Nechaly si dívčí příjmení

Většina známých žen si ponechává svá dívčí příjmení, protože je to praktičtější: jejich jméno má zvuk. Znají je tak diváci i lidé z branže. Změna příjmení může totiž znamenat alespoň zpočátku komplikace, které kariéře příliš neprospějí.

Andrea Verešová

Slovenská modelka Andrea Verešová, která se provdala za advokáta Daniela Volopicha, se rozhodla pro své dívčí příjmení z praktických důvodů.

224948:gallery:true:true

Jako Verešová je totiž ve světě známá. Svou roli hraje určitě i fakt, že jméno Volopichová by nebylo pro modelku zdaleka tolik reprezentativní.

Čtěte také:

Za šaty a šperky utratily miliony!

Verešová a Volopich: Dítě na usmířenou!

Dana Morávková

Dana Morávková (37), oblíbená herečka, která svou kariéru nastartovala v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, se provdala za Petra Maláska, ale jeho příjmení si nevzala.

Dana Morávková
Autor: Jiří Rubeš, Petr Bělka

Morávková si zahrála v pohádkách Princezna husopaska, Z pekla štěstí a Arabela. Nezanedbává ani dospělé. Ti ji mohou vidět ve Velmi křehkých vztazích nebo v Kameňáku.

Čtěte také:

Dana Morávková: Láska vždycky zafunguje!

Hana Zagorová

Dvaašedesátiletá zpěvačka je od roku 1992 manželkou operního pěvce Štefana Margity. Jejím prvním manželem byl však Vlastimil Harapes. Ani jednou si Hanka ale příjmení nezměnila.

189146:gallery:true:true

Se svým manželem Štefanem Margitou, který je o jedenáct let mladší, vystupuje v divácky úspěšném pořadu Hogo fogo.

Libuše Šafránková

Nejvíce proslavila herečku Lubuši Šafránkovou (55) pohádka Tři oříšky pro Popelku. Ještě předtím než se prosadila ve filmu, hrála v divadle, kde sbírala první zkušenosti.

214419:gallery:true:true

Jejím manželem je herec Josef Abrhám.

Libuše Šafránková v současnosti vystupuje v Národním divadle. Diváci ji mohou vidět například v Koljovi nebo v Báječných létech pod psa.


Kombinované příjmení

Kombinované příjmení má například herečka a modelka Alice Bendová-Veselá. Kombinované příjmení se skládá z ženské podoby příjmení (koncovka ová), které přebírá po svém muži, a ze svého původního dívčího příjmení.

Alice Bendová-Veselá

Čtyřiatřicetiletá herečka a modelka Alice Bendová-Veselá je spíše známá jen jako Alice Bendová, ačkoliv kariéru počala ještě za svobodna se svým dívčím jménem Veselá.

196542:gallery:true:true

Protože je však už nějakou dobu vdaná, lidé si na změnu příjmení zvykli. Divákům se vryla do paměti především ztvárněním výrazné postavy Simony ze seriálu Velmi křehké vztahy. Předtím hrála v Báječných létech pod psa, kde se ukázala nahoře bez, a v seriálu Hop nebo trop. Alice se objevila i v celovečerním filmu Sametoví vrazi.

Ač se Alice před kamerami odhalila, nyní tvrdí:

Bendová: Na nahotu už nemám náladu


Příjmení, která jsou v kurzu

Velkým hitem poslední doby se stalo propojení manželova jména s dívčím příjmením. Tato podoba vypadá obzvlášť efektivně.

Petra Eliáš-Voláková

Televizní rosnička Petra Vokáková se provdala za hokejistu Patrika Eliáše přímo na písečné pláži na Maledivách. Petra používá za svým křestním jménem příjmení Eliáš-Voláková.

Petra Eliáš Voláková
Autor: Jiří Hurt

Petra je na příjmení patřičně hrdá, jak si může divák všimnout, při sledování počasí, když se oblíbená rosnička představuje.

Petra Eliáš Voláková a Patrik Eliáš
Autor: Archiv Petry Eliáš Volákové

Čtěte také:

Eliáš a Voláková: Tajná svatba na Maledivách!

Kateřina Konvalinka-Průšová

Modelka Kateřina neobvyklou podobu příjmení přijala údajně i proto, že se chystá se svým manželem bydlet v Americe. Tam by alespoň první příjmení modelky a bývalé Miss tolik nekřičelo.

203212:gallery:true:true

Více se o svatbě Kateřiny Konvalinka-Průšové dočtete v článku:

Svatba Průšové a krále vrakovišť: Zasahovala policie!

Romana Jákl-Vítová

Romana Vítová si v v srpnu roce 2007 vzala kaskadéra Petra Jákla.

Romana Jákl Vítová
Autor: Jaroslav Urban

Blonďatá rosničkměla s kaskadérem a producentem měla obřad v pražském Obecním domě.

Čtěte také:

Rosnička Vítová se vrací


Situaci s příjmením šalamounsky vyřešila Veronika Žilková.

Čtěte: Veronika bude zase Žilková


Fakta o příjmeních

Před svatbou se musí budoucí novomanželé dohodnout, jaké příjmení si zvolí. Při uzavření manželství musí oba před příslušným matričním úřadem prohlásit pro jaké příjmení se rozhodli. Nabízí se vícero možností. Tradicí je, že si žena bere příjmení svého manžela. Manželé se tedy v tomto případě dohodli na společném příjmení. Velmi oblíbenou záležitostí nejen mezi celebritami, ale i obyčejnými lidmi je kombinované příjmení. To je případ, kdy žena užívá krom příjmení svého manžela i své příjmení, které stojí až na druhém místě. Další variantou, která je u známých osobností velmi často používána, představuje původní příjmení.

A co děti? Ty také mohou používat více příjmení, pokud se na tom rodiče dohodnou (kombinované příjmení však musí používat alespoň jeden z nich). Pokud mají manželé rozdílné příjmení, tj. manželka si nechává své původní jméno, potom se oba musí dohodnout, jaké příjmení budou užívat jejich děti, zda po otci či po matce.