: Temný svět (2013) a Thor: Ragnarok (2017), které tuto dříve zlotřilou postavu před smrtí v Avengers reformovaly (2018).

Hlavní scénárista Michael Waldron přirovnal Lokiho ke spoluzakladateli společnosti Apple Inc Stevu Jobsovi, protože oba byli adoptovaní a rádi mají vše pod kontrolou. Hiddleston vyjádřil zájem vrátit se k roli, aby prozkoumal Lokiho schopnosti, zejména jeho proměnu podoby, která hraje roli ve zkoumání identity v seriálu.

Gugu Mbatha-Raw jako Ravonna Renslayer, bývalá lovkyně TVA A-23, která se vypracovala na uznávanou soudkyni; dohlíží na vyšetřování Lokiho varianty. Režisérka první série Kate Herronová přirovnala Mbatha-Rawovou i Renslayerovou k chameleonům a uvedla, že Renslayerová se vždy "snažila tančit s Mobiem na hranici", kdy byla jeho nadřízenou i přítelkyní. Herronová dodala, že Mbatha-Rawová vnesla do Renslayerové vřelost a zároveň ji usměrnila v její bolesti. 

Mbatha-Raw označila Renslayer za "neuvěřitelně ambiciózní" a cítila, že mezi ní a Lokim došlo k "ultimátnímu střetu osobností". Pokračovala, že Renslayer má "hodně na svých bedrech" a musí činit "morálně nejednoznačná rozhodnutí", což nutí postavu uchovávat tajemství a budovat vrstvy. Waldronová se domnívala, že Renslayer má "předpoklady pro to, aby se stala velmi komplexním padouchem".

Wunmi Mosaku jako vysoce postavený Lovec TVA odhodlaný zastavit variantu, která zabíjí vojáky Minutemanů. Mosaku označil B-15 za "drsňáka", který je věrným oddaným TVA se silnou náklonností k Strážcům času, které považuje za bohy. Mosaku zaujala upřímnost a schopnost B-15 být sama sebou, přičemž poznamenala: "Nemá žádnou společenskou etiketu, která by procházela skrz ni a její interakce. To, co cítí a co si myslí, to vidíte a to také dostanete". Lovkyně B-15 byla původně napsána jako mužská postava, ale po konkurzu Mosaku změnila; zdůraznila, že pohlaví postavy nijak nemění podstatu typu postavy, kterou měla B-15 být.

Eugene Cordero jako Casey: Recepční TVA. Cordero také ztvárňuje Lovce K-5E v nové TVA, kterou jsme viděli na konci první série. – Tara Strong namluvila Miss Minutes, animovaného antropomorfního maskota TVA. Strongová namluvila Miss Minutes s "jižanským táhlým hlasem", který podle Herrona představuje Waldrona, protože pochází z jihu Spojených států. Její podoba byla inspirována kocourem Felixem a dalšími kreslenými filmy z počátku 20. století, přičemž Herron označil Miss Minutes za "postavu typu králíka Rogera". Strong se domníval, že "strašlivé informace", které má Miss Minutes za úkol sdělovat, jsou "dokonalým mixem toho, kým je", protože jsou řečeny "s úsměvem na tváři".

Owen Wilson jako Mobius M. Mobius, agent TVA, který se specializuje na vyšetřování obzvláště nebezpečných časových zločinců. Herron přirovnal Mobiuse k drsnému detektivovi, přičemž Wilson ho přirovnal k postavě Jacka Catese ve filmu 48 hodin (1982).  Prezident Marvel Studios Kevin Feige poznamenal, že postava je podobná Wilsonovi v tom, že se neštítí MCU. – Sophia Di Martino v roli Sylvie je varianta Lokiho, která útočí na "Posvátnou časovou linii" a má kouzelné schopnosti.

Nepovažuje se za Lokiho a jméno "Sylvie" používá jako pseudonym. Sylvie byla sice inspirována Sylvií Lushton / Enchantress a Lady Loki z komiksů, ale je to jiná osoba s odlišnou minulostí než tyto postavy i Hiddlestonův Loki. Di Martino si pro Sylvii ponechal její regionální přízvuk, aby nezněla "příliš nóbl nebo příliš dobře hovořící", a pomohl tak odrážet život, který Sylvie prožila. Hiddleston cítil, že Di Martino do ztvárnění Sylvie začlenila "určité vlastnosti", které používá u Lokiho, a zároveň postavu "zcela přizpůsobila sobě". Rozsáhlý příběh postavy napsala scenáristka seriálu Elissa Karasiková, přičemž Waldron doufá, že by se část materiálu mohla objevit ve druhé sérii. Cailey Flemingová ztvární mladou Sylvii.

Loki je fiktivní postava vycházející v amerických komiksech vydávaných nakladatelstvím Marvel Comics. Postava, kterou vytvořili spisovatel Stan Lee, scénárista Larry Lieber a výtvarník Jack Kirby, se poprvé objevila v říjnu 1962 v čísle 85 "Journey into Mystery". Loki je hlavním antagonistou ve vesmíru Marvelu, často zobrazovaným jako adoptivní bratr a úhlavní nepřítel severského boha hromu Thora. V marvelovském vesmíru je Loki založen na stejnojmenném severském božstvu, které je známé jako bůh podvodníků. Je to měňavec a má magické schopnosti, což z něj dělá hrozivého protivníka.

Loki je adoptivní bratr Thora, který vyrůstal po jeho boku v Asgardu, říši bohů. Jejich vztah je však složitý a často poznamenaný rivalitou a konflikty. Loki se vyznačuje zlomyslnou a manipulativní povahou. Je známý svými mazanými plány a schopností oklamat ostatní, čímž často způsobuje chaos a neshody mezi bohy a lidmi. Lokiho pohání hluboce zakořeněná touha po moci a uznání. Jeho plány často zahrnují pokusy uzurpovat si trůn Asgardu nebo získat moc nad jinými říšemi.

Loki má mocné magické schopnosti, včetně iluzí, telekineze a astrální projekce. Jeho magické schopnosti z něj dělají hrozivého protivníka v bitvách proti superhrdinům, jako je Thor. V nedávných komiksových příbězích byla Lokiho pohlavní identita vykreslena jako proměnlivá, což postavě umožňuje měnit se mezi mužskou a ženskou podobou. Loki se objevil v mnoha komiksových sériích společnosti Marvel, včetně Thora, Avengers a různých sólových titulů. V průběhu let byl také členem různých týmů superhrdinů a skupin padouchů.

Loki se stal jednou z nejoblíbenějších postav komiksů Marvelu a objevil se v různých formách médií, včetně animovaných televizních pořadů, videoher a zejména ve filmu Marvel Cinematic Universe (MCU), kde ho ztvárnil herec Tom Hiddleston. Loki je navzdory svým padoušským sklonům komplexní postava s momenty vykoupení a zranitelnosti. Jeho charakterový oblouk se zabývá tématy identity, sebepoznání a hledání přijetí. Stal se jedním z nejslavnějších hrdinů, kteří se stali hrdiny: Loki zanechal ve vesmíru Marvelu trvalý vliv, ovlivňoval dějové linie a vývoj postav po celá desetiletí a nadále zůstává ústřední postavou Marvel Comics.

Marvel Cinematic Universe (MCU) je mediální franšíza a sdílený vesmír, který se soustředí na sérii filmů o superhrdinech a televizních seriálů produkovaných společností Marvel Studios. Vychází z postav, které se objevují v amerických komiksech vydávaných nakladatelstvím Marvel Comics. MCU je jednou z nejúspěšnějších a nejrozsáhlejších filmových franšíz na světě, která je známá svým propojeným příběhem, hereckým obsazením a crossovery.

První fáze (2008-2012): MCU oficiálně odstartoval v roce 2008 film Iron Man v režii Jona Favreaua s Robertem Downeym Jr. v roli Tonyho Starka. Fáze jedna zahrnovala také filmy jako "Neuvěřitelný Hulk" (2008), "Thor" (2011), "Kapitán Amerika: První Avenger" (2011) a "The Avengers" (2012) v režii Josse Whedona, který poprvé spojil tyto postavy v týmovém filmu.

Druhá fáze (2013-2015): Druhá fáze pokračovala filmy jako "Iron Man 3" (2013), "Thor: Temný svět" (2013), "Captain America: Winter Soldier" (2014), "Strážci Galaxie" (2014), "Avengers: (2015) a "Ant-Man" (2015).

Třetí fáze (2016-2019): Třetí fáze zahrnovala filmy jako "Kapitán Amerika: Občanská válka" (2016), "Doctor Strange" (2016), "Strážci Galaxie Vol. 2" (2017), "Spider-Man: Homecoming" (2017), "Thor: Ragnarok" (2017), "Black Panther" (2018), "Avengers: (2018), "Ant-Man and The Wasp" (2018), "Captain Marvel" (2019) a "Avengers: Endgame" (2019).

Čtvrtá fáze (2021 a dále): Čtvrtá fáze MCU začala uvedením televizního seriálu "WandaVision" v roce 2021. Mezi další projekty čtvrté fáze patří "The Falcon and the Winter Soldier", "Loki", "Black Widow", "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings" a "Eternals". Tato fáze také představila několik nových seriálů Disney+, které rozšiřují MCU do oblasti streamovaných médií.

Kromě filmů se MCU rozšířilo i do televize, a to o seriály jako "Agents of S.H.I.E.L.D.", "Daredevil", "Jessica Jones", "Luke Cage", "Iron Fist" a "Punisher". Tyto seriály však byly s MCU spojeny jen volně a neměly na celkový děj výrazný vliv. MCU je známé svými crossovery a týmovými filmy, jako jsou "Avengers", "Avengers: Age of Ultron," "Avengers: Infinity War," a "Avengers: Endgame", které spojily několik superhrdinů v epických bitvách proti mocným protivníkům.

MCU se dočkalo širokého uznání kritiků a bylo velmi úspěšné v pokladnách kin, přičemž mnohé z jeho filmů se zařadily mezi nejvýdělečnější filmy všech dob. MCU mělo významný kulturní dopad a ovlivnilo přístup k superhrdinským filmům a sdíleným vesmírům ve filmovém průmyslu. Představil také mnoho ikonických postav nové generaci fanoušků a stal se základním kamenem moderní populární kultury.

Popkultura (zkráceně z anglického termínu popular culture) odkazuje na kulturní prvky, které jsou široce přijímány a konzumovány v širším spektru populace. Tento termín popisuje kulturní jevy, trendy, tradice, názory, zábavu, módu a jiné prvky, které jsou populární mezi běžnými lidmi v určité době a v určitém místě. Popkultura je neustále se měnící a přizpůsobující se společenským, technologickým a ekonomickým změnám.

Zahrnuje širokou škálu prvků, včetně filmu, televize, hudby, módy, umění, literatury, komiksu, videoher, internetových memů, celebrit a dalších kulturních projevů. Popkultura často ovlivňuje módu a životní styl lidí. Výrazy, styl oblékání, účesy a kosmetika jsou často ovlivněny populárními filmy, hudebními umělci a celebritami. Je úzce spjata s hudbou. Hudební žánry, texty písní a hudební videoklipy často odrážejí aktuální společenské a politické témata.

Populární filmy a televizní seriály mají masovou přitažlivost a často formují názory a postoje diváků. Internet a sociální média hrají klíčovou roli v moderní popkultuře. Memes, viralní videa a internetové trendy rychle ovlivňují miliardy lidí po celém světě. Populární osobnosti, jako jsou herci, zpěváci, sportovci a další celebrity, jsou klíčovými hráči v popkultuře. Jejich životy, kariéry a rozhodnutí jsou často sledovány a diskutovány veřejností. Superhrdinské postavy jako Spider-Man, Batman a Wonder Woman jsou součástí popkultury díky komiksům a jejich filmovým adaptacím.

Videohry mají velký vliv na popkulturu. Populární herní série jako Mario, Pokémon a Grand Theft Auto se staly ikonami moderní zábavy. Popkultura často přenáší kulturní a společenské hodnoty. Některé filmy, seriály nebo písně mohou vyjadřovat důležité sociální a politické myšlenky. S rozvojem globální komunikace a technologií se popkultura šíří rychleji po celém světě. Prvky popkultury z různých zemí a kultur jsou nyní široce přijímány a sdíleny mezi různými komunitami.

V současné době jsou komiksy nadále velmi populární a mají silný vliv na kulturu a průmysl zábavy.  Komiksové filmy a seriály jsou mezi nejvýdělečnějšími a nejoblíbenějšími díly současného filmového průmyslu. Marvel Cinematic Universe (MCU) produkuje série filmů, které jsou mezi diváky po celém světě mimořádně oblíbené. DC Comics také vytváří svůj vlastní filmový a televizní univerzum. Někteří čtenáři se vracejí k původním komiksům jako k pramenu několika oblíbených filmových a televizních adaptací.

Poptávka po klasických komiksech stále roste. Japonské mangy a korejské manhwy, které jsou druhy komiksů, jsou mezinárodně oblíbené a mají mimořádně silnou fanouškovskou základnu. Manga a manhwa mají různorodá témata a žánry, což je přitahuje širokou škálu čtenářů. Komiksové společnosti se stále více zaměřují na diverzifikaci svých postav. Nové postavy jsou vytvářeny s ohledem na různorodost, což znamená více ženských hrdinek, hrdinů a postav s různými etnickými a genderovými identitami. Komiksy přicházejí s novými a inovativními příběhy, které oslovují různorodou čtenářskou základnu.

Od komplexních superhrdinských příběhů po intelektuální a filozofické témata - komiksy mají co nabídnout každému typu čtenáře. Moderní komiksy nejsou pouze zábavnou formou, ale jsou také považovány za umělecký projev. Mnoho komiksů je ceněno pro své umělecké kresby, příběhovou strukturu a symboliku. Internet a sociální média umožňují umělcům sdílet své komiksy snadno a okamžitě. Webcomics mají obrovskou čtenářskou základnu a umožňují autorům dosáhnout mezinárodního publika. Pro mnoho lidí jsou komiksy spojeny s dětstvím a mládím.

Nostalgie vede mnoho dospělých k tomu, aby se vrátili k čtení komiksů a podporovali tuto formu umění. Existuje silná online komunita komiksových fanoušků. Diskuze na sociálních sítích, diskusních fórech a komiksových konvencích umožňují fanouškům sdílet svou lásku k komiksům a diskutovat o oblíbených postavách a příbězích. Komiksy jsou v současnosti stále živoucím a inovativním médiem, které má silný vliv na kulturu a zábavu po celém světě.

Viděli jste seriál Loki? Podlěte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailery první a druhé řady seriálu Loki Disney Plus

Fotogalerie
36 fotografií