Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matador MFF Vladimír Zábranský (73): Už 49 let fotí karlovarské hvězdy!

/
  • Matador MFF Vladimír Zábranský (73): Už 49 let fotí karlovarské hvězdy!
    10. července 2017 ● 09:34

    Žádná hvězda karlovarského filmového festivalu neunikne jeho fotoaparátu. Učitel ve výslužbě Vladimír Zábranský (73) z Horního Slavkova na Sokolovsku fotí slavné osobnosti v Karlových Varech už od roku 1968, tedy 49 let!

  • 1.

    Dříve učitel, dnes amatérský fotograf

    Jako první mu před aparát »skočil« americký herec Tony Curtis. „Bylo to zvláštní a divné. Pořídil jsem snímek Američana a psal se přitom rok 1968, kdy nás okupovali Rusáci,“ vypráví Zábranský.

    Festival je jeho životním koníčkem. Ještě nikdy žádný ročník nevynechal. V lázních sbírá nejen fotografie  slavných osobností, ale i jejich podpisy.

    „Dnes je to s moderní technikou už legrace, ale představte si třeba sedmdesátá léta, když nebyl internet. Nevědělo se ani, jak hvězdy vypadají! Ty jsem musel znát jen z filmů, které se ale v tehdejším Československu stěží daly vidět,“ říká fotograf.

    Fotogalerie: Závěrečný ceremoniál v Karlových Varech:…
    105 fotografií

    Autogramy mu navíc všichni poskytli až na vyvolanou fotku, s kterou se z Horního Slavkova vracel až na druhý den. „Dnes mám snímky do hodiny na papíře,“ dodává s úsměvem sběratel.

    Raději stojí za objektivem než před ním. Vladimír Zábranský takto Blesku nakonec ochotně zapózoval. V recepci hotelu Thermal, kde byl celých 10 dnů ubytovaný.
    Autor: Kateřina Moravcová

  • 2.

    1968 - Tony Curtis (†85)

    Americký herec, producent a malíř. Mezi jeho nejznámější filmy patří snímek Někdo to rád horké z roku 1959, kde si zahrál po boku Marilyn Monroe a Jacka Lemmona. Během svého života vystupoval zhruba ve dvou stovkách filmů.

    Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 1968 – Tony Curtis
    Autor: Foto: archiv V. Zábranského
     

  • 3.

    1968 - Vjačeslav Tichonov (†81)

    Sovětský herec známý mimo jiné díky roli Stierlitze v televizním seriálu Sedmnáct zastavení jara. Průlom v herecké kariéře pro něj znamenal čtyřdílný film Vojna a mír. Exceloval v bezmála čtyřiceti filmech.

    Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 1968 – Vjačeslav Tichonov
    Autor: Foto: archiv V. Zábranského

  • 4.

    1968 - Miroslav Horníček (†85)

    Český herec, spisovatel, dramatik, režisér a výtvarník. V roce 1955 se stal partnerem Jana Wericha v Divadle ABC. S Werichem hrál šest let. V roce 1967 se účastnil projektu Kinoautomat na světové výstavě v Montrealu. Spolu s Jiřím Sovákem (†79) se stal hlavní postavou v televizním seriálu Byli jednou dva písaři.

    Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 1968 – Miroslav Horníček
    Autor: Foto: archiv V. Zábranského
     

  • 5.

    1994 - Peter Fonda (77)

    Americký herec, dvojnásobný držitel ceny Zlatý glóbus a dvakrát nominovaný na Oscara (za Bezstarostnou jízdu, 1969). Je ze slavné herecké dynastie – otec byl Henry (†77), sestra je Jane (79) a dcera Bridget Fonda (53).

    Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 1994 – Peter Fonda
    Autor: Foto: archiv V. Zábranského
     

  • 6.

    1996 - Philippe Noiret (†76)

    Francouzský divadelní a filmový herec, držitel různých filmových cen a rytíř Řádu čestné legie. Za film Stará puška získal svého prvního Césara. Hrál i ve filmu Příliš hlučná samota, natočeném v roce 1994 podle námětu Bohumila Hrabala. Ve Varech byl i v roce 1966.

     

    Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 1994 – Philippe Noiret
    Autor: Foto: archiv V. Zábranského

  • 7.

    1994 - Leonardo DiCaprio (42)

    Americký herec a producent, jenž za postavu Hugha Glasse ve snímku Revenant Zmrtvýchvstání dostal Oscara za nejlepší mužský výkon v hlavní roli, Zlatý glóbus i Cenu BAFTA. Mezi jeho nejznámější filmy patří Titanic, Chyť mě, když to dokážeš, Letec, Počátek, Velký Gatsby či Vlk z Wall Street.

    Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 1994 – Leonardo DiCaprio
    Autor: Foto: archiv V. Zábranského
     

  • 8.

    2000 - Eli Wallach (†98)

    Pocházel z polské židovské rodiny, která imigrovala do Ameriky. Ve filmu začal hrát poprvé v roce 1956. Jeho první velkou filmovou rolí, a patrně i světově nejznámější, se stala role ve známém westernovém filmu Sedm statečných z roku 1960, kde hrál vůdce zločinecké bandy Calveru.

     

    Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 2000 – Eli Wallach
    Autor: Foto: archiv V. Zábranského

  • 9.

    2000 - Edward Norton (47)

    Americký herec, producent, scenárista a režisér. Třikrát byl nominován na Oscara. Výrazně na sebe upoutal pozornost už svou první rolí ve filmu Prvotní strach v roce 1996. Má za sebou přes třicet natočených filmů, z nichž nejznámější jsou Rabín, kněz a krásná blondýnka, Klub rváčů nebo Loupež po italsku. Jako jediný odmítl panu Zábranskému podpis na fotografii!

     

    Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 2000 – Edward Norton
    Autor: Foto: archiv V. Zábranského

  • 10.

    2005 - Sharon Stone (59)

    Americká herečka, modelka a producentka. Světovou proslulost získala v roce 1992 rolí v erotickém thrilleru Základní instinkt. V roce 2005 převzala na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

    Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 2005 – Sharon Stone
    Autor: Foto: archiv V. Zábranského

  • 11.

    2005 - Robert Redford (80)

    Americký herec, režisér, producent, držitel dvou Oscarů. Jeho životní rolí se stalo účinkování ve filmu Butch Cassidy a Sundance Kid z roku 1969, kde se poprvé objevil po boku Paula Newmana.

     

    Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 2005 – Robert Redford
    Autor: Foto: archiv V. Zábranského

  • 12.

    2014 - Mel Gibson (61)

    Americko-australský herec, režisér, filmový producent a scenárista. Poté, co se objevil v sérii Smrtonosná zbraň, Gibson režíroval a hrál v Oscary ověnčeném filmu Statečné srdce. V roce 2006 natočil film z předkolumbovské Mezoameriky Apocalypto.

     

    Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 2014 – Mel Gibson
    Autor: Foto: archiv V. Zábranského

  • 13.

    2017 - Uma Turman (47)

    Americká herečka, která proslula rolí manželky Mii mafiána Marselluse Wallace ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Další výraznou postavu nevěsty ztvárnila ve dvoudílném filmu Kill Bill.

    VIDEO: Uma Thurman v letním kině v Karlových Varech

    Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 2017 – Uma Thurman
    Autor: Foto: archiv V. Zábranského

    Vše o MFF Karlovy Vary čtěte ZDE>>

    Fotogalerie
    16 fotografií

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy