Půvabná Beáta Kaňoková, hvězda seriálu Zlatá labuť, se na sociální síti pořádně rozepsala na téma umělecké činnosti versus mateřství. Rozčílil ji totiž přímý přenos Českých lvů, kde byl podle ní „nekompromisně a neuctivě“ přerušen proslov, který měla Daria Kashcheeva, jež cenu získala v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film.

Přitom bylo tak důležité, aby to zaznělo. Hlasitě a přesně v této společnosti. A taky k divákům, kteří možná hloubku toho problému nikdy ani nezaznamenali. Jak by mohli… pořád je to jen ‚okrajové téma‘, i když se týká minimálně poloviny celé společnosti,“ zlobila se herečka. Zmínila rovněž paradox, že k něčemu takovému došlo velmi krátce po 8. březnu, tedy svátku MDŽ, „který oslavuje ženy a volá po rovnoprávnosti“

Máma i herečka 

„Tak já bych k tomu chtěla něco říct… Jsem máma. A jsem taky herečka. Jenže pojmout obě tyhle role mě stojí strašně moc úsilí. Bolí to. Na duši i na těle. Znamená to nespat, být totálně vyčerpaná, nepochopená, jako matka-herečka často přehlížená, protože pro některé tvůrce nebo producenty je to ‚komplikace‘. Znamená to strach a nejistotu. Nejen že svoji práci neodvedu tak, jak bych chtěla a přála si, ale že neobstojím ani před svými dětmi. Že si to neobhájím před svým okolím,“ popisovala náročné chvíle.

„Tolikrát jsem čelila kritice od těch nejbližších, která bolela nejvíc a zasáhla ta nejcitlivější místa, protože mířila na to nejkřehčí… Kritice, která otřásla mým sebevědomím a udusala můj tvůrčí potenciál. A nezbylo mi nic jiného než sama v sobě zase najít odvahu a ztracenou jistotu. Stát si za svým. Bojovat. O své místo v pracovním životě i o svůj status nejlepší mámy na světě, kterou chci být pro své děti. A i když někde v hloubi duše vím, že můžu mít obojí, denně je tahle integrita napadána a zpochybňována a je sakra těžký si ji udržet.“

Vzhledem k tomu, že se pohybuje mezi mámami-herečkami, ví moc dobře, že i ony jsou v podobném kruhu pocitů a pochybností. „A je nepříjemné a bolestné poslouchat, jak se bojí otěhotnět, aby nepřišly o práci. Jak mají strach oznamovat svá těhotenství, protože to znamená, že už jim nebude nabízena práce. A to často na dobu několika měsíců nebo let. Protože se zkrátka předpokládá, že budou doma s dítětem.“ V případě, že chtějí pracovat, musejí pak „neustále někoho přesvědčovat, že to zvládnou a zařídí si hlídání. A i když si všechno zařídí, stejně se setkají s kritikou.“

Některým se nedostane podpory ani od partnera – což zná z vlastní zkušenosti. Svou první velkou roli prý nejdřív odmítla, protože s jejím hraním nesouhlasil její dnes již bývalý partner. „Znám herečky-mámy, které se po mateřské nejsou schopny uchytit, protože tenhle rybníček je sakra malý a o matky tady není zájem, protože jejich role můžou zahrát i pětadvacetileté herečky (true story). Mohla bych pokračovat donekonečna,“ posteskla si s tím, že o tomto tématu beztak nechce tahle společnost slyšet. A to, co se stalo na Lvech, je toho jasným důkazem.

Video
Video se připravuje ...

Zlatá labuť: Jak to bylo doopravdy – 3. díl TV Nova

Co s tím?

„Jaká je cesta ven z tohohle zajetého mechanismu? A kdy konečně přestanou lidé relativizovat tenhle problém? Kdy konečně pochopí, že se nechceme rozhodovat mezi mateřstvím a kariérou a že chtít obojí neznamená, že jsme rozežrané feministky? Kdy nám přestanou házet klacky pod nohy a alespoň se nám pokusí celou tuhle situaci ulehčit? Třeba jen tím, že nás budou respektovat, poslouchat nás a možná nám i pomůžou tím, že nás nebudou soudit?“ ptala se veřejně.

Podle ní jsou všechny ženy, ty pracující i ty, jež se rozhodly být „jen doma“ a pečovat o své děti a rodinu, „hodny absolutního obdivu. Všechny do jedné. A kdo to nevidí a neslyší, je hlupák. Ostatní mámy by mi určitě daly za pravdu, že je strašně těžké upřednostnit sebe sama před potřebami svých dětí. Že toho často nejsme schopny, protože nás to stojí spousty sil a sebeobviňování. A taky nepochopení okolí, kterému musíme čelit,“ mínila důrazně. A její manifest rozhodně zaujal.

Nadšené kolegyně

„Děkuju ti, že umíš napsat nahlas, co u mě uvnitř křičí už strašně moc let,“ reagovala na její slova herecká kolegyně ze Zlaté labutě Michaela Maurerová (44). Moc dobře ví, o čem Beáta mluví, protože má doma tři potomky.Děkuju za tvá slova,“ přidala se Lenka Zahradnická (38), dvojnásobná maminka. „Beáto, ANO! Objímám,“ přidala se prozatím bezdětná herečka Alžběta Malá (26), aktuálně hvězda seriálu Smysl pro tumor.

Svým „lajkem“ ji podpořily herečky Kamila Janovičová (31), Hana Kusnjerová(39), Kristýna Frejová (52), Barbora Mudrová (33), Kristýna Leichtová (38), Štěpánka Fingerhutová (27) či Darija Pavlovičová (22). Ačkoliv některé z nich jsou pracujícími maminkami a jiné ještě požehnání stát se matkou nezažily, všechny jí daly za pravdu. A dokonce i někteří muži – souhlasili s ní například herci Václav Vašák (48) či Vojtěch Vodochodský (30).

Fotogalerie
45 fotografií