V těchto dnech je aktuální novinkou dokument s názvem Tady Havel, slyšíte mě?, jehož tématem je odcházení právě prvního prezidenta samostatné České republiky. Při té příležitosti o všem promluvila i bývalá první dáma Dagmar Havlová, která například přiznala, že záměrně nechala tvůrce použít i ty záběry, v nichž sama nepůsobí zrovna lichotivě.

Zmiňovala v této souvislosti například okamžik, kdy na svého muže nebyla zrovna příjemná, a to z toho důvodu, že ani poté, co přestal být oficiálně prezidentem, nezvolnil tempo a nezměnil životní styl.

„Pokračoval v tom, co dělal na Hradě. Měli jsme jet do Paříže a oni mu udělali minutovník setkání, tak jsem se vzbouřila. Nechtěla jsem, ať se potajmu žmouláme pod stolem, kde jsme se drželi za ruce, ale chtěla jsem, ať si můžeme sednout v Montmartru na vínko, držet se, objímat se, procházet se spolu. Po tom jsem velmi toužila,“ popsala Dagmar Havlová pro primácký Showtime.

Také vzpomínala na smutné okamžiky, kdy se o svého muže velmi bála. „Všechno mi to připomnělo tu strašnou dobu, byly tam i záběry, které dosud nebyly publikované a nikdo o tom ani nemluvil, kdy Václav v Americe dostal malou mozkovou mrtvici. Bylo to strašně náročný, už jsme počítali, že to dopadne fatálně.“

„Já jsem týden nespala, jen tak opřená o něj v nemocnici. Komunikovala jsem s Madeleine (Madeleine Albrightová - americká diplomatka a politička s českými kořeny - pozn. red.), s lékaři,“ popisovala těžké chvíle Dagmar. 

„On se z toho dostal naštěstí, ale hned pokračoval v té rychlosti svého života, v pití piva, tak já jsem s tím nesouhlasila. Chtěla jsem, aby tu byl se mnou, protože by mně chyběl,“ líčila s tím, že nakonec, když v roce 2011 odešel, se to potvrdilo - Václav jí samozřejmě chybí. „A nejen mně."

„Při té druhé projekci jsem se úplně složila, bylo to pro mě strašně silné,“ netají se herečka, která následně snímek zhlédla ještě se svou dcerou a vnučkami. „Ani mě tam nemohli poznat, jak jsem byla zdevastovaná,“ doplnila pro Showtime ohledně záběrů právě z doby, kdy její manžel bojoval o život a ona byla ve velkém stresu a navíc nevyspalá.

Když se nyní zpětně na vše dívala, dalo jí to zase novou perspektivu. „Je to paradoxní – udělali z toho krásný film, ale já už jsem tak ráda, že toto období, které jsem prožila po nemocnicích a ve strašném strachu, beze spánku, mám za sebou. Je to smutné, ale je to tak,“ dodala Havlová.

Video
Video se připravuje ...

Utajovaný narozeninový mejdan Havlové (70): Hvězdní gratulanti a luxusní dárečky! Marek Pátek

Fotogalerie
72 fotografií