Susan Pompeo: Stylistický propadák 

Při návštěvě ministra zahraničí USA v Čechách nemohla chybět ani jeho manželka Susan. Ačkoliv se v politických kruzích pohybuje od doby, kdy byl její manžel ředitelem CIA, elegantní módu ani patřičný styl si za tu dobu neosvojila. Problém modelu, který vybrala na prohlídku Prahou, tkví především v tom, že si jeho střihem zbytečně ubližuje. Šedý áčkový kabátek se sklady má zcela nevhodnou délku, která manželku amerického ministra dramaticky rozšiřuje, a navíc přitahuje pozornost ke stehnům. Susan měla zvolit šaty se širokou sukní, které by nechaly vyznít její přednosti a skryly případné nedostatky. Dobře nebyl zvolen ani částečně vykukující, k outfitu příliš zdobný, náhrdelník. Stejně jako oba typy nevkusných bot, které k outfitu vynesla.

Hodnocení: 5

Susan Pompeová a Monika Babišová
Autor: profimedia.cz

Melania Trumpová: Grafický smeč

První dáma USA má v oblibě šaty bez rukávů, což je v rámci protokolu ještě stále třaskavým tématem. Pravidla se ovšem rozvolňují, o což se zasloužila především její předchůdkyně Michelle Obamová, která i přes kritiku své paže často a ráda ukazovala. Bílá, od pasu rozvolněná róba ze lnu je od návrháře Alexandera McQueena. Asymetrické, originální grafikou potištěné šaty Melania doplnila tenkým páskem, vražedně vysokými jehlami Louboutin a černými brýlemi, které jsou ovšem k jejímu typu obličeje příliš tvrdé. Nevšední střih šatů i potisk však bývalá modelka dokáže skvěle vynést a mezi jejími klasicky elegantními modely je to jako osvěžující závan.

Hodnocení: 1

Melania Trumpová
Autor: profimedia.cz

Za hříšné peníze 

Variabilitu košilových šatů dokazuje i styling modelu první dámy USA. Ta nosí tento typ outfitu velice často, a přitom vypadá pokaždé jinak. Její volba tentokrát padla na safari šaty v camel odstínu, ke kterým volila příjemně kontrastní hnědé doplňky, včetně koženého opasku zvýrazňujícího štíhlou linii. Nemohla chybět ani legendární Hermès Birkin bag, jejíž nejlevnější modely se pohybují okolo 200 000 Kč. Bývalá modelka má pro ně velkou slabost a vzhledem k tomu, že se s jinou kabelkou už neobjevuje, se odhaduje, že jich vlastní desítky. Navíc je známo, že vlastní nejméně šest kusů těchto kabelek ze speciální edice, kdy se cena každé z nich pohybuje okolo neuvěřitelných 2 600 000 Kč.

Hodnocení: 1

Melania Trumpová
Autor: Profimedia.cz

Brigitte Macronová: Příliš ležérní

Elegantní hedvábná halenka zastrčená do tmavě modrých skinny džínů, jež obepínají dokonalé nohy na vysokých jehlách a luxusní kabát v camel odstínu. Byl by to skvělý městský outfit, ale tady se jedná o manželku francouzského prezidenta, která šla po jeho boku volit na radnici.

Sama Brigitte se snaží džíny ve své pozici dlouhodobě normalizovat a v případě vhodné události, například procházky přírodou, kdy měl podobný outfit i její muž, říkám proč ne. Tady je ovšem na místě výtka, že se stylově nesladila s manželem, jenž byl v obleku klasicky elegantní, zatímco ona svojí městkou ležérností nevhodně vyčnívala. V těchto momentech pak působí, jako by vypadávala z role první dámy.

Hodnocení: 4

Brigitte Macronová
Autor: profimedia.cz

Téměř dokonalé   

První dáma Francie bývá kritizována za délky svých sukní, které odhalují její perfektní, sportem tvarované nohy. Taktéž pudrově růžové pouzdrové šaty, které nedávno vynesla, byly nad kolena. Ovšem tentokrát je i přes teplé počasí doplnila delším luxusním kabátkem v identickém odstínu. Dokonalý set svým střihem i barevností podtrhl její dívčí pel, který si drží i ve svých 67 letech. Pokud bych měla něco vytknout, tak jen lehce out lodičky s kovovou špičkou, jež byly trendem před pár lety.

Hodnocení: - 1

Brigitte Macronová
Autor: Profimedia.cz

Alena Schillerová: Vládní trapas   

Sytě oranžové obyčejné bavlněné triko s výstřihem do V a lehké květinové kalhoty ve stylu pyžama jsou pohodlnou kombinací na domácí povalování. Na vyjádření podpory pozůstalým po tragickém požáru jsou však vrcholně nepatřičným výběrem, kterým ministryně prokázala nulové pochopení etikety i slušného vychování. Počínaje tím, že se v Bohumíně na místě neštěstí očekával spíše ministr vnitra a její příjezd byl považován za nahánění politických bodů. Konče zcela nevhodným výběrem křiklavého, maximálně na doma vhodného modelu. Vicepremiérka měla nad událostí více zapřemýšlet a zvolit střídmý tmavý kostýmek. Vzhledem k její funkci si nemůže dovolit takto netaktní volbu.

Hodnocení: 5

Alena Schillerová
Autor: profimedia.cz

Takhle by to šlo

Ač má za sebou mnoho módních přešlapů, na premiéře filmu Šarlatán předvedla jeden z povedenějších outfitů. Pouzdro tělových šatů přidává ministryni na eleganci a chválím i jednolitou barevnou kombinaci, jež je módní a zároveň stylová. Bolerko je ovšem střihově pasé, a navíc přidává na objemu trupu, což kvůli typu postavy není záhodno. Vypasované sako stejné barvy by udělalo lepší službu, a navíc opticky zvýraznilo pas. Přesto mě celá kombinace včetně dlouhé náhrdelníku a bot v odstínu šatů příjemně překvapila.

Je s podivem, že nevěnovala stejnou pozornost outfitu na místo tragédie v Bohumíně, kam dorazila v, pro danou událost, fatálně nepatřičném domácím úboru.

Ministryně financí Alena Schillerová
Autor: Profimedia.cz

Hodnocení: 2-

Zuzana Čaputová: Noblesa na míru

Sází na monochromatické ženské a elegantní modely. Žádná přehnaná komplikovanost či extravagance, za to povětšinou lichotivé střihy a důstojná reprezentace státu. I tak by se dal shrnout styl slovenské prezidentky.

Musím ocenit, že prezidentka podporuje lokální tvorbu a neváhá své modely recyklovat. Bere je na sebe opakovaně, stejně jako v případě šeříkových šatů od slovenské značky Kuzmi. Překlady tvarovaný živůtek s dlouhými rukávy, podélnými švy vyštíhlená sukně a všitým pruhem zvýrazněný pas jsou kombinací, která Čaputové perfektně sedí. Změnila bych jen účes. Rozpuštěné vlasy nenechají vyznít horní část šatů a výčes by byl elegantnější a k události též vhodnější.

Hodnocení: 1-

Zuzana Čaputová
Autor: Profimedia.cz

Dobrá volba  

Oděv, jež se vyvinul z pánské košile a i přes svoji pohodlnost dokáže s formálními doplňky působit elegantně, nikdy nevychází z módy. Nesmrtelné košilové šaty jsou u žen nesmírně oblíbené a na procházkou Trnavou je zvolila i slovenská prezidentka. Červeno-oranžové, vazačkou přepásané šaty s širokou sukní v midi délce sedí své nositelce barevně i typem. Drobná výtka míří k rozevírajícím se knoflíkům v dekoltu a též doplňkům. Bílá kabelka do ruky, stejně jako lodičky jsou svým retro designem i zbytečným laděním na pováženou. Béžové odstíny doplňků by byly vhodnější.

Hodnocení: 2

Zuzana Čaputová
Autor: Profimedia.cz

Monika Babišová: Pozor na nepatřičné doplňky  

Jednoduché šedé midi šaty s řaseným dekoltem a širokou sukní jsou dobrou volbou zajišťující patřičnou eleganci a manželce premiéra tento minimalismus sedí. Rozpuštěné vlasy kvůli horku působí zplihle, proto by jí prospěl elegantní výčes, jež by nechal vyznít lodičkový střih živůtku. Ačkoliv jsou šaty téměř bezchybnou volbou, boty jsou naopak zcela mimo. Lodičky na jehlovém podpatku s extra nápadným barevným graffiti motivem od návrháře Christiana Louboutina byly propírány kvůli vysoké ceně, ale já je zmiňuji jen jako zbytečný křiklavý doplněk, který si manželka premiéra navzdory své slabosti pro pozornost mohla odpustit.

Hodnocení: 2-

Susan Pompeová, Mike Pompeo, Andrej Babiš a Monika Babišová v Kramářově vile. Vivein s otcem před rokem ve stejných botách (12. 8. 2020)
Autor: Blesk - Veronika Zabilanská, Tonda Tran a Jakub Poláček

PRAVIDLA DRESS CODE VE VYSOKÉ POLITICE

I žena v důležité politické funkci může milovat módu, přesto se musí držet určitého dress code. Ač se pravidla stále rozvolňují a vzniká prostor pro kreativitu, styl političek by si měl stále držet jistou formálnost a eleganci. Nehledě na teploty. Neb základem je oblékat se pro příležitost a prostředí.

Vhodné jsou: Kostýmky, střihově zajímavé dámské obleky, šaty střízlivého střihu, minimalistické halenky v kombinaci se sukní či elegantními kalhotami

Pozor na: výrazné vzory, správnou kombinace outfitu s doplňky, účes a líčení (musí též ladit s formálním dress code)

Zcela mimo: mini délky, velké výstřihy, hluboké rozparky, extravagantní modely, příliš casual outfity

U prvních dam se daleko více očekává specifický, elegantní ale vytříbený styl inspirující davy. Zároveň by měl reprezentovat hlavu státu a daný národ. Největší ikonou mezi prvními dámami je stále Jackie Kennedy, která svým lady stylem do dnes inspiruje. Především proto, že noblesa jejich outfitů nikdy nebude pasé.

VIDEO: Módní kritička Blesku Ina T.: Lidi mi vyhrožují kvůli módě! 

Video
Video se připravuje ...

Módní kritička Blesku Ina T.: Lidi mi vyhrožují kvůli módě! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
105 fotografií