Obsah seriálu Gryf

Tři looseři Mark, Memo a Becky, objeví fantastický svět zvaný Černá věž, kde si Gryf, příšera ničící svět, nemilosrdně podmaňuje všechny živé tvory. A Mark je jediný, kdo ho může porazit. Ale není hrdina a ani jím být nechce. Má dost práce se školou, záchvaty vzteku a svou první láskou. Boj s příšerami nepřipadá v úvahu. Když však zmizí Markův bratr Thomas, musí se kamarádi vydat do tohoto fantastického světa a čelit nebezpečí.

Obsazení seriálu Gryf

Herci Postavy
Jeremias Meyer Mark
Zoran Pingel Memo
Lea Drinda Becky
Sabine Timoteo Petra
Flora Li Thiemann Sara
Yuri Völsch Ben
Samirah Breuer Maya
Thorsten Merten Dr. Peters

Jeremias Meyer - Mark

Narodil se v roce 1999 v Německu. Má na svém kontě zatím převážně menší role například ve třídílné filmové sérii Die Vampirschwestern a jeho zatím největší role přišla v roce 2021, kdy byl obsazen do role Axela v seriálu Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.

Zoran Pingel - Memo

Narodil se 17. března 1999 v Hamburku. Navštěvoval Stadtteilschule Niendorf, kterou absolvoval v roce 2015. Pingel debutoval v televizi v roce 2015 v seriálu Tatort: Borowski und die Kinder von Gaarden v Kielu. V roce 2017 se objevil také v celovečerním filmu Die Pfefferkörner und der Fluch des Schwarzen Königs. Ve filmu Tatort: Böser Boden si zahrál roli Younese Naderiho.

Flora Li Thiemann - Sara

Narodila se v roce 2002 v Berlíně. V roce 2010 začala hrát vedlejší role a v roce 2013 přijala své první hlavní role v podobě role Frederike Bodeové v dětském filmu Sputnik a v roce 2014 v roli Gerdy v pohádkovém filmu Sněhová královna. Za titulní roli v celovečerním filmu Nellyino dobrodružství získala v roce 2016 cenu za nejlepší ženský herecký výkon na filmovém festivalu pro děti a mládež v Minsku. Další hlavní roli ztvárnila ve filmu o dospívání Tigermilch, který měl premiéru na Filmfest München 2017. Flora Thiemannová žije v Berlíně-Prenzlauer Berg.

Lea Drinda - Becky

Narodila se v Německu v roce 2001. Německo-španělská herečka vystudovala Vysokou televizní a filmovou školu v Mnichově. Její první televizní role přišla v roce 2019 se seriálem Letzte Spur Berlin. Je známá z titulů Becoming Charlie (2022), We Children from Bahnhof Zoo (2021) a Alle wollen geliebt werden (2022).

Gryf - podrobné informace o seriálu

Der Greif, také Hohlbeins - Der Greif je německý televizní seriál, ve kterém hrají Jeremias Meyer, Lea Drinda, Zoran Pingel a Theo Trebs. Režírovali jej Sebastian Marka (epizody 1, 2, 5 a 6) a Max Zähle (epizody 3 a 4) podle námětu Sebastiana Marky a Erola Yesilkaye, kteří působili také jako showrunneři.

Scénář Borise Dennulata, Stefanie Veithové, Erola Yesilkayi a Senada Halilbašiće vychází z fantasy románu Der Greif Wolfganga Hohlbeina a Heike Hohlbeinové z roku 1989. Seriál byl uveden na Prime Video společnosti Amazon v květnu 2023.

Ve fiktivním Krefeldenu roku 1994 objeví Mark, Becky a Memo fantastický svět zvaný Černá věž. Tam vládne gryf, netvor, který si podmaňuje všechny živé tvory a vede režim teroru. Šestnáctiletý Mark se dozvídá, že je jediný, kdo může gryfa porazit. Sám sebe však za hrdinu nepovažuje a ani jím být nechce. Už tak má dost problémů se školou, pubertou a první velkou láskou, takže boj proti netvorovi pro něj nepřipadá v úvahu. Poté, co je Thomas, Markův bratr, unesen Gryfovými nohsledy, musí přátelé odejít do světa Černé věže.

Natáčení probíhalo od 13. července do 22. listopadu 2021 v Berlíně, Braniborsku a na Tenerife. Mezi natáčecí lokace patřila Citadela Spandau, Babelsberg, Heynstraße ve čtvrti Pankow, Heynstudios na Florakiez a bar Fritz Heyn, stejně jako klášter Chorin.

Seriál produkovala německá společnost Wiedemann & Berg Filmproduktion producentů Quirina Berga a Maxe Wiedemanna a Dog Haus Filmproduktion (producent André Zoch). Produkci podpořily FilmFernsehFonds Bayern, Německý filmový fond a Medienboard Berlin-Brandenburg GmbH. Kameru vedl Willy Dettmeyer, střih měli na starosti Andreas Baltschun, Angela Tippelová a Lucas Seeberger, casting Suse Marquardtová a Patrick Dreikauss.

Za make-up byli zodpovědní Andrea Allroggen, Stefanie Heiss, Maria Ratzeburg, Gloria Göschel, Monika Hübert a Johannes Gundlach, za kostýmy Frauke Firl, za scénografii Sebastian Krawinkel a za zvuk André Zacher. Oproti románu, jehož děj se odehrává v roce 1989, byl seriál posunut do roku 1994; navíc došlo k modernizaci témat a z obou bratrů se stala skupina přátel.

Viděli jste seriál Gryf? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Gryf vás vtáhne do temnoty! Prime Video, idh

Fotogalerie
22 fotografií