Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Mistr basů Karel Vágner slaví 82: Odtajnil fotky z archivu!

/
  • Mistr basů Karel Vágner slaví 82: Odtajnil fotky z archivu!
    22. března 2024 ● 15:43

    Žádné oslavy formou koncertu už nechystá. Pro skladatele a producenta Karla Vágnera, který v pátek 22. března slaví 82. narozeniny, byl naprostým vrcholem slavnostní večer v Lucerně v roce 2017. „Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli už dost nemocný Karel Gott přijde,“ řekl Blesku.

  • 1.

    Prázdno po Gottovi

    Když se Slavík objevil, nastalo hotové šílenství na jevišti i v hledišti. „Nic tak krásného už nikdy nemohu prožít. Proto jsem s takovými akcemi jednou provždy skončil,“ vysvětlil dnešní oslavenec. Vedle Gotta (†80) by taky nevydýchal prázdno po Hance Zagorové (†75).

     

    Výjimečný koncert, na němž Mistr basů slavil 75, si mohou diváci připomenout v pátek na ČT1 ve 14:45 hodin. Svůj věk Karel Vágner zlehčuje větou: „Nic se neděje, jen mi za osmnáct let bude sto!“

  • 2.

    Hit století: Ze 3 holek 23

    Text k písničce Holky z naší školky, kterou Vágner složil v roce 1980, napsal Pavel Žák (82). Karel si původně představoval, že tam použije tři čtyři dívčí jména, Žák jich tam ale vrazil hned třiadvacet!

     

    Navíc se objevily stížnosti těch, jejichž jméno v písničce nezaznělo, takže napsal ještě Vánoční holky z naší školky a tam jich je pěkných šestadvacet. Této verze se prodalo dalších 300 tisíc kusů, původních Holek přes milion. Melodie Karla napadla, když hrál tenis.

  • 3.

    Karle, buď jako ti kozáci

    Fotografie Karla, když rukoval. Mužnou ozdobu pod nosem si nechal skladatel narůst až v roce 1973, protože to bylo přání Hany Zagorové (†75), do níž se tehdy zamiloval. „Byli jsme v Rusku, tehdy Sovětském svazu, a Hanka viděla kozáky. A jejich kníry se jí moc líbily! Tak jsem do toho šel. Narostl mi za pár dní,“ pochlubil se Karel. Když si ho jednou nechal jen tak z hecu oholit, jeho děti ho nepoznávaly.

  • 4.

    Setkání po letech

    S Liz Mitchellovou (71), pozdější hvězdou skupiny Boney M, se Vágner poznal, když působil v americkém muzikálu Hair (Vlasy). Muzikant na ty roky moc rád vzpomíná. Liz zpívala hlavní roli. Po letech se mají se zpěvačkou potkat letos v květnu na koncertu radia Blaník na Konopišti!

  • 5.

    Zima jako na Sibiři

    V zimě 1972 koncertovali na Sibiři s Evou Pilarovou (†80), s níž tehdy tvořil pár. Velice si jich tam považovali a nabídli jim projížďku saněmi taženými koněm. Jenže bylo asi 30 stupňů pod nulou!

     

    Jeden kolega-muzikant se i tak nechal zlákat a málem za chvíli umrzl! Karel s Evou naštěstí s díky odmítli. „Nejeli jsme, jen jsme se nechali na těch saních jako z pohádky vyfotit,“ zavzpomínal Karel.

  • 6.

    Hrátky s Mefistem

    Kapelu Mefisto založil Karel Svoboda (†68) ještě jako medik a Vágner v ní hrál moc rád. A to ještě netušil, že o dvě své kapely osudově přijde. První spadla s letadlem v únoru 1973 při neštěstí u ruzyňského letiště. Druhá zahynula v srpnu 1968 v Mongolsku při pádu autobusu ze stráně.

  • 7.

    Zátiší s trabantem

    V polovině 70. let jezdil skladatel tehdy velmi populárním chryslerem, ale měl ho zrovna v servisu. Trabant mu půjčila jeho druhá manželka Želmíra, matka prvního syna Karla (48), dnes manžela Simony Krainové (51). Říkali mu, že je na fotce podobný americkému herci Robertu De Nirovi (80)!

     

    Karel jel trabantem až na Slovensko, naštěstí byl na dvoutakt zvyklý, měl jednou i další východoněmecký prskolet zn. Wartburg. „Vozil jsem jím Haničku Písničku na koncerty i na transfuze,“ prozradil Vágner.

  • 8.

    VIDEO

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Karel Vágner: Slováčkovi daroval píseň, který nemá umřít Hana Höschlová, Elmer Carvalho

    Fotogalerie
    86 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

verka1: Krásné narozeniny. Na svůj věk vypadá mladě, nestárne.

(22. 03. 2024 18:14)

ivanka2013: Mistr basů? Vždyť on tu písničku ukradl. Za komunistů se nějaká autorská práva neřešila a jak Vágnera všichni chválil, jaký je skladatel.

(22. 03. 2024 15:55)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy