Šestidílný cyklus Bohéma napsala scenáristka Tereza Brdečková, která spojila své nápady s režisérem Robertem Sedláčkem, který si mimochodem došel pro vyznamenání od prezidenta Zemana v mikině.

Jsou to křižovatky herců a režisérů v neklidných dobách. Začínáme v roce 1938 před příchodem Němců do Prahy, pokračujeme kapitulací a protektorátem, pak v dalších dílech heydrichiádou, okupací a pak přecházíme v dalších dvou dílech do republiky poválečné,“ prozradil režisér.

Herce do svého cyklu vybíral velmi pečlivě a jen čas ukáže, zda jeho ruka byla při výběru šťastná. Nejzásadnější postavu celého seriálu Miloše Havla si zahraje Jaroslav Plesl. „Obarví se a udělá si vlnku,“ žertoval Sedláček. Slavného Anděla na horách, tedy Jaroslava Marvana, ztvární David Novotný.

Nejdřív Havel, teď Nový

Na besedě o seriálu v domě ČT v Karlových Varech prozradili své role i herci Marek Daniel a Vladimír Javorský. „Jsem ve stadiu Marvana, ale budu hrát Oldřicha Nového,“ svěřil se Marek Daniel, který v cyklu České století ztvárnil Václava Havla. 

„Jako všichni přede mnou se ho budu snažit napodobit, ale tu jeho napodobeninu budu muset také hodně ořezat. Pro Oldřicha Nového typická chůze se dá dost dobře našprtat, tak na tom budu pracovat. také si nechávám narůst vlasy, abych je mohl sčesat dozadu jako to měl on. A další věc je, že musím zhubnout,“ prozradil herec, jak se připravuje na roli lovce žen Nového.

Javorský jako Burian

To Vladimír Javorský, který bude představovat komika Vlastu Buriana, nechává vše náhodě. „Podívám se na to, co mi půjde, a to zkusím, co mi zbývá. Opravdu zatím nevím, četl jsem zatím jen tři díly scénáře, takže ani nedokážu říct, jak se postava bude vyvíjet,“ svěřil se.

V seriálu se také objeví fiktivní postavy, ale i mnoho dalších herců. Zdeňka Štěpánka bude hrát Michal Dlouhý, fiktivní postavu Lily, která by měla připomínat osud herečky Anny Letenské, si zahraje slovensko-maďarská herečka Judit Bárdos, manželku Vlasty Buriana ztvární Gabriela Míčová.

Oldřich Kaiser bude zastupovat roli vypravěče. Tedy tatínka, který během jedné noci odvypráví své dceři celý příběh, jež se v těchto šesti dílech promítne.

Fotogalerie
4 fotografie