I tento rok karlovarskou přehlídku kinematografie otevírala legenda stříbrného plátna. Tentokrát jí byla geniální, ve filmu i na divadle fascinující herečka, řadou prestižních cen v čele s Oscarem oceněná Helen Mirren, jež v šestašedesáti letech ze svého šarmu pranic neztrácí. I když fanoušci charismatickou Mirren viděli už v oslnivějších kreacích než byla toaleta s vytkávanými květy, kterou na zahájení oblékla.

Na červeném koberci pro elitu před hotelem Thermal ani letos nechyběl prezident Václav Klaus s chotí Livií, bývalý premiér úřednické vlády a na prezidenta kandidující Jan Fišer s rodinou. Přijela i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, také pražský primátor Bohuslav Svoboda, jehož mladá žena měla při výběru jednoduché toalety šťastnou ruku. K střízlivosti  se tentokrát přiklonila i k pompéznosti zhusta inklinující modelka Andrea Verešová, která si model koupila v Itálii.

Vítězily neutrální tóny

Dlouhé róby opět převládaly. Nad výraznou barevností (byť je letos trendy) vítězily neutrální tóny. Mimo klasické černé především valéry lomené bílé, pudrové. Skvělé kreace v této barvě zvolily i herečky Aňa Geislerová s Jitka Schneiderovou a také královna módní Pařížské třídy, podnikatelka Tamara Kotvaldová.

Herečka Jana Švandová, která žádný ročník Karlovarského festivalu nevynechá, zvolila úzké černé kalhoty, ostře zelenou blůzu s velkorysou vázačkou plus sáčko s výrazným grafickým vzorem. Její outfit stál mimo zažitý standard, ale jistým oživením rozhodně byl. Eliška Balzerová byla velmi (až příliš) na VIP běhounu civilní.

Osmidenní panoptikum teprve začíná

První dámě to v stříbřité toaletě poznamenané tureckým vzorem velmi slušelo. Většina modelek a hereček si šaty půjčila. Ostatně takový je zvyk i v Hollywoodu. Hvězdy oblékly prestižní světové značky. Geislerová se Schneiderovou vynesly modely od Diora, prezident Karlovarského festivalu, Jiří Bartoška, měl outfit od zn. Prada. Jeho půvabná žena Andrea stejně jako topmodelka Pavlína Němcová si vybraly u Fendi. Jistou pikantností v tomto směru byl moderátor Leoš Mareš, který kalhoty od Diora zkombinoval se smokingovým sáčkem z konfekčního gigantu H&M za 890 Kč!

Mimořádné uznání patří manželce expremiéra Fišera, Daně, která oblékla dlouhou taftovou toaletu a konečně pochopila, že široké kalhoty s všelijakými kabátky, hábity jí na půvabu nepřidají a korpulentnost opticky neřeší.

Tolik reference z rudého běhounu před hotelem Thermal. Vstoupit na něj znamená potvrdit si prestiž. Být společensky in. Blesk cz. nabízí první ochutnávku přehlídky, která ve Varech poběží do příští soboty. Zítra přinese módní policii (nejen) z párty, která k zahajovacímu ceremoniálu v hotelu Pupp neodmyslitelně náleží. Máme se nač těšit. Osmidenní panoptikum teprve začíná.

Fotogalerie
11 fotografií