Obsah seriálu Andor

V nebezpečných časech se Cassian Andor vydává na cestu, která z něj udělá hrdinu Povstání. Příběh se odehrává pět let před filmem Rogue One: Star Wars Story (2016) a sleduje skupinu postav, které se staví proti Galaktickému Impériu během formování Povstání, včetně Cassiana Andora, člověka, jež se stane revolucionářem, a který se přidá k Povstání.

Obsazení seriálu Andor

Herci Postavy
Diego Luna Cassian Andor, původem z planety zničené Impériem
Antonio Viña Mladý Cassian, kdy mu na jeho rodné planetě říkali Kassa
Genevieve O'Reilly Mon Mothma, Imperiální senátorka za planetu Chandrila
Kyle Soller Syril Karn, zástupce šéfa bezpečnostní organizace Pre-Mor Authority pracující pro Impérium
Denise Gough Dedra Meero, důstojník Imperiální výzvědné služby ISB
Stellan Skarsgård Luthen Rael, Caleenin kontakt patřící k Povstalecké alianci
Adria Arjona Bix Caleen, Andorova spojenkyně
Faye Marsay Vel Sartha, velitelka povstalecké mise na planetě Aldani
Forest Whitaker Saw Gerera, veterán Klonových válek a vůdce militantní skupiny povstalců
Fiona Shaw Maarva Andor, Cassianova adoptivní matka
Andy Serkis Kino Loy, Andorův spoluvězeň a vedoucí směny nucených prací v Imperiálním vězení

Diego Luna - Cassian Andor

Mexický herec, režisér a producent, narozen 29. prosince 1979 v Mexico City. Je známý především díky rolím ve filmech Y Tu Mamá También, Rogue One: A Star Wars Story a Narcos: Mexiko."

Luna debutoval jako herec v mexické telenovele "El Abuelo y Yo", když mu bylo šest let. Mezinárodně se proslavil průlomovou rolí ve filmu "Y Tu Mamá También" z roku 2001. Luna hrál v anglicky i španělsky mluvených filmech a za své výkony v obou získal uznání kritiky. Několik filmů také režíroval, například "Abel", "Cesar Chavez" a "Pan Prase".

Kromě práce ve filmu je Luna také sociálním aktivistou a podporuje různé kauzy, včetně změny klimatu a práv migrantů. Luna je spoluzakladatelem produkční společnosti Canana Films, která se věnuje propagaci latinskoamerické kinematografie. Za svou filmovou práci získal řadu ocenění, včetně cen Ariel a Satellite Award.

Luna hovoří plynně španělsky, anglicky, francouzsky a portugalsky a jeho velkou vášní je vyprávění příběhů a podpora kulturní rozmanitosti.

Genevieve O'Reilly - Mon Mothma

Irská herečka, narozená 6. ledna 1977 v irském Dublinu. Nejvíce se proslavila rolemi ve filmech "Rogue One: A Star Wars Story", "The Matrix Reloaded" a "The Matrix Revolutions".

O'Reillyová vystudovala herectví na Královské akademii dramatických umění (RADA) v Londýně. Na profesionálním jevišti debutovala v roce 1996 ve hře "The Weir" v divadle Gate v Dublinu. O'Reillyová hojně pracovala v televizi, objevila se například v seriálech "Tin Star", "The Honourable Woman" a "Episodes". Objevila se také v několika filmech, například "The Secret Scripture", "Proud Mary" a "The Siege of Jadotville".

O'Reillyová si zahrála Mon Mothmu ve filmu "Rogue One: A Star Wars Story", přičemž tuto roli si poprvé zahrála ve vymazané scéně z filmu "Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů". Za svou práci ve filmu a televizi byla nominována na několik cen, včetně Irish Film & Television Award a Screen Actors Guild Award.

O'Reilly je velvyslankyní irského UNICEF a během své kariéry spolupracovala s několika dalšími charitativními organizacemi. Je známá svou všestranností jako herečka a schopností vnést do svých rolí hloubku a nuance, ať už na jevišti nebo na plátně.

Kyler Soller - Syril Karn

 Britský herec, narozený 1. března 1983 v Bridgeportu ve státě Connecticut, USA. Je známý především díky rolím ve filmech "The Hollow Crown", "Poldark" a "The Good Soldier".

Soller vystudoval Královskou akademii dramatických umění (RADA) v Londýně. Na divadelních prknech debutoval v roce 2008 ve hře "The Glass Menagerie" v londýnském divadle Apollo. Soller se objevil v několika významných inscenacích na West Endu a na Broadwayi, včetně "Edwarda II.", "Long Day's Journey Into Night" a "The Inheritance".

Pracoval také v televizi, kde se objevil například v seriálech "Doctor Who", "The Shadow Line" a "Breathless". Za své výkony ve filmu i v televizi získal Soller uznání kritiky a byl za svou práci nominován na několik cen. Za svůj výkon ve hře "The Inheritance" získal Olivier Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Soller je známý svou schopností vnést do svých postav hloubku a komplexnost a také svou hereckou všestranností.

Je ženatý s hereckou kolegyní Phoebe Foxovou a tento pár spolu pracoval v několika inscenacích, včetně "Pohled z mostu" a "Efekt".

Denise Gough - Dedra Meero

Irská herečka, narozená 28. února 1980 v Ennisu, hrabství Clare, Irsko. Je známá především díky rolím ve filmech "Andělé v Americe", "Colette" a "Paula".

Goughová vystudovala Akademii živého a reprodukovaného umění v Londýně. Na divadelních prknech debutovala v roce 2004 ve hře "The Plough and the Stars" v Královském národním divadle v Londýně. Goughová má za sebou bohatou divadelní činnost, hrála například v inscenacích "Lidé, místa a věci", "Racek" a "Vévodkyně z Malfi".

Objevila se také v několika filmech, například "Juliet, Naked", "The Kid Who Would Be King" a "Monday". Za svůj výkon ve filmu "Lidé, místa a věci" získala Goughová v roce 2016 Olivier Award pro nejlepší herečku. Za svou práci v divadle a ve filmu byla nominována na několik dalších cen, včetně ceny BAFTA Rising Star Award. Goughová je známá svými intenzivními a emočně vypjatými výkony, stejně jako schopností ztvárnit složité postavy s hloubkou a nuancemi.

Je silnou zastánkyní osvěty v oblasti duševního zdraví a otevřeně hovoří o svém vlastním boji se závislostí a léčbě.

Stellan Skarsgård - Luthen Rael

Švédský herec, narozený 13. června 1951 ve švédském Göteborgu. Je známý především díky rolím ve filmech "Dobrý Will Hunting", "Piráti z Karibiku" a "Černobyl".

Skarsgård začal svou kariéru v divadle a poté přešel k filmu a televizi. Objevil se ve více než 100 filmech, včetně "Prolomit vlny", "Dívka s dračím tetováním" a "Avengers". Skarsgård získal uznání kritiky za své výkony ve švédské i mezinárodní kinematografii a byl za svou práci nominován na několik cen. Pracoval také v televizi, kde se objevil v seriálech jako "River", "Království" a "Entourage".

Skarsgård je známý svou hereckou všestranností a schopností plynule přecházet mezi dramatickými a komediálními rolemi. Během své kariéry spolupracoval s několika významnými režiséry, mezi něž patří Lars von Trier, David Fincher a Gus Van Sant.

Skarsgård je také publikujícím autorem, napsal memoáry s názvem "Sagan om Mylingen" (Příběh o Mylingovi). Je otcem několika významných herců, včetně Alexandera Skarsgårda a Billa Skarsgårda

Forest Whitaker - Saw Gerera

 Americký herec, narozený 15. července 1961 v Longview v Texasu, USA. Je známý především díky svým rolím ve filmech "Poslední skotský král", "Černý panter" a "Rogue One: Příběh Hvězdných válek".

Whitaker vystudoval hudbu a herectví na Kalifornské státní polytechnické univerzitě v Pomoně. Ve filmu debutoval v roce 1982 ve filmu "Tag: "The Assassination Game". Whitaker se objevil ve více než 100 filmech, mimo jiné ve snímcích "Pták", "Hra na pláč" a "Komorník Lee Danielse". Za svou práci získal řadu ocenění, včetně Oscara za nejlepší mužský herecký výkon za roli ve filmu "Poslední skotský král".

Whitaker působil také v televizi, kde se objevil například v seriálech "The Shield", "Criminal Minds": Podezřelé chování" a "Impérium". Je také producentem a produkoval několik filmů, včetně "Fruitvale Station" a "Dope".

Whitaker je velvyslancem dobré vůle Organizace spojených národů a spolupracuje s několika humanitárními organizacemi. Je známý svou tichou intenzitou a schopností ztvárnit složité postavy s hloubkou a nuancemi.

Fiona Shaw - Maarva Andor

Irská herečka známá pro své všestranné role ve filmu, televizi a divadle. Narodila se 10. července 1958 v irském hrabství Cork. Shawová získala během své kariéry řadu ocenění a nominací, včetně čtyř cen Olivier a dvou cen Tony. Nejvíce se proslavila rolí Petunie Dursleyové ve filmové sérii o Harrym Potterovi.

Shawová se objevila také v populárních televizních seriálech, jako jsou Killing Eve, Fleabag a True Blood. V roce 2001 byla jmenována komandérem Řádu britského impéria (CBE) za své zásluhy v oblasti dramatu. Shawová má hlubokou vášeň pro Shakespearovy hry a objevila se v několika inscenacích, například Richard II, Jindřich IV. a Jak se vám líbí.

Režírovala také různé divadelní inscenace, včetně oper Figarova svatba a Jezdci na moři. Shaw je absolventkou Královské akademie dramatických umění (RADA) v Londýně. Přestože je Shaw kritikou uznávanou herečkou, je známá svou přízemností a skromností.

Andy Serkis - Kino Loy

Anglický herec, režisér a producent, narozený 20. dubna 1964 v západním Londýně. Je známý především díky svým rolím v motion-capture, včetně Gluma ve filmové sérii Pán prstenů a Caesara v restartované sérii Planeta opic.

Serkis se objevil také v rolích bez motion capture ve filmech jako Avengers: Věk Ultrona a Star Wars: Síla se probouzí. Za své herecké výkony získal uznání kritiky a byl nominován na několik cen, včetně ceny BAFTA za roli ve filmu Sex & drogy & rock & roll. Serkis je také zkušený režisér a režíroval filmy jako Mauglí: Legenda o džungli a Venom: Ať žije krveprolití. Kromě práce ve filmu je Serkis také spoluzakladatelem společnosti The Imaginarium Studios, která se specializuje na technologii snímání výkonů.

Serkis se zasazuje o různé charitativní účely, včetně Teenage Cancer Trust a The Gorilla Organization. Je absolventem Lancasterské univerzity, kde studoval výtvarné umění. Serkis propůjčil svůj hlas různým postavám ve videohrách, včetně role Monkeyho ve hře Enslaved: Odyssey to the West. Navzdory svému úspěchu a uznání zůstává Serkis skromný a oddaný svému řemeslu a je známý tím, že ve filmovém průmyslu velkoryse věnuje svůj čas a odborné znalosti.

Andor - podrobné informace o seriálu

Andor je seriál společnosti Disney+, který slouží jako prequel k filmu "Rogue One: A Star Wars Story" z roku 2016. Seriál sleduje postavu Cassiana Andora, zpravodajského důstojníka Povstalecké aliance, a odehrává se před událostmi filmu "Rogue One".

Diego Luna si zopakuje roli Cassiana Andora a v seriálu se objeví i nové postavy, včetně ženského spoluhráče, kterého ztvární Stellan Skarsgård. Tony Gilroy, který se podílel na scénáři "Rogue One", působí jako showrunner a režíruje několik epizod. Seriál zkoumá počátky Povstalecké aliance a počátky Galaktického impéria, přičemž se zaměřuje na špionáž a morální šeď Povstalců.

Cassian Andor je postava ze světa Star Wars, která se poprvé představila ve filmu "Rogue One: A Star Wars Story" z roku 2016. Je to zpravodajský důstojník Povstalecké aliance, který se stane klíčovým členem týmu Rogue One, jehož úkolem je ukrást plány Hvězdy smrti. Diego Luna ztvárňuje Cassiana Andora jak ve filmu "Rogue One", tak v seriálu Disney+ "Andor", který slouží jako prequel k událostem filmu.

Seriál zkoumá Andorova dřívější dobrodružství coby špióna a člena Aliance rebelů a pronikne do jeho minulosti a motivací. Luna popsal Andora jako komplexní postavu s temnou minulostí a řekl, že je to "špión, voják a hrdina... ale také někdo, kdo v minulosti dělal temné věci". Luna také uvedl, že seriál mu umožní dále prozkoumat Andorův charakter a poskytnout fanouškům hlubší pochopení toho, kdo je a co ho pohání.

"Hvězdné války" jsou populární filmovou sérií, kterou vytvořil George Lucas. Začala uvedením filmu "Star Wars" (později přejmenovaného na "Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje") v roce 1977 a od té doby se stala kulturním fenoménem s obrovskou fanouškovskou základnou.

Původní trilogii tvoří filmy "Nová naděje" (1977), "Impérium vrací úder" (1980) a "Návrat Jediho" (1983). Tyto filmy sledují dobrodružství Luka Skywalkera, princezny Leiy a Hana Sola, kteří bojují proti zlému Galaktickému impériu a jeho vykonavateli Darthu Vaderovi. V roce 1999 byla do kin uvedena prequelová trilogie, kterou tvoří filmy "Skrytá hrozba" (1999), "Útok klonů" (2002) a "Pomsta Sithů" (2005).

Tyto filmy se zabývají příběhem Dartha Vadera a vzestupem Galaktického impéria, stejně jako původem postav jako Obi-Wan Kenobi a Yoda. V roce 2015 byla uvedením filmu "Síla se probouzí" zahájena nová trilogie, po níž následovaly filmy "Poslední Jedi" (2017) a "Vzestup Skywalkera" (2019). Tyto filmy sledují novou generaci hrdinů, včetně Rey, Finna a Poea, kteří bojují proti zbytkům Impéria a nové hrozbě známé jako První řád.

Kromě hlavní filmové série vzniklo i několik vedlejších filmů, například "Rogue One: A Star Wars Story" (2016) a "Solo: A Star Wars Story" (2018). Tyto filmy zkoumají různé aspekty světa Star Wars a představují nové postavy a dobrodružství.

Popkultura je pojem, který označuje souhrn myšlenek, postojů, obrazů, názorů a dalších jevů, které jsou považovány za převládající v hlavním proudu současné společnosti. Zahrnuje širokou škálu kulturních artefaktů, včetně hudby, televizních pořadů, filmů, umění, módy, reklamy a dalších forem médií, které jsou určeny pro široké publikum.

Popkultura je často charakterizována tendencí řídit se komerčními zájmy, neboť mnoho artefaktů, které spadají do této kategorie, je vytvářeno a uváděno na trh s cílem generovat zisk. Popkultura je také často považována za odraz hodnot a přesvědčení současné společnosti a může sloužit jako způsob, jak pochopit kulturní duch dané doby.

Příkladem popkulturních fenoménů mohou být filmové trháky, písňové hity, populární televizní pořady, virální internetové memy a ikonické módní trendy. Ačkoli je popkultura často spojována s mládeží a mladšími generacemi, užívají si ji také lidé všech věkových kategorií a prostředí.

Sledujete seriál Andor? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Andor Disney Plus

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Andor Disney Plus

Fotogalerie
20 fotografií