Obsah seriálu Agent (The Spy)

Eli Kohen, úředník přeškolený na tajného agenta, se v 60. letech 20. století vydá do Sýrie na mnohaletou nebezpečnou misi jako špión Mossadu.

Obsazení seriálu Agent (The Spy)

Herci Postavy
Sacha Baron Cohen Eli Cohen / Kamel Amin Thaabet
Hadar Ratzon-Rotem Nadia Cohen
Yael Eitan Maya
Noah Emmerich Dan Peleg
Nassim Si Ahmed Ma'azi Zaher al-Din
Moni Moshonov Jacob Shimoni
Alona Tal Julia Schneider
Mourad Zaoui Benny
Alexander Siddig Ahmed Suidani
Marc Maurille seržant IDF
Waleed Zuaiter Generál Amin al-Hafiz
Arié Elmaleh Michel Aflaq
Hassam Ghancy plukovník Salim Hatum
Uri Gavriel šejk Majid al-Ard
Tim Seyfi Mohammed bin Laden

Sasha Baron Cohen - Eli Cohen

Britský komik, herec a spisovatel. Narodil se 13. října 1971 v londýnském Hammersmithu. Cohen je známý především díky svým satirickým postavám, mezi něž patří Ali G, Borat Sagdiyev a Brüno Gehard.

Studoval historii na Christ's College v Cambridgi, kde se zapojil do univerzitního dramatického spolku. V roce 1998 vytvořil postavu Aliho G, satirického rappera ze Staines v Middlesexu. Cohenovo ztvárnění Borata ve stejnojmenném filmu z roku 2006 mu vyneslo široké uznání kritiky.

Za roli ve filmu Borat z roku 2006 získal Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v muzikálu nebo komedii. Cohen se objevil i v dalších filmech, například Talladega Nights, Sweeney Todd nebo Les Misérables. V roce 2020 si zahrál ve filmu Proces s Chicagem 7, který byl několikrát nominován na Oscara. Cohen je ženatý s herečkou Islou Fisherovou a pár má spolu tři děti.

Hadar Ratzon-Rotem - Nadia Cohen

Izraelská herečka. Narodila se 6. července 1976 v izraelském městě Herzlija. Ratzon-Rotemová vystudovala herectví na Škole múzických umění Bejt Zvi v izraelském Ramat Ganu.

Svou hereckou kariéru zahájila v izraelských divadelních představeních, poté přešla k filmu a televizi. Ratzon-Rotemová získala mezinárodní uznání díky roli Tamar Rabinyanové v izraelském televizním seriálu "False Flag". Objevila se také v dalších izraelských televizních seriálech, například "Na dotek" a "V léčbě". V roce 2004 Ratzon-Rotem debutovala v izraelském filmu "Campfire". V roce 2019 si zahrála v izraelském filmu "Incitement", který měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu.

Ratzon-Rotemová byla za svůj herecký výkon nominována a získala několik ocenění, včetně ceny Izraelské akademie za nejlepší herečku ve vedlejší roli v roce 2008. Je vdaná za izraelského herce Yorama Toledana a mají spolu dvě děti.

Yael Eitan - Maya

Izraelská herečka. Narodila se 29. července 1981 v Tel Avivu v Izraeli. Eitan začala svou hereckou kariéru v izraelských divadelních představeních. V roce 2006 debutovala v izraelském televizním seriálu "Parashat HaShavua".

Eitan získala mezinárodní uznání za roli Yaary "kapitánky Ayaly" v izraelském televizním seriálu "Fauda". Objevila se také v dalších izraelských televizních seriálech, například "Losing Alice" a "Asylum City". V roce 2006 Eitan debutovala v izraelském filmu "The Bubble". V roce 2020 se objevila v izraelském filmu "Asia", který byl vybrán jako oficiální izraelský návrh na nejlepší mezinárodní celovečerní film na 93. ročníku udílení Oscarů.

Eitan získala za svůj herecký výkon několik ocenění, včetně izraelského Oscara za nejlepší herečku v roce 2013. Je vdaná za izraelského herce Tomera Kapona, který je také jejím hereckým kolegou ve filmu "Fauda".

Nassim Si Ahmed - Ma'azi Zaher al-Din

Francouzský herec alžírského původu. Narodil se 7. listopadu 1987 v Saint-Denis ve Francii. Si Ahmed vystudoval Národní konzervatoř dramatických umění v Paříži.

Svou hereckou kariéru zahájil ve francouzských divadelních představeních, poté přešel k filmu a televizi. Si Ahmed získal uznání kritiky za roli Samira ve francouzském filmu "Božští" z roku 2016. Objevil se také v dalších francouzských filmech, jako jsou "Custody" a "The Prayer". Si Ahmed v roce 2016 debutoval v televizi ve francouzském seriálu "Marseille".

V roce 2019 si zahrál ve francouzském televizním seriálu "The Pier" společnosti Netflix. Si Ahmed byl za svůj herecký výkon nominován a získal několik ocenění, včetně ceny César pro nejslibnějšího herce v roce 2017. Je také scenáristou a režisérem a natočil několik krátkých filmů.

Agent (The Spy) - podrobné informace o seriálu

Eli Cohen byl izraelský špion, kterého zpravodajská služba Mossad vyslala na misi do Sýrie. Cohen se narodil v roce 1924 v egyptské Alexandrii a později se v roce 1949 přestěhoval do Izraele.

V roce 1960 byl Cohen naverbován Mosadem a vyslán do Argentiny na výcvik ve špionáži a tajných operacích. V roce 1961 byl vyslán do Sýrie pod krytím syrského podnikatele jménem Kamel Amin Thaabet. V syrské společnosti se rychle stal prominentním a získal přístup k vysokým vládním úředníkům. Cohen poskytoval izraelské vládě cenné zpravodajské informace o pohybech a plánech syrské armády, včetně výstavby vojenských zařízení.

V roce 1965 však byl Cohen syrskými úřady odhalen a zatčen. Byl souzen a odsouzen za špionáž a v květnu téhož roku byl veřejně oběšen. Cohenovy činy byly přičítány k dobru Izraeli, který díky nim získal zásadní zpravodajské informace o Sýrii, a jeho odkaz je dodnes inspirací pro izraelské zpravodajské agenty. Izraelská vláda Cohenovi posmrtně udělila medaili Za zásluhy a v Tel Avivu po něm byla pojmenována ulice.

Cohenův příběh se stal námětem knih, filmů a dokumentů, včetně seriálu společnosti Netflix "The Spy" s Sachou Baronem Cohenem v hlavní roli Eliho Cohena.

Šestidenní válka byl konflikt, který se odehrál v červnu 1967 mezi Izraelem a sousedními arabskými státy Egyptem, Jordánskem a Sýrií. Válka trvala od 5. do 10. června 1967 a skončila rozhodujícím vítězstvím Izraele.

Válka byla důsledkem napětí, které v regionu narůstalo od založení Izraele v roce 1948. Začala preventivním izraelským úderem na egyptská letiště, který rychle vyřadil egyptské letectvo. Izrael poté zahájil ofenzívu na Sinajském poloostrově a dobyl jej od Egypta.

Izrael také získal Západní břeh Jordánu a východní Jeruzalém od Jordánska a Golanské výšiny od Sýrie. Válka měla pro Blízký východ dalekosáhlé důsledky. Izrael se stal regionální vojenskou mocností a jeho vítězství vedlo k nárůstu izraelského osídlení na dobytých územích. Vedla také k vysídlení statisíců Palestinců, kteří se stali uprchlíky.

Válka měla dopad i na arabský svět, v němž vyvolala pocit ponížení a touhu po pomstě. Byla významnou událostí v dějinách Izraele a formovala národní identitu země. Měla také trvalý dopad na region a její odkaz je cítit dodnes. Konflikt o dobytá území zůstává nevyřešen a otázky, které jsou jeho jádrem, jako jsou hranice, bezpečnost a práva Palestinců, jsou stále sporné.

Na serveru Rotten Tomatoes měl seriál krátce po uvedení na základě 43 recenzí 86% hodnocení s průměrnou známkou 6,97/10. Shoda kritiků na této stránce zní: "Ačkoli je Agent místy škrobený, zůstává jeho zkoumání skutečného špióna poutavé díky dojemnému výkonu Sachy Barona Cohena."

Na serveru Metacritic měl seriál průměr 68 bodů ze 100, což značí "obecně příznivé hodnocení". Nick Allen ze serveru rogerebert.com udělil seriálu 3 hvězdičky ze 4, přičemž převážně chválil vzrušení, které seriál buduje, a to, že dodává špionážnímu žánru nový rozměr. Allen píše: "...na konci prvního dílu se "The Spy" rozjede, když se Eli promění v Kamela, zatímco přednáší monolog do kamery - Kamelův životní příběh - a seriál okouzlí, když ukáže chameleonského herce, který hraje chameleonskou postavu."

Výkon Sachy Barona Cohena byl přijat obecně velmi kladně. Alan Sepinwall z časopisu Rolling Stone píše: "Baron Cohen nemohl najít roli, která by lépe odpovídala jeho nadání a dosavadní kariéře. Agent je thriller hraný zcela na rovinu, ale zároveň působí jako Baron Cohenova persona s mnohem vyššími sázkami." Analytici upozornili na otázky historické přesnosti některých prezentovaných událostí, jak je tomu u většiny historických dramat.

Podle bývalého syrského prezidenta Amína al-Hafíze se s Cohenem v Argentině nikdy nesetkal, natož aby se s ním přátelil, a funkce "náměstka ministra obrany" v té době v Sýrii ani neexistovala. Existovala však funkce hlavního poradce ministra obrany - pozice, v níž Cohen tvrdil, že působil.

Motiv tajných služeb a agentů je ve filmech a televizi oblíbeným tématem již několik desetiletí. Mezi nejznámější příklady patří série o Jamesi Bondovi, Mission: Impossible a série o Bourneovi.

V těchto filmech a seriálech se často objevují akční scény s vysokými sázkami, napínavé honičky a napínavé špionážní operace. Často také zahrnují exotická místa, krásné ženy a nejmodernější technologie. Oblibu tohoto motivu lze přičíst řadě faktorů. Zaprvé využívá naši fascinaci neznámem a tajemnem.

Umožňuje také velkou dávku napětí a vzrušení, když sledujeme, jak se hlavní hrdinové pohybují v nebezpečných situacích a překonávají zdánlivě nemožné překážky. Motiv tajného agenta je navíc často spojován s vlastenectvím a hrdinstvím. Postavy v těchto příbězích jsou často zobrazovány jako ušlechtilé a obětavé, ochotné riskovat své životy pro vyšší dobro.

V neposlední řadě motiv tajných agentů a špionáže odráží také dobové politické klima. Například během studené války byly špionážní thrillery obzvláště populární, protože napětí mezi Spojenými státy a Sovětským svazem dosáhlo bodu varu.

Uri Dan (1945-2006), na základě jehož knihy byl seriál adaptován, byl izraelský novinář, spisovatel a komentátor, který významně ovlivnil izraelskou politickou a mediální scénu. Narodil se v izraelském Tel Avivu a svou novinářskou kariéru zahájil jako vojenský zpravodaj časopisu Izraelských obranných sil (IDF) "Bamachaneh".

Později se stal politickým zpravodajem a komentátorem deníku "Maariv" a během své kariéry pracoval pro několik dalších médií. Dan byl známý svými vyhraněnými názory a podporou pravicové izraelské politiky. Byl blízkým přítelem a důvěrníkem Ariela Šarona, bývalého izraelského premiéra a ministra obrany, a napsal několik knih o Šaronově životě a kariéře. Dan byl také častým komentátorem v izraelských televizních a rozhlasových pořadech. Kromě politických komentářů byl Dan také uznávaným autorem, který napsal několik knih o izraelské historii a politice, včetně knihy "Masakr v Kafr Kasemu", která popisuje incident z roku 1956, při němž izraelští pohraničníci zabili desítky arabských civilistů, a knihy "Ariel Šaron: Intimní portrét", která přináší podrobný pohled na život a kariéru kontroverzního izraelského vůdce.

Dan byl v izraelské společnosti polarizující osobností, mnoho lidí obdivovalo jeho otevřenost a politické názory, zatímco jiní ho kritizovali za podle nich neobjektivní zpravodajství a podporu pravicové politiky. Jeho vliv na izraelskou žurnalistiku a politický diskurz je nicméně citelný dodnes a o jeho odkazu nadále diskutují a analyzují ho vědci a novináři v Izraeli i ve světě.