Když dával dohromady umělce pro svůj hit, oslovil pochopitelně i Slavíka. „Karel byl spíše sólistou, nerad se o písničky dělil. Už během toho, když jsem mu přezpívával poprvé Zvonky štěstí, tak mi po slovenských pasážích Darinky Rolincové říkal – ona ještě zpívá?“ vzpomíná Zmožek s úsměvem. „Takže Nejhezčí dárek dělat nechtěl!“ doplňuje.

Jenže situace se následující rok změnila. „To ještě asi nikdo nenapsal a já to teda otevřu, bude to v mé knížce a budete úplně první, kdo to slyší!“ napíná nás skladatel.

„V časopise Svět socialismu bylo napsáno, že na sedmnáctém sjezdu KSČ museli zpěváci povinně zpívat Nejhezčí dárek a musel tam zpívat i Gott. Dokonce tam zpíval i Matuška. Je to tam v tom časopise zaznamenáno a moje dcera, která tu knížku o mně píše, tak ona ten časopis má,“ odhaluje Jiří Zmožek, který deníku Aha! poskytl obsáhlý rozhovor

Inspirace Jacksonem

Skladatele Jiřího Zmožka a textaře Zdeňka Rytíře (†69) inspiroval pro vznik Nejhezčího dárku charitativní projekt We Are the World (1985) vyprodukovaný Michaelem Jacksonem (50) a Lionelem Richiem (74) za účasti 47 amerických zpěváků. Píseň tehdy umělci natočili na podporu afrických zemí, které postihlo katastrofální sucho a následný hladomor.

Video
Video se připravuje ...

Hlas Karla Gotta vytvořený umělou inteligencí: Poslechněte si! Blesk TV

Fotogalerie
98 fotografií