Obsah filmu Kde zpívají raci

Úchvatný, tajemný příběh podle úspěšného knižního románu „Kde zpívají raci“ vypráví o Kye, opuštěné dívce, která až do dospělosti vyrůstala sama v nebezpečných mokřinách Severní Karoliny.

Celé roky se šířily po Barkley Cove historky o „dívce z mokřin“, které izolovaly strohou a odmítavou Kyu od místní komunity. Když se v Kyině životě objeví dva přitažliví mladíci z města, začne se novému, neznámému světu otevírat. Jenže ve chvíli, kdy jednoho z nich najdou mrtvého, ji komunita bez váhání označí za hlavní podezřelou. Případ se začne rozvíjet, je stále nejasnější a hrozí, že budou odhalena mnohá tajemství, pohřbená v mokřinách.

Obsazení filmu Kde zpívají raci

Herci Postavy
Daisy Edgar-Jones Catherine "Kya" Clarková
Jojo Regina mladší Kya
Leslie France Kya v polovině 70. let
Taylor John Smith Tate Walker
Luke David Blumm mladý Tate
Sam Anderson Tate v polovině 70. let
Harris Dickinson Chase Andrews
Blue Clarke mladý Chase
David Strathairn Tom Milton
Michael Hyatt Mabel Madison
Sterling Macer Jr. James "Jumpin'" Madison
Logan Macrae Jeremy "Jodie" Clark
Will Bundon mladý Jodie
Bill Kelly šerif Jackson
Ahna O'Reilly Julienne Clarková
Garret Dillahunt Jackson Clark
Jayson Warner Smith zástupce Joe Purdue
Eric Ladin prokurátor Eric Chastain

Daisy Edgar-Jones - Kya

Britská herečka narozená 24.května 1998, která studovala herectví v Národním divadle pro mládež a v 17 letech získala svou první roli v britském komediálním dramatu stanice ITV Šest v tom po boku Jamese Nesbitta.

Ztvárnila hlavní roli Marianne v adaptaci románu Sally Rooney Normální lidi (2020) v režii Lennyho Abrahamsona. Seriál se setkal s příznivým ohlasem kritiky, stejně jako herecký výkon Edgar-Jones, za který se jí podařilo získat ceny IMDb Breakthrough STARMeter Award, Madame Figaro Rising Star Award a Rose d'Or Emerging Talent Award – Daisy je vůbec první držitelkou této ceny – a byla také jmenována jednou z hvězd zítřka pro rok 2020 magazínem Screen International a výjimečným nováčkem pro rok 2020 organizací Associated Press, a magazín The Hollywood Reporter ji nominoval do svého seznamu Next Gen 2020.

Byla také nominována na televizní ceny Critics Choice, na Zlatý glóbus a na cenu BAFTA. Před nedávnem debutovala také na plátnech kin ve svém prvním celovečerním filmu Fresh režisérky Mimi Cave. Tento sociální thriller s prvky nemilosrdné komedie zobrazuje diskomfort a obavy, kterým ženy každodenně čelí v důsledku toho, jak společnost vnímá jejich těla. Film měl premiéru na filmovém festivalu Sundance a 4. března byl uveden v USA na stanici Hulu a 18. března ve Velké Británii na stanici Disney+.

Taylor John Smith - Tate

Herec narozený 13. května 1995 prokazuje, že je jedním z nejzajímavějších mladých talentů současnosti. V roce 2017 byl magazínem Variety jmenován jedním z desítky herců, jejichž kariéru by měli diváci pečlivě sledovat.

Zatím naposledy jsme Smithe mohli vidět ve filmu Základna po boku Scotta Eastwooda, Caleba Landryho Jonese a Orlanda Blooma, a také ve filmu Stín v oblacích s Chloe Grace Moretz. Smith získal nadšené recenze také za svůj výkon v drsném dramatu Wolves po boku Michaela Shannona a Carly Gugino, a za roli emocionálního Johna Keenea v seriálu Gillian Flynn Ostré předměty stanice HBO, ve kterém byl k vidění po boku Amy Adams a který režíroval Jean Marc Vallee.

V minulosti se objevil například v akčním thrilleru Útok z hlubin po boku Gerarda Butlera a v režii Donovana Marshe, ve filmu You Get Me společnosti Netflix s Bellou Thorne a Halstonem Sagem, moderním pojetí snímku Osudová přitažlivost.

Harris Dickinson - Chase

Anglický herec narozený 24. června 1996 je britskou vycházející hvězdou a podařilo se mu svými rozmanitými filmovými a televizními rolemi získat velice pozitivní reakce kritiky.

V roce 2022 byl Dickinson nominován na cenu BAFTA Rising Star Award. Před nedávnem byl poctěn nominací na cenu British Independent Film Awards v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli za svůj výkon ve filmu County Lines. Divákům se poprvé představil ve velkém stylu rolí Frankieho ve filmu Elizy Hittman Plážoví povaleči, který měl premiéru na filmovém festivalu Sundance v roce 2017.

Role v tomto filmu mu vynesla nominaci na cenu Independent Spirit Award za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a nominaci na cenu Gotham Independent Film Award za průlomový herecký výkon. Krátce poté si zahrál v seriálu stanice FX Trust roli Johna Paula Gettyho III po boku Donalda Sutherlanda a Hilary Swank.

Dickinson byl nedávno k vidění ve filmu Rubena Östlunda Trojúhelník smutku po boku Woodyho Harrelsona. Film mělpremiéru na filmovém festivalu v Cannes a před udělením ceny Palme d‘Or sklidil sedmiminutový potlesk ve stoje. Loni na jaře Dickinson dokončil film See How They Run se Samem Rockwellem a Saoirse Ronan. V současné době Dickinson natáčí seriál Retreat stanice FX, ve kterém ztvární hlavní roli.

Kde zpívají raci - podrobné informace

Příběh o přežití, který divákům snímek Kde zpívají raci předkládá, začal svou cestu na filmové plátno poté, co se rukopis Delie Owens dostal do rukou Reese Witherspoon – která je nejen oscarovou herečkou, ale také vedoucí výroby v čele miliardové produkční společnosti Hello Sunshine.

„Román jsem přečetla za jediný den. Nemohla jsem ho odložit,“ říká Witherspoon. „Zamilovala jsem si Kyu, jeho protagonistku, děvče, která vyrůstá na odlehlém venkově. Lidská společnost jí pohrdá a ona se snaží najít způsob, jak sama sebe zachránit, jak za těchto podmínek přežít. Zážitky, které prožívá se dvěma muži, kteří jí vstoupí do života, jsou velice dojemné, ale také děsivé. Delia Owens napsala svou knihu velice realisticky a je zkrátka evidentní, že v tomto světě skutečně vyrůstala.“

„Delia v této knize dala vzniknout klasickému, nadčasovému příběhu,“ míní režisérka filmu Olivia Newman. „Romantický příběh, příběh člověka, kterým druzí pohrdají, záhadná vražda, její vyšetřování, to vše v osobitém prostředím, které příběhu dodává na dramatičnosti a rozsahu. Chtěli jsme mu složit poctu věrnou adaptací a jsem moc ráda, že jsem mohla spolupracovat s tak neuvěřitelným ženským týmem – vedením filmové společnosti, spisovatelkou, producentkami i většinou vedoucích produkčních týmů – jehož členky vynakládaly velké úsilí při zachování stylu a atmosféry knihy, která oslovila čtenáře po celém světě.“

Knižní předloha se vyšvihla na nejvyšší příčky žebříčků knižních bestsellerů poté, co ji Witherspoon představila v rámci svého „Reesina knižního klubu“, a prodejní rekordy následně bořila po více než 191 týdnů. S celkovým počtem více než 12 milionů prodaných výtisků se stala nejprodávanější knihou v letech 2019 a 2020 a podařilo se jí dosáhnout nového rekordu v počtu týdnů, které strávila na prvním místě žebříčku bestsellerů beletrie v pevné vazbě deníku New York Times.

Popularita knihy je tak výrazná, že dokonce inspirovala Taylor Swift k tomu, aby pro filmovou adaptaci složila a nahrála původní skladbu. „Taylor Swift napsala pro film píseň, která se inspiruje osudy jeho postav, což byl ten nejlepší dárek, jaký jsme mohli dostat,“ svěřuje se Witherspoon. „Taylor nám společně se svým týmem zavolala, že napsala píseň 'Carolina', která obsahuje celou řadu znepokojivých motivů filmu. Několikrát jsem s ní hovořila o tom, co ji ke složení této písně inspirovalo a jak probíhal její vznik. Je to nepopiratelně skvělá hudební skladatelka, která velice dobře rozumí folkové i country hudbě, a právě díky oblibě, které se u ní tyto žánry těší, se její píseň do našeho filmu tak skvěle hodila. A kdo by si nezamiloval krásnou a podmanivou píseň od Taylor Swift?“

Swift při tvorbě písně použila nástroje z doby, ve které se film odehrává. „Když jsem před lety četl knihu Kde zpívají raci, úplně mě pohltila,“ říká Swift. „Jakmile jsem se dozvěděla, že se chystá film s neuvěřitelnou Daisy Edgar-Jones v hlavní roli a v produkci skvělé Reese Witherspoon, věděla jsem, že se na něm chci podílet i po hudební stránce. Píseň ‚Carolina‘ jsem napsala sama a svého přítele Aarona Dessnera jsem požádala, aby ji produkoval. Chtěla jsem vytvořit skladbu, která bude podmanivá a éterická, aby odpovídala atmosféře tohoto fascinujícího příběhu.“

Ústřední postavou knihy Kde zpívají raci je Kya Clarková – „dívka z bažin“ – o níž toho lidé mnoho nevědí, ale o to více si domýšlejí. Když je Chase Andrews, bývalý slavný fotbalista a nyní dědic úspěšné prodejny automobilů, nalezen v bažinách mrtvý, většina obyvatel města z toho rychle obviní Kyu.

Zatímco se místní obhájce Tom Milton snaží zachránit Kye život, Kya zvolna odhaluje svá tajemství – skutečnost, že ji rodina opustila a ponechala ji napospas osamělému životu v bažinaté pustině... to, že dvakrát v životě někoho milovala a v obou případech to utvářelo její minulost... a prozření po stránce toho, kam až jsou živí tvorové schopni zajít, aby zajistili své přežití.

„Obyvatelé města se ke Kye chovají od začátku velmi špatně,“ konstatuje Daisy Edgar-Jones, která ztvárnila Kyu. „Sama říká, že to, jak se k ní chovají, je v mnoha ohledech výpovědí o nich samotných než o tom, jaká je Kya. Stala se pro ně tajemnou legendou. Nechávají se unášet představou mýtické ‚dívky z bažin‘, která tam kdesi žije. Neuvědomují si, že ve skutečnosti jde o obyčejnou opuštěnou mladou ženu, které nemají v úmyslu pomoci. Myslím, že právě proto, když je Chase nalezen mrtvý, je jejich první reakcí snaha obvinit z toho Kyu.“

Skutečný počátek příběhu románu Kde zpívají raci ale nastal už tehdy, když se Owens, která završila svou vysoce úspěšnou kariéru přírodovědkyně a byla také autorkou několika bestsellerů v žánru literatury faktu, rozhodla napsat svůj první román. „Jde o příběh, který je jakýmsi vyvrcholením mé životní pouti,“ prohlašuje Owens. „Inspirace pro mou knihu vychází už z mého dětství. Vyrůstala jsem v lesích – v opravdových lesích v tom pravém slova smyslu. Když jsem byla velmi malá, přemlouvala mě moje matka k vycházkám do lesa. Chtěla, abychom se vydávaly co nejdál. Právě ona mi říkávala, abych se vydala až tam, kde zpívají raci. Samozřejmě, že raci ve skutečnosti nezpívají. Ale ona tím chtěla říct, že bychom měly naplno zažít přírodní povahu přírody. Když se vydáte dostatečně daleko do divočiny, sami, a jste obklopeni výhradně jen přírodou, pak raky skutečně zpívat uslyšíte.“

„Divoká příroda mě tedy inspirovala, a sbírala jsem hmyz. Nebo peří. Nepřipomíná vám to někoho?“ pokračuje Owens. „Domů jsem se nevracela s mušlemi, ale s nejrůznějšími kameny. A i v tom mě moje matka podporovala.“

Ačkoliv Owens milovala psaní, rozhodla se pro vědeckou kariéru a získala bakalářský titul v oboru zoologie na Univerzitě v Georgii a doktorát v oboru chování zvířat na Kalifornské univerzitě v Davisu. Strávila více než dvě desetiletí životem a prací v africké divočině, kde studovala zvířata, která milovala, a nakonec tato pozorování a zkušenosti zaznamenala ve třech bestsellerech literatury faktu, na jejichž vzniku se jako spoluautorka podílela.

„Ke vzniku tohoto příběhu mě inspiroval i můj vlastní život biologa, který žije na samotách v různých částech Afriky,“ vysvětluje Owens. „Příroda nás může mnohé naučit o lidské povaze. Zapomínáme, že jsme součástí přírody. Nejsme od ní odděleni. Máme s přírodou skutečné spojení, o kterém si většina lidí myslí, že neexistuje.“

„Mluvíme o matce přírodě, ale ve skutečnosti se k ní jako k matce nechováme, a to je velmi důležité zjištění,“ míní Owens. „Velice upřímně doufám, že jednou z věcí, které si diváci z tohoto filmu odnesou, je zážitek v podobě záběrů přírody, bažin, toho prostředí samotného. Bažiny přímo vybízejí k vyobrazení na velkém filmovém plátně.“

„Vzpomínám si, jak se mi Reese o této knize poprvé zmínila,“ říká producentka Lauren Neustadter, prezidentka filmového a televizního oddělení společnosti Hello Sunshine. „Zamilovaly  jsme si Kyu, její svět, její příběh o přežití, kdy je nucena se potýkat se spoustou překážek. Když jsme se nad příběhem knihy zamyslely po filmové stránce, byl velice lákavý. Prostředí, ve kterém se odehrává, je naprosto úžasné, a příběh samotný je velice výpravný. Samotný močál je neuvěřitelně fotogenický. Svěží zeleň i svět, ve kterém Kya žije – laguna, pláž, všechna ta další místa – jsou tak neuvěřitelně krásná a romantická. A samotná Kya je také velice výjimečná postava – je to netradiční hrdinka a v rámci svých zážitků si označení hrdinka zaslouží zcela nepopiratelně. Příběh téhle pozoruhodné ženy v tak podmanivém prostředí mi připadal pro filmová plátna jako stvořený, a přišlo nám tedy, že je pro zfilmování naprosto ideální.“

„Nevím, co by s mým románem bylo, nebýt Reese Witherspoon,“ prohlašuje Owens. „Nejprve ji podpořila prostřednictvím svého knižního klubu, pak přišel žebříček bestsellerů a teď tu máme film. Udělala pro tuto knihu a pro bezpočet dalších autorů a autorek opravdu hodně.“

Elizabeth Gabler se svým týmem ve společnosti 3000 Pictures měla na svém produkčním kontě úspěšné filmy jako Ďábel nosí Pradu, Marley a já, Hvězdy nám nepřály, Voda pro slony, Já, Simon, Nenávist, kterou jsi probudil, Žena v okně, Skrytá čísla a Pí a jeho život.

Velké nadšení pro literaturu motivuje společnost 3000 Pictures k tomu, aby jako divize společnosti Sony Pictures Entertainment pomohla přivést na plátna kin výjimečné romány, jakým je například i román Kde zpívají raci. „Všichni ve společnosti 3000 Pictures jsme náruživí čtenáři a naše láska k literatuře nám zprostředkovává velké množství skvělých příběhů k výrobě filmových adaptací,“ prohlašuje Gabler. „Jsme nadšeni a poctěni, že právě tento film je naším prvním pro společnost Sony Pictures. Román Kde zpívají raci si získal srdce a fantazii čtenářů po celém světě, kteří hledají útočiště v Kyině světě a svěží a nádherné bažinaté krajiny, a setkávají se s pozoruhodnými obyvateli městečka Barkley Cove. Román nám v postavě Kyi představuje velice sympatickou hrdinku, ale nabízí také intenzivní romantický příběh a děsivá tajemství – jde tedy o dokonalý recept pro vznik výpravného a památného filmu.“

Gabler měla k látce blízko, protože již v minulosti s Delií Owens spolupracovala na přípravě jedné z jejích knih literatury faktu pro potenciální filmovou adaptaci. „Mám velké štěstí, že znám Delii Owens už velmi dlouho,“ říká Gabler.

„Delia svým svěžím a sugestivním projevem v tomto románu stvořila něco skutečně jedinečného. Zcela vás pohltí, protože působí velice opravdově. Sama Delia se v dětství toulala divočinou a bažinami a setkávala se s tamními tvory, a v této cestě pokračovala jako vědkyně a bioložka po celý život. Se všemi těmito zážitky nás ve svém románu prostřednictvím postavy Kyi seznamuje.“

Gabler prohlašuje, že v románu rozpoznává témata, která jsou důvodem, proč podle ní oslovila tolik lidí. „Myslím, že román Kde zpívají raci je něčím, na co lidé dlouho čekali,“ pokračuje Gabler. „Jde o příběh o naději ve světě, který ji velice potřebuje, a o příběh přežití ve světě, který potřebuje příběhy o přežití.“

Gabler se tedy podařilo získat práva na vytvoření filmové adaptace románu Kde zpívají raci a v reakci na tuto skutečnost poté oslovila Witherspoon a společnost Hello Sunshine s nabídkou filmu produkovat. Později, když založila svou současnou společnost 3000 Pictures u společnosti Sony Pictures, převedla práva na adaptaci na ni.

„Patří mezi naše nejoblíbenější partnery,“ říká Gabler. „Jsou jako rodina – jde o dokonale symbiotický vztah, kdy se na sebe neustále můžeme spoléhat. Je skvělé, že se tento film stal nejen prvním celovečerním filmem společnosti 3000 Pictures, ale také prvním celovečerním filmem společnosti Hello Sunshine.“

Není náhodou, že tým Hello Sunshine přizval ke spolupráci na adaptaci románu do filmové podoby výhradně ženský tvůrčí tým, a ženy tvořily také většinu štábu. „Ve společnosti Hello Sunshine se zaměřujeme na hledání filmařek, které ve své osobě divákům přinášejí nový pohled na věci a příběhy, které jsme na filmových plátnech ještě neviděli,“ vysvětluje Witherspoon. „Pro potřeby tohoto filmu zmíněné ženy vytvořily pestré světy, které se zaměřují právě na mezilidské vztahy svých postav.“

„Kde zpívají raci je příběh, který je pro filmové tvůrce prakticky splněným snem,“ říká režisérka Olivia Newman. „V jeho středu se nachází úžasná ženská hrdinka, jakou jsme na plátně ještě neviděli. Je zranitelná a emocionální, ale také silná a houževnatá. A její příběh přesahuje do několika různých žánrů - najdeme zde působivý romantický příběh, je tu i tajemná vražda, a máme tu také příběh o přežití. Když jsem si přečetla knižní předlohu a po ní scénář, říkala jsem si, že se jim podařilo skvěle vystihnout všechny tyhle odlišné světy a také prvky příběhů, na které jsem se jako režisérka nedočkavě těšila.“

„Myslím, že Kye oslovuje všechny diváky na osobní úrovni. V každém z nás je kousek Kyi,“ pokračuje Newman. „Ale nemyslím si, že bychom se někdy v minulosti na plátně setkali s postavou, jako je Kya, rozhodně ne v tomto pojetí. Snímek Kde zpívají raci vypráví příběh o houževnatosti. Jeho základní myšlenkou je to, že láska a mezilidská pouta jsou základem pro naše přežití. Jde o příběh o víře ve vlastní hodnotu, a to i tehdy, když v ni ostatní nevěří. Jde o příběh o přežití a o tom, že zákony přírody se od zákonů naší společnosti někdy výrazně odlišují.“

Pro scenáristku Lucy Alibar, spoluautorku filmu Divoká stvoření jižních krajin nominovanou na Oscara, bylo vyjádření zákonů světa bažin součástí budování postavy Kyi. „Bažina se stává její opatrovnicí, udržuje ji při životě. V knize je výslovně uvedeno, že se bažina stala její matkou,“ poznamenává Alibar.

„Příroda je velmi důležitá pro to, kým Kya jakožto člověk a jako postava je. Kya pozoruje divočinu a díky tomu získává poznatky o tom, jak svět doopravdy funguje.“ Pro Alibar je druhým klíčovým prvkem postavy Kyi záhada Chaseovy smrti.

Říká, že nejde o prostou filmovou zápletku, která by postrádala další pointu. „Bylo velmi důležité, aby tahle záhada byla součástí tajemství, která Kya ztělesňuje,“ soudí. „Jinými slovy nejde o záhadu, jejíž jedinou pointou by bylo, aby diváci měli možnost sledovat řešení nějakého tajemství. Musí nám sdělovat zásadní informace o tom, kým Kya je a jaké byly její předchozí osudy. Zatímco rozplétáme záhadu toho, jak Chase zemřel, rozplétáme také záhadu toho, kým Kya je, jak se naučila přežít a jak došlo k tomu, že se v bažinách zcela zabydlela.“

„Na postavě Kyi se mi líbí hlavně to, jak je houževnatá,“ prohlašuje Daisy Edgar-Jones, která Kyu Clarkovou ve filmu ztvárnila. „Její vztah s Chasem skončil špatně. Když je Chase nalezen mrtvý v bažině, ocitne se Kya před soudem, obviněná z jeho vraždy. Během procesu se na ni upírají zraky naprosto všech, ale ona i přesto stále projevuje neuvěřitelnou odolnost a vnitřní sílu a zachovává si svou mlčenlivou odhodlanost a své spojení se světem přírody.“

„Kya prohlašuje, že příroda nemá temné stránky, jen objevuje vynalézavé způsoby, jak přežít,“ říká Edgar-Jones. „Pro Kyu, ke které byla rodina a lidé, kteří ji opustili, velice krutí, byla tím jediným, na co se vždy mohla spolehnout, příroda. Vždycky tu pro ni byla a myslím, že se tedy stala její rodinou.“

„Daisy Edgar-Jones je talentem, jaký objevíte jednou za život,“ říká Witherspoon. „Dokáže ztvárnit neuvěřitelné množství různých postav. Její herecký výkon v tomto filmu vám jasně zprostředkovává zranitelnost i divokost hrdinky příběhu. Ze spolupráce Daisy a Livi vzešla role, která je ve svém pojetí občas velmi minimalistická a niterná, a jindy zase překypuje zuřivostí a divokosti. Nejde tu o žádnou přetvářku ani předstírání, Daisy se ve svou postavu zkrátka kompletně promění. A musím také podotknout, že jsem poměrně náročná, co se týče věrohodnosti jižanského přízvuku, ale Daisy se s ním popasovala naprosto skvěle, s velkým respektem k jazyku a způsobu, jakým Delia román napsala.“

„Do svého hereckého výkonu zapracovala všechny odlišné aspekty této postavy,“ míní Neustadter. „Je citlivá, ale zároveň silná. Je tajemná. Je romantická. Zdá se mi, že se jí podařilo ke Kye vytvořit pouto, které je ve své intenzitě velice vzácné a pozoruhodné.“

Aby se Edgar-Jones, která pochází z Londýna, na svou roli patřičně připravila, musela se ve všech ohledech stát Kyou Clarkovou: ať už jde o její fyzickou sílu, zkušenosti s používáním lodi v bažinách, talentu pro kreslení a malování, nebo samozřejmě také o její karolinský přízvuk. „Četla jsem tu knihu pořád dokola,“ říká Edgar-Jones. „Když jsem dostala scénář, prošla jsem si každou scénu, ve které jsem figurovala, a klíčové informace o dané kapitole jsem si vypsala na okraje stránek scénáře, což mi opravdu pomohlo. Hodně jsem se toho naučila o lodích a o bažinách – jak o flóře a fauně, tak i o prostředí samotném.“

Aby zamaskovala svůj londýnský přízvuk a mluvila jako Američanka z poloviny minulého století, která žije na pobřeží Severní Karolíny, svěřila se do rukou dialektové instruktorky Francie Brown. „Ráda pracuji s přízvukem, protože pokud v rámci rolí používám svůj normální styl mluvy a hlas, jsem z toho velice nesvá,“ vysvětluje Edgar-Jones. „Protože se ve filmu Kya objevuje v několika různých obdobích svého života, bylo důležité vyjádřit nuance toho, jak její hlas stárne. V 15 letech má hlas vyšší a s tím, jak stárne a je jí 20 a později i 23, postupně klesá a proměňuje se. Její hlas mi pomáhal se s ní ztotožnit, protože v sobě má jakousi neobvyklou jemnost, kterým se její hlas liší od mého, což představovalo velice dobrý způsob, jak bych si současně mohla od postavy samotné udržet nezbytný odstup.“

Jelikož je Kya talentovaná umělkyně, rozvíjela Edgar-Jones své dovednosti prostřednictvím setkání s výtvarníkem filmu Kirbym Feaganem, během kterých se společně věnovali kresbě. Feagan vytvořil většinu Kyiných obrazů, které ve filmu vidíme. „S Kirbym se mi pracovalo báječně. Je neuvěřitelně talentovaný,“ prohlašuje Edgar-Jones. „Když jsem poprvé přijela do New Orleans a chystali jsme se na natáčení, požádala jsem ho, zda by mě mohl naučit kreslit. Nakreslili jsme si pár mušlí. Vydali jsme do městského parku a on mě naučil, jak nakreslit úžasně realistické peří. Bylo to fascinující.“

První romantický vztah v Kyině životě se pojí s postavou Tatea Walkera, který se kdysi kamarádil s jejím bratrem Jodiem z dětství, než Jodie od jejich násilnického otce utekl. Kya a Tate, nyní mladý muž se slibnou budoucností, spolu vstoupí do tajuplného světa flirtování. „Když byli mladší, Kya s Tatem rádi hledali ptačí pírka,“ popisuje Taylor John Smith, který si zahrál postavu Tatea Walkera.

„Po smrti matky a sestry se Tate rozhodne žít opět mezi ostatními, a když někde narazí na pera, o kterých si myslí, že by se jí líbila, začne jí je nechávat na pařezu, aby ji na ně nalákal. A ona mu na oplátku začne také nějaká nechávat a stane se z toho pro ně jistá forma hry, jakási vzájemná komunikace dvou lidí, které spojuje láska k přírodě – až do okamžiku, než se jejich cesty definitivně protnou, hra skončí a začne skutečný romantický vztah.“ Když Tate zjistí, že Kya neumí číst ani psát, rozhodne se ji to naučit. „Jedním z prvních významných společných zážitků pro Tatea a Kyu je výuka abecedy v lese na pařezu,“ vysvětluje Smith.

„Když Kya získá možnost naučit se sama číst a psát, otevře se jí svět zcela nových možností a vznikne mezi nimi společné pouto. Jakmile umí číst a psát, může dokumentovat všechny věci, které chce o svých objevech v bažinách zaznamenat.“

„To je jeden z největších darů, jaký od něj Kya může dostat,“ říká Edgar-Jones. „Poprvé v životě si může zapisovat svá pozorování přírody a trvale je zaznamenat. A v průběhu toho se jejich láska mění z přátelství až na romantický vztah.“ Newman podle Smithe podává jejich romantický vztah s jistým pohádkovým pojetím.

„Jsou bezstarostní a zvídaví, zjišťují, kým jsou jak oni sami, tak i ten druhý, a pak zjišťují, jakou ve svých životech navzájem sehrávají role,“ říká. „Mají celou řadu společných pout, prozkoumávání bažin a rybaření, a především pak samozřejmě jejich společný platan.“

Když se Tate musí vydat na vysokou školu, slíbuje, že se vrátí. Je to ale mladík, který má před sebou slibnou budoucnost – a když dostane nečekanou nabídku účasti na letní výzkumné výpravě, rozhodne se jí využít. Když si uvědomí, že pro Kyu je jeho nepřítomnost známkou toho, že ji opustil, zmocní se ho pocit viny, který přetrvává celé roky. „Jde o tu nejhorší věc, jakou mohl Kye udělat, protože ji celý život někdo opouští,“ popisuje Smith.

Prázdnotu v jejím životě zaplní Chase Andrews, kterého ke Kye přitahuje její divoká, tajemná pověst. „Ve městě o ní vždycky všichni mluvili jako o vyděděnci, o divošce, která žije ve velice drsném a děsivém prostředí,“ vysvětluje Harris Dickinson, který si tuto roli zahrál. „Myslím, že to, co Chase na Kye tak přitahuje, je skutečnost, že je tajemná - myslím, že lidi často přitahují věci, které nechápou. Dívky v jeho okolí obvykle nejsou tak komplikované jako Kya, a všechno to, čím se od nich odlišuje – inteligence, přemýšlivost, její minulost, hloubka, traumata, kterými prošla – ho zaujme, děsí i vzrušuje současně. Pobyt v její společnosti mu umožňuje stát se novou verzí sebe sama, verzí, která existuje mimo hranice jeho rodného města a jeho rodiny.“

Newman říká, že ji k obsazení Dickinsona přimělo hercovo promyšlené pojetí této postavy. „Když jsem Harrise Dickinsona viděla na konkurzu pro roli Chase, říkala jsem si, že té postavě dodává velice výraznou hloubku,“ míní Newman.

„Pro Livi Newman i pro mě bylo důležité, aby Chase nevnímal Kyu jen jako neobvyklou výzvu, kterou chce získat, ale aby do ní byl skutečně svým omezeným způsobem zamilovaný,“ popisuje Alibar. „Skutečně touží po tom, aby existoval svět, ve kterém by s ní mohl strávit život, ale Chase je bohužel slaboch a nedokáže se na rozdíl od Tatea vymanit společenským vzorcům chování a očekáváním, která mu město nastavilo.“

„Chase má pocit, že se může před Kyou chovat otevřeněji, protože si uvědomuje, že jejich společný svět mu poskytuje vysokou míru soukromí,“ říká Dickinson. „Skutečnost, že od sebe oba světy odděluje, je jen dalším potvrzením obav, které vnímá. Nechce být odhalen.

Pro Chase by byl vztah s Kyou Clarkovou, dívkou z bažin, natolik kontroverzní, že by se nedokázal vyrovnat s tím, jak by na něj druzí reagovali. Je to slaboch, není dostatečně sebevědomý a nemá potřebnou integritu, aby se s jejich reakcí byl schopen vypořádat. Nemluvě o tom, že má také přítelkyni, které lže, a proto pochopitelně i z tohoto důvodu netouží po odhalení.“

Film Kde zpívají raci se natáčel v exteriérech v blízkosti New Orleans v Louisianě. Filmaři si tuto oblast vybrali kvůli velkému množství bažin a močálů a také kvůli přítomnosti řady historických jižanských měst, které měly ve filmu zastoupit jak městečko Barkley Cove, tak i Kyin domov v bažinách.

„Přírodní kulisy jsou pro tento film velmi důležité. Krajina je v tomto filmu vším,“ říká Newman. „Při hledání lokací jsme se hodně snažili najít specifickou krajinu, která je nedílnou součástí vyprávění Kyina příběhu. Je to Kyin svět: slaniska, pláže, bažiny… Zejména jsem se chtěla ujistit, že budeme mít možnost zobrazit kontrast mezi cypřišovými močály a plochými travnatými kousky země, které tvoří zdejší bažinatou krajinu.“

Scénáristka Lucy Alibar říká, že bažina ve filmu doslova ožívá. „Myslím, že bažina je v příběhu filmu naprosto svébytnou postavou,“ říká. „Na začátku knihy vás Delia s Kyou seznámí prostě jen tím, jak Kya o bažinách mluví. Bažina je zde postava, která je od Kyi naprosto neoddělitelná, takže bylo velmi důležité, aby byla bažina stejně zásadní postavou jako Kya samotná.“

Režisérka Olivia Newman sestavila pro práce na tomto filmu z velké části čistě ženský štáb, což je velice neobvyklé. Kromě scenáristky Lucy Alibar a producentek Reese Witherspoon a Lauren Neustadter, které doplňovala také vedoucí výroby Elizabeth Gabler, byly členkami štábu také kameramanka Polly Morgan, produkční Sue Chan a kostmérka Mirren Gordon-Crozier. Štáb pak doplnili střihač Alan Edward Bell a skladatel Mychael Danna.

„Nejde o něco, na co bych během příprav na natáčení filmu skutečně přemýšlela, ale často k tomu dojde naprosto přirozeně,“ svěřuje se Newman. „Když hledám členy štábu a vedoucí jednotlivých týmů, dbám na to, aby seznam těch, mezi kterými se rozhodujeme, byl různorodý. S nabídkou spolupráce pak oslovíme ty, kteří sdílejí naše představy o výsledném snímku. Prostě tak nějak došlo k tomu, že všichni ti, kteří zmíněné podmínky splňovali, byly shodou okolností ženy – je docela možné, že všechny tyto ženy náš projekt přitahoval, a právě proto tedy naše představy sdílely. Nemám tušení, proč tomu tak bylo, ale zkrátka se pro tenhle film hodily nejlépe.“

Newman a Morgan od počátku sdílely společné představy o vizuálních prostředcích filmu. „Od prvního rozhovoru s Livi jsme se okamžitě shodovaly na tom, jak by měl být tento příběh zpracován,“ říká Morgan. „Všechny rozhovory, které jsme na začátku vedly, se týkaly vyprávění intimního příběhu v prostředí nádherné krajiny - vytvoření velkolepého vyobrazení bažin, zatímco příběh, který prožívá Kya, a také pouť, na kterou se v něm vydává, zůstávají intimní a nenápadné.“

Skutečnost, že film zpracovává několik různých motivů, si vyžadovala více různých pojetí. „Chtěli jsme kamer a světla využít k tomu, abychom divákům pomohli pochopit pouť, na kterou se Kya vydává, ale také všechny další motivy tohoto příběhu,“ vysvětluje Morgan. „Velice jsme toužili po tom, aby film působil lyrickopoetickým dojmem, který by byl velmi emotivní, aby odpovídal Kyinu příběhu, ale zároveň jsme potřebovali, aby měl film dramatický nádech a obsahoval v sobě napětí kriminálního thrilleru. Soustředili jsme se na to, co se po emocionální stránce odehrává v každém z jednotlivých bodů příběhu, a to se stalo inspirací pro konkrétní záběry kamer, nasvícení scén, volbu barev nebo práci se stíny. Snažím se herecké výkony doplnit a umocnit, abych po stránce vyznění pomohla vykreslit obraz toho, co se právě odehrává.“

Při návrhu vizuální podoby filmu stála výtvarnice Sue Chan před celou řadou problémů – a jedním z největších byla problematika stavby Kyina domu. „V bažině je všechno velice živé,“ říká. „Má svůj vlastní způsob komunikace a svůj vlastní rytmus. Každý, kdo by žil v bažině jako Kya, by to neodmyslitelně vnímal – stává se to součástí její osobnosti. Její chatrč, bažina a příroda jsou pro příběh tak důležité proto, protože s Kyou skutečně splývají. Tvoří základ jejího života.“

Při stavbě domu Chan se svým týmem začala pochopitelně nejprve přípravami. „Obvykle bychom postavili kulisy interiéru v ateliérech, ale my jsme toužili po tom, abychom v domě navodili dostatečně intenzivní atmosféru, která by jasně sdělovala, že je dům samotný obklopený bažinami. Rozhodli jsme se tedy, že postavíme exteriér i interiér domu a natáčet budeme přímo v exteriérech.“

To znamenalo, že měl tým Sue Chan dva úkoly, které byly svou podstatou zcela rovnocenné: co postavit a kde. „Podařilo se nám najít spousty skvělých referencí a architektonických detailů o pobřežních domech v Severní Karolíně,“ vzpomíná. „Představovaly klíčové základní prvky toho, jak by měl celý dům vypadat. S Livi jsme vedly řadu hovorů o půdorysu domu, o tom, jak ho popisuje kniha a co by od něj potřebovala k tomu, aby scény správně fungovaly a bylo možné vystavět na nich celý příběh.“

„Příběh domu je příběhem rodiny,“ prohlašuje Chan. „Vyvíjel se od doby, kdy šlo o jednopokojový dům otcovy rodiny až do doby, kdy se celá rodina začala rozrůstat,“ vysvětluje Chan. „Podle našich představ šlo o rybářskou chatu, jednopokojovou s verandou. Jakmile se rodina rozrostla, přestavěli zadní verandu na kuchyni. Ložnice rodičů se zrodila v další části verandy. Pak, když se rodina vytratí, začne celý dům chátrat. Vrstvy nátěrů se loupou a nahrazují je barvy, které zrovna někdo někde sehnal. Tapety se k sobě tak docela nehodí.“

Reese Witherspoon (produkce) je kritikou i diváky velice ceněná herečka, podnikatelka, producentka a autorka bestsellerů. Získala Oscara za roli June Carter Cashové ve filmu Walk the Line a později byla ve stejné kategorii nominována za film Wild z roku 2014, který také produkovala. Witherspoon si zahrála také v oblíbených filmech Holka na roztrhání, Pravá blondýnka a Kdo s koho, a v oceňovaných televizních seriálech Sedmilhářky, Little Fires Everywhere a The Morning Show.

Mezi její další filmové počiny patří snímek společnosti Disney V pasti času a animované hudební komedie společnosti Universal Pictures Zpívej a Zpívej 2. Kromě herectví a produkce se Witherspoon věnuje také psaní a podnikání. V roce 2016 založila společnost Hello Sunshine, mediální a obsahovou společnost, která se věnuje ženským autorkám a vyprávění příběhů na všech platformách. Společnost Hello Sunshine je také domovem čtenářských klubů Reese's Book Club a Reese's YA Book Club, které se zaměřují na vyprávění příběhů, v jejichž centru se objevují ženy.

Witherspoon v září 2021 prodala Hello Sunshine společnosti Blackstone. Nyní je Hello Sunshine klíčovou součástí rozsáhlejší mediální společnosti Candle Media. Witherspoon je obhájkyní a aktivistkou v boji za ženské otázky po celém světě.

Viděli jste film Kde zpívají raci? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer filmu Kde zpívají raci Falcon

Fotogalerie
33 fotografií