Obsah seriálu Sexuální výchova (Sex Education)

Nesebevědomý Otis zná všechny rady na sexuální neduhy. Jeho matka je totiž terapeutka. Rebelka Maeve mu proto navrhne, aby si ve škole otevřel sexuální poradnu.

Obsazení seriálu Sexuální výchova (Sex Education)

Herci Postavy
Asa Butterfield Otis Milburn (teenager, který dává rady svým vrstevníkům ohledně sexu)
Gillian Anderson Jean F. Milburnová (Otisova matka a známá sexuální terapeutka)
Ncuti Gatwa Eric Effiong (Otisův nejlepší kamarád, který je gay a pochází z věřící nigerijské rodiny)
Emma Mackey Maeve Wileyová (sebevědomá a problémová dívka, která se spřátelí s Otisem a založí s ním sexuální kliniku)
Connor Swindells Adam Groff (ředitelův syn, který šikanuje Erica)
Kedar Williams-Stirling Jackson Marchetti (zástupce studentů a výborný plavec)
Alistair Petrie Michael Groff (přísný ředitel školy a Adamův otec)
Mimi Keene Ruby Matthewsová (populární dívka a vedoucí skupiny „The Untouchables“)
Aimee Lou Wood Aimee Gibbsová (bývalá členka „The Untouchables“, kamarádka Maeve)
Chaneil Kular Anwar Bakshi (člen skupiny „The Untouchables“, který neskrývá svou homosexuální orientaci)
Simone Ashley Olivia Hananová (členka „The Untouchables“)
Tanya Reynolds Lily Iglehartová (zvláštní dívka, která chce co nejdříve přijít o panenství)
Mikael Persbrandt Jakob Nyman (ovdovělý švédský instalatér, jemuž se zalíbí Jean)
Patricia Allison Ola Nymanová (Jakobova pansexuální dcera)
Rakhee Thakrar Emily Sandsová, učitelka angličtiny
Anne-Marie Duff Erin Wileyová, biologická matka Maeve a Seana, která se zničehonic objeví
Jemima Kirke Hope Haddonová, nová ředitelka střední školy

Asa Butterfield - Otis Milburn

Britský herec. Narodil se 1. dubna 1997 v londýnském Islingtonu. Butterfield začal svou hereckou kariéru již v mladém věku, když mu bylo pouhých 10 let, zahrál si ve filmu "Son of Rambow".

Mezinárodní uznání mu přinesla hlavní role ve filmu "Chlapec v pruhovaném pyžamu" v roce 2008. Butterfield se objevil i v několika dalších úspěšných filmech, včetně "Huga" a "Enderovy hry". Za svou práci získal několik ocenění, včetně ceny Young Hollywood Award za průlomový herecký výkon v roce 2012. Kromě filmové práce se Butterfield objevil také v několika televizních pořadech, včetně "Merlin" a "Sexuální výchova". Je známý svým přemýšlivým a introspektivním hereckým stylem.

Butterfield je také zastáncem osvěty v oblasti duševního zdraví, protože otevřeně hovořil o svých vlastních bojích s úzkostí a depresí. I nadále je aktivní v zábavním průmyslu a je považován za jednoho z nejtalentovanějších mladých herců na světě.

Gillian Anderson - Jean F. Milburnová

Americko-britská herečka. Narodila se 9. srpna 1968 v Chicagu ve státě Illinois v USA. Andersonová se proslavila v 90. letech 20. století rolí agentky FBI Dany Scullyové v populárním televizním seriálu "Akta X".

Objevila se také v několika úspěšných filmech, například "Poslední skotský král" a "Dům smíchu". Andersonová je známá svými všestrannými hereckými schopnostmi a schopností ztvárnit složité a propracované postavy. Za svou práci získala řadu ocenění, včetně Zlatého glóbu, ceny Emmy a ceny Screen Actors Guild.

Kromě své herecké práce je Andersonová také aktivistkou a zastánkyní několika témat, včetně práv žen, ochrany zvířat a změny klimatu. Podporuje několik charitativních organizací, včetně Oxfamu a Neurofibromatosis Network. Andersonová je také spisovatelkou, napsala několik knih, včetně memoárů a série sci-fi románů. Nadále působí v zábavním průmyslu a je považována za jednu z nejtalentovanějších a nejuznávanějších hereček své generace.

Ncuti Gatwa - Eric Effiong

Skotsko-ruandský herec známý především díky roli Erica Effionga v seriálu Sexuální výchova od Netflixu. Narodil se 16. října 1992 ve rwandském Kigali a vyrůstal ve skotském Edinburghu.

Gatwa v roce 2013 absolvoval Královskou konzervatoř ve Skotsku, kde získal bakalářský titul v oboru herectví. Jeho první hereckou rolí byla role v inscenaci "The Tin Forest" ve Skotském národním divadle v roce 2012. Gatwa se také objevil v televizních seriálech "Bob Servant Independent" a "Stonemouth". Kromě své herecké kariéry je Gatwa také spisovatelem a napsal divadelní hru "Společenský řád", která byla uvedena v roce 2015.

Za ztvárnění postavy Erica Effionga získal několik ocenění, včetně ceny Screen Actors Guild Award za vynikající herecký výkon v komediálním seriálu v roce 2020. Gatwa je zastáncem duševního zdraví a otevřeně hovoří o svém boji s depresí.

Svou platformu využívá také ke zvyšování povědomí o otázkách sociální spravedlnosti a podpoře organizací, jako je Black Lives Matter. Ve volném čase Gatwa rád hraje basketbal a poslouchá hudbu.

Emma Mackey - Maeve Wileyová

Britsko-francouzská herečka, známá především díky roli Maeve Wileyové v seriálu Sex Education společnosti Netflix. Narodila se 4. ledna 1996 ve francouzském Le Mans a vyrůstala ve Spojeném království.

Mackeyová studovala na univerzitě v Leedsu, kde získala titul z anglického jazyka a literatury. Její herecká kariéra začala v roce 2016, kdy se objevila v krátkém filmu "Badger Lane". Mackey si zahrála také v televizním seriálu "Smrt v ráji" a ve filmu "Summit Fever".

Do role Maeve Wileyové ve filmu "Sexuální výchova" byla obsazena poté, co ji režisérka castingu viděla ve hře na univerzitě. Za svůj výkon v tomto seriálu si Mackeyová vysloužila uznání kritiků a nominace na několik cen, včetně ceny BAFTA. Je známá svým výrazným francouzsko-britským přízvukem, který byl podle jejích slov výhodou v její herecké kariéře.

Mackeyová je zastánkyní pozitivního přístupu k tělu a vystupuje proti nerealistickým standardům krásy v zábavním průmyslu. Ve volném čase ráda maluje, čte a cvičí jógu.

Connor Swindells - Adam Groff

Britský herec známý díky rolím ve filmech Sex Education a Jamestown. Narodil se 19. září 1996 v Lewes ve východním Sussexu v Anglii.

Před zahájením své herecké kariéry Swindells absolvoval hereckou školu v Guildfordu. Debutoval ve filmu "VS." z roku 2017 a od té doby se objevil v několika televizních seriálech a filmech. Ve filmu "Sexuální výchova" si Swindells zahrál roli Adama Groffa, školního rváče a syna ředitele školy. Za ztvárnění složité postavy a vyladěný výkon sklidil chválu.

Swindells se objevil také v televizním seriálu "Harlots" a ve filmu "The Vanishing". Má zkušenosti s graffiti uměním a spolupracoval s pouličními umělci na různých projektech. Swindells je také spisovatel a napsal hru "The Gentleman Caller", která měla premiéru na festivalu Edinburgh Fringe v roce 2016. Ve volném čase Swindells rád hraje na kytaru a cvičí bojová umění.

Sexuální výchova (Sex Education) - podrobné informace

Sexuální výchova (v anglickém originále Sex Education) je britský komediální a dramatický televizní seriál, který vytvořila scenáristka Laurie Nunn pro streamovací platformu Netflix.

Seriál sleduje životy studentů, zaměstnanců a rodičů fiktivní střední školy Moordale, kteří se potýkají s různými osobními dilematy, často souvisejícími se sexuální intimitou. V hlavních rolích se objevili Asa Butterfield, Gillian Andersonová, Emma Mackey, Ncuti Gatwa, Connor Swindells, Kedar Williams-Stirling, Alistair Petrie, Mimi Keene a Aimee Lou Wood.

První řada seriálu byla zveřejněna dne 11. ledna 2019 na Netflixu, další řady byly uvedeny v letech 2020 a 2021. Na konci září 2021 bylo oznámeno, že seriál získá čtvrtou řadu. Sexuální výchova získala uznání kritiků za herecké obsazení, scénář, režii, produkční hodnoty a zpracování svých témat. Seriál zaznamenal divácký úspěch, první řadu po jejím debutu sledovalo přes 40 milionů diváků. Wood získala cenu BAFTA za nejlepší herečku v komediálním televizním seriálu za výkon ve druhé řadě seriálu.

Seriál sleduje primárně Otise Milburna, žáka střední školy. Otis je v seriálu zprvu ambivalentní ohledně sexu, zčásti proto, že jeho svobodná matka Jean je sexuální terapeutka, která není schopna udržovat romantické vztahy. První řada seriálu sleduje dospívajícího středoškolského outsidera Otise Milburna, který se příliš nezajímá o sex, přestože je jeho matka sexuální terapeutkou.

Jednoho dne se mu ale náhodou podaří poradit školnímu tyranovi, který se mu svěří se svými sexuálními neúspěchy. Otis nakonec po naléhání své spolužačky Maeve, do níž je tajně zamilovaný, rozjede tajnou placenou poradnu. Zde studentům radí, jak vyřešit sexuální problémy, a v této oblasti je také vzdělává. Druhá řada se zaměřuje na Otise, jenž je během úspěšného vztahu s Olou zasažen krutou realitou středoškolské romantiky. Noví studenti narušují současný stav střední školy Moordale High, na které navíc dochází k epidemii chlamydií.

Dnešní dospívající vyrůstají v sexuálně svobodnější kultuře než předchozí generace. K otevřenějšímu a vstřícnějšímu přístupu k sexualitě přispělo mnoho faktorů, včetně změn v technologiích, médiích a kulturních normách. Studie naznačují, že současní dospívající se častěji zapojují do sexuálního chování v mladším věku a mají více sexuálních partnerů než předchozí generace.

To může být částečně způsobeno dostupností informací a zdrojů týkajících se sexuálního zdraví a bezpečnosti a také větším přístupem k antikoncepci a dalším formám antikoncepce. Současně je u současných dospívajících také větší pravděpodobnost, že se zapojí do konsensuálního sexuálního chování a že budou otevřenější a přijatelnější vůči různým sexuálním orientacím a genderovým identitám. Je pravděpodobnější, že budou používat genderově neutrální jazyk a budou více zahrnovat ty, kteří se identifikují jako LGBTQ+.

Navzdory těmto změnám je důležité poznamenat, že ne všichni dospívající jsou sexuálně aktivní nebo mají zájem zkoumat svou sexualitu v mladém věku. Někteří se mohou rozhodnout, že se sexuální aktivity zcela zdrží, zatímco jiní se mohou sexuálně chovat v pozdějším věku. Je důležité respektovat volbu každého jednotlivce a poskytnout mu informace a zdroje, které potřebuje k informovanému rozhodování o svém sexuálním zdraví a pohodě.

Sledujete seriál Sexuální výchova? Podělte se o své dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer 3. řady seriálu Sexuální výchova Netflix

Video
Video se připravuje ...

Trailer 2. řady seriálu Sexuální výchova Netflix

Video
Video se připravuje ...

Trailer 1. řady seriálu Sexuální výchova Netflix

Fotogalerie
22 fotografií